nxtstp? / Artikler & Viden / Disruption er overlevelse

Disruption er overlevelse

Kan i huske Kodak, Blockbuster, Nokia og mønttelefonerne?


Ja jeg ved godt at de 3 førstnævne er firmanavne, og at sidstnævnte ikke er - men jeg har allerede glemt producenten af fx... 

Men fællesnævneren for alle 4, er at de ikke rigtig har nogen plads i samfundet i dag. Og hvorfor?

Ja Kodak blev overhalet af den digitale verden, ingen fumler længere med filmrullerne der skal sættes i kameraet, trække kameraet op og lade blitzen. Nej vi tager bare vores digitalkamera... nej vent - vi tager vores iPhone og klikker og på under et sekund har kameraet udført 100mio handlinger, og sikrer os et skarpt billede, et billede vi kan få digitalt printet i alle de eksemplarer vi ønsker. Kodak er desværre ikke blevet kendt for at lave digitalkameraer.

Blockbuster... jeg erindrer tydeligt da de kom til Holstebro. Jeg lejede altid mine VHS'er i Enghavens Videocenter der lå lige ved siden af, og før den tid mine Video2000 film i Helgolandsgade. Hvorfor har vi ikke længere en Blockbuster liggende i hver og hver anden by? Det har vi ikke fordi Blockbuster ikke hoppede på streamingbølgen og sikrede sig at være online leverandør af film og serier - her ser vi istedet fx Netflix.
 
Nokia, de startede egentlig godt op, de lavede landbrugsmaskiner, og på et tidspunkt begyndte de at tænke visionært, og blev et af verdens største brands indenfor mobiltelefoner, og een af Finlands største virksomheder. På et tidspunkt var der nogen der kom på ideen med touchscreens og swipe m.v. - Men det var alligevel for "smart" for Nokia, så den hoppede de ikke på... Det skulle de måske have gjort.

Månttelefonen, ja der var i "gamle dage" mønttelefoner på hver andet gadehjørne - de er nu en saga blot, fordi alle har en mobiltelefon.

Fælles træk for ovenstående, specielt de 2 første... og mange flere, er at de ikke fulgte med udviklingen, de omstillede ikke deres forretning i tide... De vidste ikke hvad der ramte dem, og de var ikke klar på at de kunne blive "ramt".

Det er her disruption kommer ind i billedet. Vil du sikre din forretning i fremtiden, så kunne det godt ske at du skulle være på forkant. Få "djævlens advokat" til at lege at spillets dagsorden er ændret. Leg og arbejd ud fra at dine primære kunder er væk... i morgen! - Forestil dig at dit produkt ingen værdi har i morgen! ... Hvad ville du gøre? - Hvad vil du gøre nu og hvad skal du være klar på hvis og når det sker?

En disruptionproces er en proces der kan være sund for dig og din organisation, og måske livsvigtig for din virksomhed...
 
Klik her for at læse mere om Disruption, i en artikel med begrebets "opfinder", Professor Clayton Christensen fra Harvard Business School. Klik her.
 
Og klik her for at se hvad vi hos nxtstp.dk kan gøre for at hjælpe dig i mål med en disruptionprocess.
nxtstp.dk | SPARRING - COACHING - UDVIKLING - TRÆNING - FOREDRAG