Chili / Chilidyrkning / Overvintring

Overvintring

 

- Giver langt tidligere frugter!
 
·      Chiliplanten kan overvintre ved 10-15 grader i et sydvendt vindue, der må ikke være træk.
  
·      Vand meget lidt i løbet af vinteren.
  
·       Planten vil tabe bladene.
 
·       Planten sætter nye skud tidligt på foråret.
 
·      Først i april beskæres den kraftigt - mindst 5 cm over første forgreningspunkt og pottes om.  
 

·       Der fortsættes med Chilidyrkning - Enkelt og ligetil! fra april.

 
 
 

af Gartneri Toftegaard

Overvintring af chili planter: De står flotte i vindueskarmen nu, men hvordan sikrer vi en god overvintring? De har godt af lidt ny jord i efteråret, derfor lav en ompotning hvis det er muligt. Det får dem i god vækst, en god forudsætning for at klare sig igennem vinteren med sparsomt lys.

 

Chili planten skal også stå i en lys vindueskarm, og den skal have anbefalet dosis gødning indtil juletid, idet den stadigvæk laver mange frugter (brug evt. almindelig stueplante gødning, det er fint). Herefter skrues ned for gødningsmængden til kun 1/3 anbefalet dosering. Gødning gives i normal dosis igen når den er i god vækst til foråret.

 

Vanding: husk en chili plante skal tørre op mellem hver vanding. Den skal være helt tør i overfladen.

 

Frugtsætning: Hvis chili planten taber mange blomster kan det skyldes 1. chili planter laver normalt for mange blomster, 2. der er ubalance i gødningstilførsel, 3. overvanding, 4. der er for tør luft i en stue, giv blomsterne en let overbrusning dagligt, og se om det gør en forskel,

 

5. skadedyr: Chili planter får let lus om vinteren, det skyldes stress over for lidt lys og megen varme. Skyl dem under bruseren (husk at tippe planten så jorden ikke bliver dyngvåd). Brug evt. varmt vand, det kan lusene ikke li, og planten holder forbavsende godt til det. Insektsæbe kan bruges, det fås i supermarkeder eller planteskoler. 10 minutter efter behandling skylles planten. Husk der er altid 1 lus der overlever, gemmer sig i vindueskarmen og starter ny en opformering. Sådan er det, men gevinsten er en tidlig chili høst året efter og en stor flot plante der skyder på ny. Chili planter kan nemt blive flere år gamle.

 

Beskæring: det kan gøres forsigtigt her i efteråret, og ellers optimalt i foråret. Chili planten kan skæres ned til 1/3 størrelse.

God fornøjelse.