Piber og tobak er min store interesse, men gå blot på opdagelse i denne min verden her præsenteret i ny og gammel tekst. Noget mit eget, og noget stjålet.
Det var før de røgforskrækkede tider. Da jeg gik i 1. realklasse på Østermarkens skole i Aalborg havde jeg en engelsklærer, Paul Bjørslev, der altid trådte ind i klassen med piben tændt, og den lifligste røg tryllebandt mig. Virginiatobak med en smule Burley og Perique kunne jeg se, der stod på dåsen - tobaksmærket husker jeg dog ikke. Piben var selvfølgelig en engelsk Comoys med tre hvide striber på spidsen - en Guildhall. Jeg måtte ha' mig en rigtig pibe og noget rigtig tobak. Havde skam prøvet før under vejledning af lidt ældre venner - majspibe og tobak fra blandinger af bøgeblade og cigaretskodder. Uden succes. Min far røg desuden noget fintskåret tobak, jeg kunne snige mig til at nappe lidt af - Bali Shag, hed det vist.
Idag var denne, min i alle henseende udmærkede og hyggelige engelsklærer, sikkert blevet både fyret og henrettet for at lede unge mennesker i fordærv. Jeg skylder ham derimod tak for de nu mange års gode tobaksoplevelser, han næsten uforskyldt satte igang. Cigaretter i alle afskygninger har jeg da røget - en overgang, for år tilbage - sammen med piben. To vidt forskellige måder at ryge på. Nu - udelukkende pibe.
Min første pibe hed "Fume" og var en fransk bruyar med saddelspids. Den kostede den formidable sum af 40 kr., svarende til, hvad jeg tjente om ugen som bydreng hos bager Jørgensen i Sjællandsgade. Den blev købt hos tobakshandleren på Hadsundvej, der sammen med Sørig i Sjællandsgade og Jensby i Jernbanegade var mine foretrukne forretninger, når det gjaldt pibe- og tobakssnak. Senere er det blevet til mange venskaber med modeller som den dengang danske Kriswell, engelske BBB og Comoys, italienske Savinelli og igen danske Georg Jensen, men især Stanwell.
I begyndelsen skulle en rigtig pibe være engelsk eller til nød fransk. Gerne 3B eller franske BC. Piber var under krigen en mangelvare - også de rigtige bruyere-klodser. Det danske firma Stanwell startede derfor en produktion op af piber fremstillet af bøgeklodser, der gik som varmt brød. Efter krigen kunne tilbydes et stort sortiment af kvalitetspiber. Stanwell har gennem årene haft førende danske pibemagere tilknyttet til fremstilling og levering af deres modeller.
Det fortælles, at den tidligere engelske premiereminister, Wilson, under et besøg hos en kendt pibeforretning i København, ville købe sig en ny pibe. Han så på en række fremragende modeller fra forskellige danske pibemagere. Han valgte dog til sidst en Stanwell model for en sikkerheds skyld. En god engelsk pibe ved man da, hvad er - var hans kommentar. Men Stanwell er altså en 100% dansk fremstillet pibe. Fabrikken er desværre fra 2011 ophørt med fremstilling af piber. Stanwells modeller fremstilles nu i Italien - så vidt vides i samme høje kvalitet.
Se afsnittet "Piben", hvor klassiske modeller er vist.
Øverst en flot Stanwell i speciel udgave. 1. præmie ved DM i københavn i 2000 og forrest en billard af den danske pibemager Refbjerg.
De første tobakker i piben var McBarens Virginia No.1, Plumcake, Dark Twist fra McBaren og Sweet Dublin. Men efterhånden blev det Rød Orlik som basistobak, suppleret med Gul Capstan, Three Nunce, Escudo og Premiere Cru. Og så selvfølgelig Paul Olsens specialblandinger - My Own Blend. I en periode røg jeg en del engelsk tobak fra Rattrays og Dobie's købt i Brønderslev, men har siden fundet ud af, at der laves meget fin tobak også her i Danmark. Ja, faktisk er mange af de tobaksblandinger, vi tror er engelske - produceret her i Danmark - dog på licens. Bl.a. Capstan og Dunhillserien.
Danmark er efterhånden førende indenfor fremstillingen af pibetobak.
Tobakshylden
På tobakshylden lige nu - december 2016 - står:
My Own Blend nr. 25, 43 Marlin Flake, 49 og 333, B93, MOB Aalborg 1.MOB Juletobak. MOB Tidens Tobak 1939-59. MOB Royal Blend. MOB AA1. MOB DM 2013. MOB Big Coin. MOB Vintage Blend. MOB Old English. MOB Torben/Tønder.
Old Belt Virginia. Orlik Golden Slice (Rød Orlik). Orlik Old English/Blå. Orlik Old English/Gul. Petersons Irish Flake. Premiere Cru. Rattray's Old Gowrie. Rattray's Hal O'The Wynd. Rattray's Red Rapparee. St. Bruno. SamuelGawiths Full Virginia. Danish Pipe Shops Brown Sugar. W.Ø. Larsen Selected Blend 50.
Blå og Gul Capstan. Condor. Dunhills Early Morning Pipe. Dunhills Dark Flake. Fribourg & Treyer's Special Brown Flake. Mac Baren Scottish Mixture og Virginia No 1.
Utallige tobakker er smagt. Og venter - men Rød Orlik er der i piben hver dag.