W. Ø. Larsen
140 år på Strøget - og nu ikke mere :(
W. Ø. Larsens historie på Amagertorv i København går mere end 140 år tilbage. Den unge præstesøn fra Mors, Wilhelm Øckenholt Larsen, rejste til København i en alder af 26 år. Her åbnede han den 4. november 1864 forretning på Gammel Amagertorv nr. 1 (lige over for Storkespringvandet) - det, der i dag hedder Amagertorv. W. Ø. Larsen valgte ikke adressen tilfældigt. Den lå nemlig i skyggesiden for at beskytte de fine cigarer mod sollyset. Selv boede han nærmest rundt om hjørnet - nemlig på Højbro Plads.
Fra starten handlede forretningen næsten kun med cigarer - den tids foretrukne tobaksnydelse - både i Danmark og udlandet. Kundekredsen blev hurtigt stor og omfattende. En solid kundegruppe var bl.a. landadelen, som især om vinteren opholdt sig i hovedstaden - enten på et af byens bedre hoteller eller i eget palæ. Storkunderne havde deres egne, foretrukne cigarmærker, som skulle stå klar i kassevis. ”En rigtig herre” røg den gang måske 10 cigarer om dagen, så en såkaldt halv kasse med 50 cigarer forslog kun i en lille uge.
Vækst og øget sortiment
Op i mod 1900-tallet var forretningen i god vækst og fremgang og begyndte derfor at importere cigarer fra Havanna, cigaretter fra Rusland og røgtobak fra Holland - som supplement til de danskproducerede tobaksvarer. På samme tid begyndte forretningen at få produceret sine egne shag-tobaksblandinger og cigarer fra både små Københavnske og udenlandske cigarfabrikker.
I starten af 1900-tallet bliver W.Ø. Larsen egentlig producent. Det skete i første omgang ved køb af en hidtidig leverandør, Heinrich Marsmann, som havde adresse i Frederiksholms Kanal 4 (i dag Institut for Antropologi) (1928). Senere fulgte Lauritz Brenøes Cigarfabrik i 1935, og i 1958 fulgte C.W. Hansens Cigarfabrik.
Forretningen vokser fortsat, og det får W.Ø. Larsen til at flytte til nye og større lokaler blot 50 m. længere ned af gaden i Amagertorv nr. 9. Forretningen blev fra starten indrettet med to afdelinger - en hovedforretning til venstre og en særlig Havanna afdeling til højre. Det skete for at markere, at man allerede den gang ville behandle de caribiske cigarer med særlig omhu. Derfor blev forretningens facade også forsynet med både det kendte W.Ø. Larsen navn og et skilt med inskriptionen: ”Import af Havanna Cigarer”.
Kongelig anerkendelse
Den nye forretning opnår i 1913 prædikatet ”Kongelig Hofleverandør” af Kong Christian d. X. Det svenske hof røg også gerne W.Ø. Larsens cigarer, og i 1926 blev forretningen også ”Kongelig Svensk Hofleverandør”. Hvor kongelige relationer mange steder er historisk betingede, har der altid være et aktivt kundeforhold mellem W.Ø. Larsen og Kongehuset - men naturligvis altid baseret på dyb diskretion. W. Ø. Larsen driver nu sin specialforretning sammen med sin søn, Lars Peter Larsen. Begge er meget kvalitetsbeviste og måske også lidt snobbede. I hvert fald ønskede man ikke at sælge skråtobak (officielt) - så det blev kun solgt fra butikkens bagindgang i Læderstræde 10.
Op igennem den første halvdel af det 20. århundrede voksede firmaet kraftigt under 3. generation af W. Ø. Larsen familien - den nuværende ejers farfar, som drev firmaet helt frem til 1972.
I samme periode blev cigarfabrikkerne samlet på én adresse på Gartnerivej på Østerbro.
Pibetobakken kommer til
Selvom forretningen havde fået produceret pibetobak siden 1930’erne, var det først i 1947, at den begyndte egen produktion. Det skete med overtagelsen af Gunnar Lewinskys Fabrik. Blandt W. Ø. Larsens specialiteter var de såkaldte ”Flake-tobakker” eller Navy Cut.
I 1939 erhvervede man yderligere ”Lichtingers Specialfabrik for Cigarillos”. Mange kan sikkert stadig huske virksomhedens kendte lysreklame på Vibenshus Runddel med ”Siesta-stolen” og de bevægelige røgringe, som prydende ejendommen helt frem til 1980.
