Nye indlæg

Bliv medlem
Formanden skriver
 
Formanden for Adipositasforeningen, Birgitte Hansen, skriver om...
 

40 mill kr til behandling af tvangsoverspisning

20-04-2012 14:03

40 mill kr til behandling af tvangsoverspisning

Fedmebehandling uden kirurgi


Adipositasforeningen og Adipositas Center Limfjorden ApS har gennem de seneste år udviklet et nyt behandlingskoncept til svært overvægtige med tvangsoverspisning.

Udviklingen er sket gennem et 3 årigt forskningsprojekt, støttet af Sygekassernes Helsefond. Udviklingsforløbet har indeholdt kortlægning af internationale publikationer og erfaringer i emnekredsen fedmebehandling, tvangsoverspisning, BED.

Der er gennemført flere pilotprojekter og et antal mindre forløb, - alle med særdeles lovende resultater.

SE www.adipositascenter.dk

 

Baggrund.

Fedmebehandlingen henvender sig til mennesker med svær overvægt og dysfunktionel spiseadfærd og integrerer fysiske og psykoterapeutiske metoder.

 

Behandlingen skal give deltagerne redskaber og øgede personlige og kognitive kompetencer til at opnå og fastholde vægttab, og en generel forbedring af livskvalitet.

 

Fedmebehandlingen tager afsæt i den seneste diætetiske viden og kombinerer denne med den form for kognitiv adfærdsterapi, der er udviklet på den selvejende institution Ringgården til behandling af alkoholafhængige klienter.

 

Behandlingen hviler på en teori om nær lighed mellem tvangsoverspisning og afhængighed, som der ligger forskningsmæssigt belæg for. Meget peger på, at man kan være afhængig af flere forskellige emner (alkohol, rusmidler, medicin m.v.) , og at der er tale om et særligt syndrom. Det kan forklare den impulsstyring eller det tvangspræg, der kan konstateres hos mange overspisere.

 

Hovedparten af de kendte indsatser i kampen mod overvægt bygger på enten fysiske indgreb (operation) eller information om sundhed og risiko (oplysnings-kampagner, kurser). Hvis det er korrekt, at der er en særlig psykologisk faktor, der vanskeliggør adfærdsændring, er denne undervurderet og underbehandlet i de nuværende indsatser. Med udgangspunkt i kendte metoder fra behandling af afhængighed arbejder vi her med metoder og fremgangsmåder, der er effektive overfor overvægt.

Kognitiv adfærdsterapi og misbrugsbehandling

Ud over de roller en psykologisk og terapeutisk tilgang generelt kan have for adfærdsændring, har Adipositas Center Limfjorden en gennemarbejdet metode til behandling af tvangs-overspisning, populært kaldet ”madmisbrug”. Metoden bygger på erfaring fra alkohol- og ludomaniområdet og er udviklet i samarbejde med fagchef cand.psych. ph.d Per Nielsen fra alkoholbehandlingscentret Ringgaarden i Middelfart.

Tvangs-overspisning og madmisbrug ytrer sig ved at den madafhængige får såkaldte ædeflip og har en så stærk trang til visse madvarer (sukker, fedt, mælk) at han på trods af bedre viden indtager store mængder.

Der er 3 kendte diagnoser for spiseforstyrrelser: anoreksi, bulimi og BED (binge eating disorder, karakteriseret ved ædeflip og kontroltab). Tvangsoverspiseren lider af den sidstnævnte diagnose i en eller anden grad. Der findes i det danske sundhedssystem flere anderkendte behandlingstilbud for de to førstnævnte diagnoser. Der findes på nuværende tidspunkt kun 14 behandlings-pladser i Danmark til dem, der lider af BED.

Det er ambitionen at Adipositas Center Limfjorden kan tilbyde behandling til sidstnævnte målgruppe. Ringgårdens fagchef, cand.psych., ph.d. Per Nielsen fungerer som supervisor for Adipositas Center Limfjorden omkring den terapeutiske behandling.

 

Helhedsorienteret indsats

Adipositas Center Limfjorden sammenføjer de tre primære indsatsområder: psykologisk adfærd, mad og motion.

I modsætning til andre tilbud er der her tale om en helhedsorienteret behandling: mad, motion og adfærdsændring integreret. De ansatte på adipositascentret har mange års erfaring med at arbejde tværfagligt, så undersøgelser, observationer og behandlingstiltag fra alle fagområderne kan indgå og sammensættes efter hver enkeltes behov.

