Om overvægt / Psykologi og madmisbrug / Psykisk sult
Bliv medlem

Psykisk sult

Overvægt er et tegn på ubalance. Og det handler ikke kun om ubalance mellem input og output. Det handler om den evige uro, den store sult, og hvad der mætter dig fysisk, psykisk og åndeligt. Hvis du er typen, der leder i skabe og køleskabe, uanset at du lige har spist frokost, så er det højst sandsynlig en uro, der driver dig til køleskabet.

Så handler det naturligvis ikke om en fysisk sult, men om en anden slags sult. Det kunne være en følelsesmæssig sult! Vi lægger somme tider låg på følelser med mad, og vi bruger nogle gange mad til at dæmpe en mere eller mindre bevidst følelsesmæssig længsel.

Undertrykte følelser må finde et udtryk, og det kunne f.eks. være uro.Uroen kan også indeholde fortrængte følelser, der nu er parate til at blive bevidstgjort og fordøjet. Ved at forholde dig til uroen, dæmper du den, eller den går helt væk. Forholder du dig til uroen, så finder du efterhånden den »røde tråd« i din adfærd. Uroen står netop for den dybereliggende årsag til spisetrangen.

Sådan kan du tage kontrollen over dine følelser
Følelser lader sig ikke stoppe af, at du stopper dem væk". Følelser ændrer sig ved at blive bevidstgjorte og blive følt!

  1. Anskaf dig en dagbog.
  2. Vær meget nærværende, når du spiser dine måltider. Alt er tilladt, når du blot lytter til kroppen.
  3. Når uroen alligevel kommer, selvom du måske lige har spist, så skriv dine tanker og følelser ned, helst lige før du forgriber dig på køleskabet.
  4. Kan du ikke finde ud af, hvad du tænker og føler, så skriv blot, hvad du lige har været i færd med, i hvilken situation du befinder dig nu og, hvad du skal til at lave. Det skal nok komme til at handle om det, som uroen står for. Kommer du i forbindelse med nogle følelser, så mærk dem og giv udtryk for dem.
  5. Når du har gjort det, så spis blot, hvad du har lyst til, men spis bevidst og med dine sanser. Spis f.eks. kagerne fra ende til anden, idet du virkelig smager på og nyder hver mundfuld. Og stop, når kroppen siger stop.
 Links pil Læs mere om "Slank Indefra" af Ida Oxholm.
Adipositasforeningen | Ringgade 115, 7600 Struer  | Tlf.: 28 404 304 | info@adipositasforeningen.dk