Nye indlæg

Bliv medlem
Formanden skriver
 
Formanden for Adipositasforeningen, Birgitte Hansen, skriver om...
 

Overvægtige spiser sig til operation

28-04-2011 10:48

Overvægtige danskere er begyndt at spise endnu mere i håb om at kunne få en fedmeoperation. Ifølge nye regler skal man nemlig være noget tungere end hidtil for at blive indstillet til indgrebet

Overvægtige mennesker, der mæsker sig i flødeboller og burgere for at tabe sig.

Det er ikke en ny mirakelkur, men derimod virkeligheden for nogle af de danskere, som ikke længere er berettiget til en fedmeoperation. Nye regler, som Danske Regioner og Sundhedsministeriet lancerede kort før jul, gør nemlig, at man skal være tungere end tidligere for at blive indstillet til indgrebet på statens regning.

Flere kilder, metroXpress har talt med, fortæller hvordan overvægtige griber til endnu mere mad for at nå op over et BMI på 50 – modsat de 40, der før var kravet.

 

»Vi hører mange sige, at de vil æde sig til det. Når man er så overvægtig, er man derude, hvor man ikke kan bunde. Det er umuligt at styre selv, og med de nye regler er hjælpen helt taget fra dem. For den nye lov kommer ikke med nogen alternativer til de her mennesker,« siger Mona Larsen, formand for GB-foreningen – en forening for dem, der har fået eller overvejer at få en fedmeoperation.

 

Mona Larsen kalder de nye retningslinjer for noget ‘makværk’ og kritiserer, at der ikke længere findes nogen klare regler for, hvornår en overvægtig person kan indstilles til operation.

 

Generalsekretær i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS), Steen Andersen, er også bekendt med, at nogle vælger at tage endnu mere på i vægt i håb om at komme under kniven.

 

»Vi har hørt om flere, som spiser mere for at komme i behandling. Men hvis man har en spiseforstyrrelse, nytter det ikke noget at operere. I stedet kunne psykoterapi være en løsning,« siger han.

 

Formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, Ulla Astman, er chokeret over, at nogen vælger den fremgangsmåde at spise endnu mere for måske at få operationen.

 

»Det er grotesk, når man tænker på den risiko, der er forbundet med øget overvægt. Jeg har forståelse for, at nogle kan blive frusterede, hvis de måske var tæt på en operation, før reglerne blev ændret, men at spise endnu mere er en forkert måde at reagere på,« siger hun.

 

Ulla Astman vil dog ikke lave om på de nye retningslinjer.

 

»Vi havde en aftale med regeringen om, at der skulle laves klare retningslinjer, og det har vi fået. Retningslinjerne hviler på en lægefaglig vurdering. Desuden er jeg ked af, hvis operationen bliver et ‘kvik-fix’. Det er en temmelig ny operation, og vi kender ikke risikoen på længere sigt,« siger hun.

 

Ulla Astrup henviser til, at et udvalg under Sundhedsstyrelsen har et nyt udspil på trapperne, der skal komme med alternative løsninger til vægttab.

 

Fedme er generelt en kostbar affære for samfundet, blandt andet på grund af følgesygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdomme og kræft.

 

Reglerne

Regler for offentligt betalt fedmeoperation før og nu:

 

Før: Alle mellem 18 og 60 år med en BMI over 40 (eller BMI over 35 med alvorlige fedmerelaterede sygdomme) kunne indstil-les til fedmeoperation.

 

Nu: Man skal være minimum 25 år og have et BMI på mindst 50 for – måske – at blive indstillet. Man kan dog stadig blive indstillet med et BMI mellem 35 og 50, hvis man lider af følgesygdomme.

 

Kilde: Danske Regioner

 

 

BMI og overvægt

BMI står for Body Mass Index og beregnes ud fra formlen: BMI = din vægt i kilo / (din højde i meter * din højde i meter).

 

Normalvægt: BMI mellem 18,5 og 25.

 

Moderat overvægt: BMI mellem 25 og 30.

 

Svær overvægt: BMI på 30 og derover.

 

Kilde: Rockwool Fonde

 

 

 

Kommentar fra Birgitte Hansen, landsformand for Adipositasforeningen

Det er rystende nyheder vi her bliver præsenteret for. I Adipositasforeningen har vi det synspunkt, at svær overvægt er en meget sammensat lidelse som kræver nuancerede behandlingstilbud. Det er en gåde, hvorfor man bliver ved med at tilbyde operation til mennesker med livstruende højt BMI forårsaget af spiseforstyrrelser. Nu må vi snart have seriøsitet og saglighed ind over. Fedmebehandling er blevet et spørgsmål om penge: regionerns udgifter og privathospitalernes indtjening. Lad os flytte fokus over på patienterne og sætte de behandlingsinitiativer i værk, som gavner dem.

 


Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

Adipositasforeningen | Ringgade 115, 7600 Struer  | Tlf.: 28 404 304 | info@adipositasforeningen.dk