Selvom der var vækst i fabrikationen, var det dog fortsat forretningen på Amagertorv, som var kernen i virksomheden. Men det var samtidig på denne tid, at piberne begyndte at gøre deres indtog i forretningen. I starten var der mest tale om klassiske piber - typisk fremstillet i England.
Det helt store gennembrud for W.Ø. Larsen inden for piber blev sat i gang med hjælp af den kreative butikschef, Svend Bang. Han så den voksende interesse for piber blandt de mange turister fra USA, som i stigende omfang valgte Danmark som rejsemål. Der var ikke langt fra tanke til handling. W. Ø. Larsen etablerede sit første pibeværksted allerede i 1950’erne i den del af forretningen, som hidtil havde huset ”Havanna afdelingen”.
W.Ø. Larsen sætter helt nye standarder for pibe-design
Den traditionsrige forretning viste sig fra en helt ny side ved at gøre op med det traditionelle og konservative pibe-design. Den driftige butikschef satsede nemlig på at kombinere det traditionsrige håndværk og pibemageri med nye, spændende designere. Og forretningen introducerede hurtigt berømte navne som Poul Rasmussen, Svend Knudsen og mange andre, som senere er blevet legender og ikoner blandt alverdens pibekendere.
For mange amerikanere, japanere og andre nationaliteter blev Strøget op igennem 50’erne og 60’erne et internationalt centrum for pibeelskere og -kendere. Og det var i denne periode og de følgende par årtier, at det igen blev trendy blandt danskerne at ryge pibe.
Grunden var lagt for W. Ø. Larsens verdensberømmelse inden for håndlavede piber. Produktionen af de individuelle piber voksede ud af forretningen på Amagertorv og flyttede til moderne lokaler på samme adresse som cigarfabrikkerne.
Tobaksmuseet kommer til
Helt tilbage fra forretningens start havde familien - naturligt nok - samlet på effekter om og til tobaksproduktion og nydelsen heraf. Samlingen var igennem de mange år vokset til et omfang, så det var nærliggende at samle alle effekterne i en egentlig udstilling. Med Ole W.Ø. Larsen - den nuværende ejers far - som den drivende kraft og ivrige samler blev Danmarks første og eneste tobaksmuseum en realitet. Museet fik til huse i kælderen under den gamle forretning på Strøget og åbnede midt i 1970’erne.
Viljen til overlevelse
Mens den fleste danske tobaksproducenter og -forhandlere enten bukkede under eller slog sig sammen for at overleve på grund af den skærpede konkurrence - både fra udenlandske producenter og fra helt nye detailhandelsmønstre i Danmark, havde W.Ø. Larsen fortsat kraften og viljen til at bevare sin selvstændighed.
Og det var fortsat salget af kvalitetstobak i form af cigarer og pibetobak, et stigende salg af håndlavede piber og salg af en bred vifte af tilbehør til tobakselskerne, der var kernen i den familieejede virksomhed. Men det var også i denne periode, at kunderne markant ændrede deres tobaksvaner: Cigaretterne og piberne blev mere populære - og det skete på bekostning af cigarerne. Og det medførte, at selv importen af de eksklusive cigarer fra det caribiske område enten hørte helt op eller blev kraftigt reduceret. Den danske cigarproduktion var allerede på dette tidspunkt kun en skygge af fordums storhed.
Nye tider - nye vaner - nye muligheder
W. Ø. Larsen var fortsat den drivende kraft i den danske tobaksverden - om ikke i størrelse sammenlignet med giganterne: Skandinavisk Tobakskompagni, Nordisk Tobakskompagni og nogle andre store virksomheder, men når det gjaldt fokus på kvalitet, service og det ultimative og eksklusive udvalg inden for tobaksvarer og tilbehør.
Det var således heller ikke en tilfældighed, der lå bag W.Ø. Larsens introduktion af bl.a. de kendte Davidoff og andre eksklusive cigar-brands i Danmark, som imødekom den ”nye” interesse for cigarer.
Selvom 1990’erne markerede nogle vanskelige år og forretningen var lukningstruet, besluttede ejerne alligevel at gennemføre en egentlig turn-around af det hæderkronede familiefirma. Det blev bl.a. besluttet at gennemføre den hidtil største ombygning af forretningen i firmaets historie i 1994.
