Vestdanske Årgangsmesterskaber

23-04-2017

Af årgangstræner Mads Maj

Stævnereferat: Det blev til en kæmpe succes for årgangssvømmerne fra Holstebro SvømmeClub, da de i weekenden deltog i de Vestdanske ÅrgangsMesterskaber i Thisted.

Svømmerne drog afsted fredag middag fra Holstebro og var alle sammen i vandet både fredag, lørdag og søndag. Svømmerne havde alle kvalificeret sig til stævnet gennem hårde kravtider, der skulle opnås i et medley løb.

I alt 12 svømmere (6 drenge og 6 piger) havde klaret kravet til stævnet, hvor man skulle svømme en løbspakke alt efter, hvor gammel man var. For de yngste (drenge 2004 og piger 2005) skulle der svømmer 50 Fly, 50 Bryst, 100 Ryg, 100 Fri, 100 IM og 200 IM, for de mellemste (drenge 2003 og piger 2004) skulle der svømmer 100 Fly, 100 Bryst, 100 Ryg, 200 Fri, 100 IM og 200 IM og for de ældste (drenge 2002 og piger 2003) skulle der svømmer 200 Fly, 200 Bryst, 200 Ryg, 200 Fri, 200 IM og 400 IM. Derudover stillede Holstebro også op i alle holdkapperne (4x200 IM, 4x50 IM og 4x100 Fri).

For nogle af svømmerne var det en særlig oplevelse bare at være med til stævnet, da Mille Broholm Brixen, Maja Fjordside Jensen, Sofie Bjerre og Mads Lund alle deltog i deres første Vestdanske ÅrgangsMesterskab. Det er især imponerende af Mads Lund, der virkelig har kæmpet hårdt for at komme op på niveau med de jævnaldrende, der ellers har været langt foran, men igennem hårdt arbejde har han opnået kravtider – Mads har ellers været et stykke efter de andre, men har virkelig flyttet sit niveau det seneste år!

For de små svømmere (Sofie, Mille og Maja) var stævnet primært et stævne, hvor de skulle ud og opleve at være med til et mesterskab og få noget erfaring med større stævner. For både Mille og Sofie resulterede stævnet i kravtider til de Danske ÅrgangsMesterskaber (DÅM), der afholdes i slutningen af juni.

Sofie havde allerede kravtid i 50m rygcrawl, men tog yderligere kravtid i 100m rygcrawl og 50m butterfly. For Mille blev kravtiden opnået i 50m butterfly. Derudover kan det nævnes, at Sofie også svømmede sig i Top10 i både rygcrawl og fly til stævnet! – fælles for alle 3 små piger var dog, at de alle imponerede med store personlige rekorder og store placeringsmæssige fremgange. En rigtig god og lærerig oplevelse for alle 3.

De ældre svømmere havde en del mere rutine end de små, og her var de fleste med i kampen om topplaceringer. Stævnets helt store oplevelse var Mathias Lindberg Laursen, der vandt hele 6 individuelle medaljer (ud af 6 mulige!) – 5 guld og 1 sølv. Derudover satte Mathias den hurtigste tid nogensinde for sin alder i 100m medley i Danmark!!

Derudover vandt Annika Hausgaard Godt en imponerende guldmedalje i 200m brystsvømning, hvor hun forbedrede sig hele 5 sekunder, og vandt sin første guldmedalje til et mesterskab nogensinde! Derudover svømmede Annika også nogle Top10 placeringer hjem i 200m og 400m medley.

Cecilie Christiansen vandt både en bronzemedalje på 200m butterfly og en sølvmedalje på 200m ryg – derudover blev det til to ærgerlige 4. pladser på 200m og 400m medley. Filip Cederstrøm vandt bronze på 200m bryst, og fik derudover en del Top10 placeringer i andre løb. Julius Henriksen vandt sin første medalje til et mesterskab, da han vandt en bronzemedalje i 200m butterfly – desuden blev det også til en del Top10 placeringer i både crawl, ryg og medley – heriblandt to 4. pladser. Derudover svømmede Emma Fjordside Jensen og Oskar Allerslev sig til Top10 placeringer i forskellige individuelle løb.

Holdkapperne var også en succes, da pigerne opnåede to 8. pladser samt en 7. plads. Holdet bestod alle gangene af Emma, Cecilie, Annika og Sofie – rigtig flot svømmet af pigerne, der klarede sig meget bedre end de på forhånd var udset til.

Drengenes holdkapper var meget ensformige hele weekenden – der var Holstebro, og så var der alle de andre… Det blev til 3 fantastiske guldmedaljer til drengene, der altså vandt både 4x200 IM, 4x50 IM og 4x100 Fri. Holdkappen i 4x50 IM var endda den hurtigste tid i hele Danmark! Holdet bestod alle gangene af Julius Henriksen, Filip Cederstrøm, Oskar Allerslev og Mathias Lindberg Laursen. Den sidste holdkap (4x100 Fri) vandt drengene endda med over 5 sekunder til nærmeste konkurrent.

Til stævnet blev der præmieret for en samlet præstation af svømmerne over hele weekenden. Svømmerne kunne vinde præmier for opnå et point antal i 5 ud af 6 starter. Man kunne komme i forskellige niveauer (1 til 8) – dog lidt forskelligt fra alder til alder. Her opnåede Mille og Maja niveau 1, Sofie niveau 2, Cecilie, Annika og Julius niveau 5 og Mathias niveau 6 (bedste præstation af en dreng i årgang 2003!).

Så opsummeringen af weekendens resultater betød, at Holstebro SvømmeClub var den klart mest vindende klub, hvis man ser på antallet af guldmedaljer / årgangsmestre. Det blev til i alt 9 sæt guldmedaljer ud af 42 mulige – den nærmeste klub var Aalborg, der fik 6 sæt guldmedaljer. I kapløbet omkring antallet af medaljer blev det til en samlet 3. plads til Holstebro med 14 medaljer (Aalborg 17 og Vejle 15).

Så alt i alt en kæmpe præstation af svømmerne fra Holstebro – især når man ser det i lyset af, at der ikke er særlig mange svømmere i byen og klubben, og at man konkurrerer mod klubber, der er mange gange større. Virkelig imponerende af alle 12 svømmere, der har arbejdet rigtig hårdt for at opnå disse resultater. Fremtiden ser lys ud for Holstebro SvømmeClub!

Lidt fakta omkring weekenden for Holstebro SvømmeClub:
- 12 svømmere var kvalificeret til stævnet (imod 11 svømmere sidste år)
- 4 svømmere var med til deres første VÅM
- 86 % af alle starter resulterede i personlige rekorder
- 74 % af alle starter gav placeringsmæssig fremgang (altså bedre placering end vi havde på forhånd)
- 30 gange var svømmerne i Top10 (imod 25 gange sidste år)
- 18 gange var svømmerne i Top5 (imod 14 gange sidste år)
- 14 medaljer – 2 bronze, 3 sølv og 9 guld (imod 7 sidste år – 2 bronze, 2 sølv og 3 guld)