Chili / Chiliarter

Chiliarter

Alle chili er i den samme familie, Capsicum, som også rummer helt milde, røde pebre. Ingen anden plante rummer så mange vidt forskellige typer frugt, vidt forskellige af udsende, voksemåde, og især smag.

Der findes tusindvis af chilisorter i alle mange forskellige farver og faconer, men det vigtigste er smagen og hvad de er gode til i køkkenet. 

Capsicum Annuum er den art, som de fleste af dem, vi dyrker, tilhører, men det skal man ikke tolke som, de er enårige. Det er høje planter, med store blade, og ofte store frugter. Almindelig rød peber og ‘Jalapeno’ er f.eks. Capsicum Annuum.

Capsicum chinense, kommer overhovedet ikke fra Kina, men fra Sydamerika som alle andre chili. Her finder man alle de stærke Habanero og Scotch Bonnet typer, som er lavere, mere kompakte, med lysere blade og virkelig mange frugter i mellemstørrelse.

Capsicum frutescens er buskede, mindre planter med dødsens stærke små chilier, f.eks. de små thailandske Birds Eye og Tabasco. Pyntechili er næsten altid Capsicum frutescens, de er kompakte og har opretvoksende frugter, der modner over mange farver. Pyntechili kan sagtens spises, men de er som regel megastærke.

Capsicum baccatum er buskede planter med spidse, mindre blade, og et mylder af frugter, bl.a. Aji chili som er spidse, og lidt tørre i det, Aji panca, som er mildere, og de virkelig fine røde ‘Bishops crown’ chili, der ligner en klokke med små bukler langs kanten. Der er ingen milde chili i Baccatum gruppen. Blomsterne er hvide og har altid grøngule mærker på kronbladene.

Capsicum pubescens er en helt anden model, fra Bolivia og Peru. De er lette, stærke, høje planter på op til 1,5 meter, med spredte blade, der er dunede, og de har i modsætning til alle andre arter lilla blomster. Frugterne er tykkødede, aromatiske og tunge, bliver orangerøde eller brune, og har sorte frø. De kaldes Locoto/Rocoto/Æblechili.