Målet var at forberede Danmarks førende specialforretning inden for tobak til det nye årtusinde ved at satse endnu mere på kvalitet, service og sortiment. Samtidig blev der gjort en stor indsats for at sikre pibe- og tobaksmærket W. Ø. Larsen en fremtid.
Facaden førtes tilbage til sit oprindelige udseende fra starten af århundredet, Tobaksmuseet i sin nuværende form blev etableret i samarbejde med Skandinavisk Tobakskompagni, og W. Ø. Larsen introducerede Danmarks første ”Walk-in Humidor”.
Den nuværende ejer kommer til
Da Niels W.Ø. Larsen gjorde sit indtog i den familieejede virksomhed i 1993, havde han allerede fået færten af, at danskerne var ved at genopdage nydelsen ved at ryge en rigtig god kvalitetscigar. Blandt hans første gerninger var derfor at genoptage importen af cigarer fra Cuba. Efter revolutionen på Cuba kunne det kun lade sig gøre via ”Cubatobaccos” filial i Sankt Petersborg. Og det var bestemt ikke let i de første år efter Sovjetunionens sammenbrud. Leverancerne var ustabile, og kvaliteten var ikke længere altid i top. Men initiativet lagde grunden til Danmarks deltagelse i det kommende ”cigarboom”, som skulle femdoble W.Ø. Larsens salg af håndrullede cigarer. I dag - mere end 10 år senere - er der fortsat vækst i cigarforbruget, og W.Ø. Larsen sælger alene fra sin ene butik på Amagertorv ca. 10% af det samlede antal håndrullede cigarer i Danmark.
Lukning med høj cigarføring
Selvom en Københavner-historie nærmer sig sin slutning, når W.Ø. Larsen lukker og slukker forretningen på Amagertorv ved udgangen af februar 2005, vil det kendte tobaksnavn leve videre. For navneretten til de kendte pibetobakker er overdraget til Orlik Tobacco Company A/S, og de berømte håndlavede piber markedsføres fortsat med W.Ø. Larsen navnet ude i den store verden af Stanwell A/S, som er en del af Skandinavisk Tobakskompagni.
W. Ø. Larsen - milepæle
1864 Etableret som Cigarhandler på Amagertorv 1
1903 Flytter til den nuværende adresse, Amagertorv 9, med en traditionel tobaksforretning og en særlig Havanna Cigar butik
1913 Udnævnelse til Kongelig Hofleverandør
1926 Udnævnelse til Kgl. Svensk Hofleverandør
1928 Overtagelse af Heinrich Marsmanns Cigarfabrik
1930’erne
Overtager Lauritz Brenøes Cigarfabrik med produktion af cigarillos og pibetobak i 1935 og Aage Lichtingers specialfabrik for cigarillos i 1939
1947 Overtager aktiemajoriteten i Gunnar Lewinskys Fabrikker (pibetobak)
1950’erne Produktion af piber i nyt værksted på Amagertorv 9 (1956)
W. Ø. Larsen & Lichtingers Fabrikker overtager C.W. Hansen i 1958
1971 Cigar- og cigarillos fabrikationen bliver solgt til P. Wulff
1975 W.Ø. Larsens Tobaksfabrik bliver solgt til Assens Tobaksfabrik - det nuværende Orlik Tobacco Company.
1978 Åbning af det første Tobaksmuseum hos W. Ø. Larsen
1978 Ole W.Ø. Larsen udgiver bogen ”Gamle Piber”
1993 Niels W. Ø. Larsen genoptager importen af cigarer fra Cuba, som havde været stoppet siden 1980’erne
1994 Gennemgribende ombygning af butikken på Amagertorv og etablering af Danmarks første “Walk-in” humidor
1994 Etablering af det nye Tobaksmuseum
1997 W. Ø. Larsen åbner et eksklusivt tobaksblanderi i butikken på Amagertorv
1999 W. Ø. Larsen overtager Georg Jensens Pibefabrik A/S i Ll. Skensved
2000 W.Ø. Larsen bygger om igen og præsenterer Skandinaviens største Walk-in Humidor
2002 Etablering af shop-in-shop koncept med S.T. Dupont (Paris)
2005 W. Ø. Larsen lukker den kendte tobaksforretning på Strøget efter godt 140 års virke.
W. Ø. Larsen fortsætter som brand efter salget af pibeproduktionen til Stanwell og tobaksprodukterne til Orlik Tobacco Company, som begge er selskaber i Skandinavisk Tobakskompagni-Koncernen.