 

Behandlingsplan

Fedmebehandlingen varer i alt 1 år og består af 40 behandlerdøgn plus løbende internetkontakt til adipositascentret.

Forløbet indledes med et intensivt forløb på 30 døgns indlæggelse på adipositascentret. Herefter kommer deltageren tilbage til centret 2 døgn hver anden måned i alt 5 gange. I hjemmeperioderne er der ugentlig internetkontakt til behandlerne. Programmet rummer også et weekendkursus, hvor ægtefælle/ samlever inviteres med.

Den samlede pris er 76.000 dkr.

SE http://www.adipositascenter.dk

 

Forskning

Adipositas Center Limfjorden ApS anerkender kravet om at bygge metoderne på evidens. Selvom det ikke er muligt at teste på samme måde som medicinske eller dobbeltblindforsøg, søger vi at inddrage forskning i aktiviteterne.

Medarbejdernes professionalisme betyder, at de kender og forstår forskning og den systematiske tilgang til resultatvurdering, som indgår i tilrettelæggelsen af behandlings-forløbene. Med inddragelse af kompetencer indenfor forsknings-sektoren bl.a. Center for forskning i Samfund og Eksistens Københavns Universitet, vil erfaringer kunne høstes i form af stringente undersøgelser.

 

Adipositas Center Limfjorden arbejder hårdt for videnskabeligt at kunne dokumentere effekten af fedmebehandlingen, for derigennem at kunne blive godkendt af de offentlige sundhedsmyndigheder, som en anderkendt behandling af BED (og grader heraf) og som et alternativ til et kirurgisk indgreb.

 

Målgruppen

Målgruppen for behandlingen er svært overvægtige med BMI>40, eller BMI>36 ved følgesygdomme som f.eks. diabetes og hjerte-karlidelser.

Det er en forudsætning at deltageren ikke lider af væsentlige diagnoser, såvel psykisk som somatisk.

 

Der er ingen geografiske hensyn, deltagerne kan komme fra hele landet.

 

Deltagerne vil blive henvist fra egen læge og derfter indskrevet til behandling via en visitationssamtale med adipositascentrets ledende psykolog.

 

Succeskriterier

Succeskriterierne for fedmebehandlingen er, at den svært overvægtige opnår et betydeligt vægttab: i gennemsnit 1% pr. uge svarende til 40% af begyndelses-vægten over et år i behandling, fortsætte vægttabet yderligere 1 år og derefter fastholde vægttabet over tid.

 

Supplerende aktiviteter

Adipositasforeningen etablerer i løbet af 2012 - 2015 et net af selvhjælpsgrupper/ Vægttabscaféer i de større byer i Danmark. Disse kan yde støtte til svært overvægtige, herunder være base for de fedmeopererede og fedmebehandlede. Der tilknyttes frivillige til disse grupper. Adipositasforeningen har ansvar for at uddanne disse frivillige samt for driften af vægttabscaféerne.

 

 


Kommentarer

  • #1
  • Valkyrien
    04-05-2012 05:28
    Jeg har med interesse læst artiklen om de 40 mill kr. der skulle være tildelt fedmeområdet.
    Det jeg så ikke kan få øje på er, hvor de 40 mill kr. er tildelt (?), for det er da ikke på behandlingstilbud på Adipositas centret Limfjorden, som vil koste den enkelte Kr. 76.000,- i egenbetaling.
    At man ikke henviser folk til denne relevante behandlingsform, på lige fod med alle andre behandlinger, finder jeg ganske utrolig, i betragtning af, at man har fedmeoperationer, som på ingen måde kan være så hensigtsmæssig som at tabe sig af naturlig vej, koblet med psykologisk intervention (med henblik på en varig livsstilsændring).

    Mvh en forundret overvægtig BED´er.


  • #2
  • Jannie Kolbye Rasmussen
    17-10-2013 04:47
    Hej, det er barske sager at læse om adipositas, når man selv hører ind under kategorien. Det undrer mig i høj grad, at behandlingen ikke inkluderer mennesker med diagnoser i væsentlig grad. Mon der her bl.a. menes depression, angst, stress, spiseforstyrrelser? Lidelser, som kan være stærkt invaliderende og som ofte hænger tæt sammen med overvægt.


1 

Skriv en kommentar

Adipositasforeningen | Ringgade 115, 7600 Struer  | Tlf.: 28 404 304 | info@adipositasforeningen.dk