Rav / Forfalskninger / Forskellige forfalskninger

Copal som bliver solgt som rav
 
Først skal det siges, at dette er et meget diskuteret emne!
Copal er ungt rav (videnskabeligt kaldet subfossilt harpiks). Hvornår er noget copal, og hvornår kaldes det rav? - Selv forskerne er uenige. Samlere og handelsfolk har en tendens til at sætte alderen langt højere og ændre navnet til "rav", da det er noget folk ved, hvad er.

Forskere har vurderet på baggrund af de geologiske områder, dets kemiske og fysiske opbygning og dets inklusioner, at copal er mellem 30 år og 1,6 millioner år (Poinar(1999),p.151). Nogle forskere mener endda, at en alder på 1,6 millioner år er alt for højt sat.

F.eks. mener David Grimaldi, at det er meget mistænkeligt, at der skulle findes 2 millioner år gammel copal i Afrika og Sydafrika. I følge David Grimaldi er:
 
"Den ældste forekomst af copal fra Mizunami, Japan og ca. 33.000 år gammel" (Grimaldi(1996),p.16)
 
Han vurderer, at bl.a. copal fra Columbia "er solgt til ammatører som Pliocæn rav (geologisk tidsalder, 5-2 millioner år før vores tid), selvom kulstof-14 analyser indikerer, at det kun er nogle 100 år gammelt, på sammen måde som alle andre typer af Hymenaea copal (en slægt af træer) er det"
(Grimaldi(1996),p.19)

Delvist ægte rav med inklusioner

Dette er klart den sværeste type at bestemme ægtheden af!
Hvis det er en god forfalskning, kan det kræve nærgående studier af stykket og selv for den mest garvede ekspert kan det stadig være svært at bestemme stykkets ægthed.

Disse forfalskninger er lavet af ægte rav, som enten er blevet delt i to stykker eller skåret/boret et hul ind i. Inklusionen er lagt i hullet eller hulningen mellem de to stykker, og efterfølgende er hullet eller stykket blevet samlet og forseglet med en plasttype.
Da størstedelen af stykket består af ægte rav, kan man have svært ved at opdage forfalskningen med de almindelige metoder til at bestemme ægthed. Det kræver nærgående studier og kan være næsten umuligt at opdage kvalitetsforfalskninger, før man har lavet en meget grundig analyse.

De dårlige forfalskninger af dene type er oftest et styke rav, som delvist består af ægte rav på den ene side og på den anden side en udhulning, som er fyldt med klart plast og en prængende ofte farverig inklusion.
 
(billede kommer senere)

Men der er gået sport i at lave disse forfalskninger så gode som muligt, og der er gode penge i det! De gode forfalskninger bliver handlet som ægte, og museer og seriøse samlere køber dem. Det er oftest sjældne inklusioner, som sælges til langt over 10.000 $. Af og til finder man disse stykker i både private men også i museeums samlingerne.
En god forfalskning kunne f.eks. være et stykke ægte rav med et lille hul på 1 mm i diameter med en lille snegl og fyldt med epoxy eller måske et stykke splittet i to med en lille lus, hår eller måske en fjer.

(billede kommer senere)
 
Plastik forfalskninger eller behandlet rav

Disse plastforfalskninger er oftest dårligt lavet og realativt nemme at opdage. Plastik forfalskninger er oftest masseproduceret på samlebånd og inclusionerne er typisk opdrættet på farme i Asien.
Det skal selvfølgelig fremhæves, at behandlet rav ikke er falsk rav - men det er forædlet, og derfor har det ikke den samme høje værdi som naturligt rav. Mange køber behandlet rav til høje priser, som om det var naturligt rav, og det er synd for den intetanende køber. 
 
Presset rav: mindre stykker rav presset sammen under høje temperaturer og stort tryk til et større stykke.
 
Billed kommer senere
 
Oliekogt så ravet bliver mere transparent
 
Billed kommer senere
 
Opvarmet så ravet bliver mørkere rød - antik farvet
 
Billed kommer senere
 
Forskellige plasttyper ofte lavet til smykker, nøgleringe eller "souvenir stykker". De er ofte meget transparante, gullige og med pæne større inklusioner. En stor fordel er, hvis du kender den rigtige type af ravets fysiske udseende og ved, hvordan du spotter et stykke, der afviger.
 
Læs mere om hvilke metoder du kan bruge til at spotte en forfalskning her
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Siden beskyttes af Creative Comment/ CC BY-NC-ND 4.0. Indhold må under ingen omstændigheder kopieres, ændres eller bruges uden at kontakte klubben.