Fra smøg til smag - af Finn Vestmar
Landmarks & Milestones 1997 - 64 små sider - gode farvebilleder
En lille bog, der primært er skrevet som en hjælp til rygere, der ønsker at kvitte cigaretter for at få en ny og i forfatterens øjne bedre last. Forfatteren har selv prøvet turen og øser af egne erfaringer. Bog absolut for begyndere i den ædle kunst at ryge pibe
Et tordenskrald mod tobak - af James den 1.
Thejls Bogtryk 1958 - privattryk
Den engelske konge, James den 1.'s bandbullemod tobaksnydelse: "A Counterblaste to Tobacco" - skrevet år 1604 - her i dansk oversættelse.
Om tobak - en samling nikotiana
Pios Boghandel, Poul Branner - 1918. 154 sider i A6
Danske forfattere skriver om tobaksnydelse i poesi og prosa
Kunsten at ryge pibe - af Paul C. Olrik
Hans Reitzels Forlag 1962 - 92 sider - sort/hvide illustrationer
Et klenodie. Længe har jeg søgt denne bog og fandt den så på en auktion. Ved udgivelsen var prisen kr. 5,85 - jeg måtte betale kr. 100. Hyggelig læsning. Olrik svinger sig nogle gange lidt højt op og kan virke selvhøjtidlig - men den gode mand ved, hvad han taler om, og bogen oser af hans store kærlighed til piber og tobak.
Bogen om piber og tobak - af Paul C. Olrik
Forlaget Komma - 1978 - 128 sider
Dette er piberygerens praktiske opslagsbog skrevet af min guru indenfor piber, tobak og piberygning. Forfatteren var stifter og redaktør af bladet "Tobak", der også kaldte sig Tidsskrift for tobakskultur. Igennem tekst og og sort/hvide tegninger og fotos øser han her ud af sin store viden om emnet. Alt fra pibens historie til en masse praktiske tips om, piber, rygning, tilbehør og pasning af piben. Selv om bogen er gammel, holder den. P.C. Olrik døde i 1985 - 75 år gammel.
Tobakskrukken - Karakteristik af 125 kvalitetspibetobakker - af Paul C. Olrik
Eget forlag: Olrik - 1968 - 100 sider
I tidsskriftet "Stop" kunne man hver gang findes en række særdeles subjektive anmeldelser af forfatterens prøvesmagninger af pibetobakker. Hyggelig læsning, selv om smag er vanskelig at diskutere. I denne lille tobaksbrune bog har P.C. Olrik samlet 125 af disse anmeldelser, inddelt efter tobakstype - ialt 10 typer/skæringer, startende med de mildeste. Han har tilmed forsøgt at bedømme dem med sit eget stjernesystem. Hvert afsnit starter med en beskrivelse af tobakstypen og derfter følger så en række eksempler på denne skærings tobakker. Jeg har brugt den som min personlige guidebog. Ofte var jeg uenig i anmeldelsen, men bevares for nogle store oplevelser jeg fik. Desværre forhandles mange af de omtalte tobakker ikke mere I Danmark - eller kan være svære at få fat i.
Håndbog for piberygere - af Poul Henry Christoffersen
Forlaget Danmark 1988 - 88 sider
Denne lille bog er en opdatering af P.C.Olriks "Bogen om piber og tobak" og som en sådan fungerer den fint. Bemærkes skal især bogens oversigter over, hvilke pibemærker og ca. 400 tobaksmærker, der forhandles i Danmark. Desuden en oversigt over forhandlere/importører. Vel at mærke i 1988 - meget er sket siden, så oversigten har kun historisk interesse - ellers intet nyt i bogen.
Rygningens ædle kunst - af Alfred H. Dunhill
Gjellerup, 1955 - oversat til dansk af H.B.J. Cramer - 152 sider
Denne bog skrevet af en af de store og dyre kanoner i tobaksindustrien handler om alle former for tobak samt tobakstilbehør og giver en glimrende kulturhistorisk indføring i alt vedr. rygning. Samtidig findes her en række praktiske råd og fiduser. Sort/hvide fotos og tegninger.
Piber og tobak - af H.B.J. Cramer
Gjellerup 1945
En mand med stor viden om rygning - her piberygning. Piberygningen og pibens historie, tobakstyper. Valg af pibe, pibens pasning samt et lille fint afsnit med forskellige udsagn om tobak og rygning - såmænd også et par gamle digte. Fine sort/hvide tegninger og fotos. Mange af bogens oplysninger findes dog lettere tilgængelig i P.C. Olriks bog.
Snak om tobak - af Robert Storm Petersen
Carit Andersens Forlag
Storm P. var glad for piber og god tobak, hvilket med stor tydelighed fremgår i hans tegninger. Glade mennesker er ofte tegnet med en cigar, cigaret eller en pibe i munden.
Bogen starter med en redegørelse for forfatterens forhold til tobak skrevet af forlæggeren, og derfter følger en række skægge tegninger, hvis fælles indhold drejer sig om tobak - og også mangelen på tobak under tyskernes besættelse af danmark. I 2007 besøgte jeg Storm P-Museet nær "De små haver i Pileallé og så der hans helt unikke samling af piber og andet udstyr.
Tabacgrinos - Anekdoter, vers og vid om tobak - samler af Mogens Lind
P. Haase & Søns Forlag, 1941 - 80 sider
Et fornøjeligt skrift skrevet ud fra savnet af tobak under krigen. Forfatteren skriver selv i indledningen, at bogen skal lade smile lyse lidt op midt i tørve- og tangrøgen!
Tekster, tegninger, vers og små udsagn - altsammen om tobak.
Cigarbogen - en kenders guide - af Anwer Bati & Simon Chase
Aschehoug - oversat af Michael Alring - 224 sider
Efter cigarens historie følger beskrivelser og anmeldelser af alle kendte, såkaldte store cigarmærker. Flotte farvebilleder af alle anmeldte cigarer. Tips til indkøb og behandling af cigarer. Min cigarbibel.
The Cigar - af Eric Deschodt og Phillippe Morane
Könemann, 1998 - 228 sider.
Stor og meget flot værk om cigarens kulturhistorie. Flotte beskrivelser og billeder af cigarer i alle mulige perspektiveringer. Store cigarmærker, kendte rygere, gamle mavebælter, gamle og nye cigarfabrikker, håndrullere, cabanere osv. En rigtig hyggelig og givende bladrebog med masser af faktaoplysninger.
Tobacco and the Collector - af Amoret & Christopher Scott
Max Parrish, London, 1966 - 180 sider.
Opslagsbog for samlere af diverse rygeredskaber. Engelsk tekst og sort/hvide tegninger.