Ris er en græs. Hvede, spelt og rug er også græsser. 
Perlebyg og perlespelt er hele kerner af hhv.
spelt og byg som har fået slebet noget af skallen.
Det nedsætter kogetiden – men
brug dog skallen ! Skallen indeholder fibre.
Brug de hele kerner i stedet for ris eller prøv at bruge
dem i en lækker salat. De skal koges så der stadig er
en mundoplevelse med bid i.
Jeg blev inspireret til at skrive dette, efter at jeg var på
kursus hos Madhistoriker Bi Skårup.
Vi kogte hele rugkerner over bål og
lavede en lækker salat.
Du får Bi Skaarups opskrift på Kogt rug med 
sommerkål, løg, svampe og urter her:
½ kg rugkerner
3-4 løg i tern
1 sommerkål eller spidskål, fintsnittet
250 g svampe (køb endelig bare marksvampe
altså de brune champignon) i skiver
1 tsk. kommen
1 håndfuld friske vilde urter eller persille, basilikum og kørvel
salt
lidt rapskimolie
Rugen koges med kommen i rigeligt vand med 1 spsk. salt pr. liter. Den koges i ca. 50-60 minutter til rugkernerne er bløde, men stadig har lidt bid. Ved store portioner er det vigtigt at røre jævnligt i den, så det ikke brænder på. Mens rugen koger, klares løgternene i smør. Når kernerne har fået nok hældes det overskydende vand fra, men de må stadig godt være godt våde. Kål, svampe og løg kommes i og det varmes igennem under omrøring til kålen klasker sammen. Smag på den og giv den evt. mere salt. Til sidst tilsættes dilden og olien, gem evt. noget grønt til drys ved serveringen.
Jeg har afprøvet salaten og finder den superlækker. Brug endelig vilde urter i salaten – lige nu kan der f.eks. plukkes, ramsløg (min mand siger at jeg lugter af dem !), skovsyre, mælkebøtter og fuglegræs.
Hvis du har fået lyst til at lave mad med hele kerner kan du købe kerner af rug, spelt og ølandshvede hos FuldkommenKorn.
Kommentarer
- #1
Gyllan Stensbo 20-05-2011 00:11 Jeg kan så godt lide byg!
1Den der lidt støvede, flade smag, som er skøn sammen med spicy tilbehør.
Jeg køber Skærtofts perlebyg - men ville gerne købe bornholmsk byg, hvis Valsemøllen kunne finde noget lokal økologisk byg og kunne forarbejde det - ikke nødvendigvis til "perler".
Man kan godt bare koge byggen en halv times tid og lade den trække lige så længe, så får man gode kerner med bid i. Men jeg kan bedst lide den kogt længe (sæt f.eks gryden med tæt låg ind i ovnen, når du alligevel bager brød) og "trukket" rigtig længe, gerne til næste dag: Kernerne koger ikke ud, men hænger sådan lidt klistret sammen og kan spredes ud på en tallerken og være et skønt underlag for alt muligt, men bedst med noget let, syrligt og krydret. Det synes jeg passer bedst til byggen.
Idag f.eks.: Byg som underlag for tynde skiver koldrøget laks med fintreven ingefær, citronskal og hakkede granskud. Fine mælkebøtteblade rundt om og det hele dryppet med citron og drysset med flagesalt.
Og forleden dag var det hakkede brændenælder og vilde løg (der er masser af dem overalt lige nu i maj) sauteret i olivenolie, der kom henover byggen. Og så små stykker af rød chili og lidt reven parmesanost
Buon' apppetito!
Og hilsen fra Gyllan Stensbo, Svaneke