Nu har jeg haft en CUBE Hanzz 2011 Freeride cykel stående i min stue et par uger. Den skriger bare på at gøre stærkt og helst ned! Den lugter også af ulykke, ondt i kroppen og brækkede knogler.
Hvis cyklen skal have det bedst, skal den bruges af en rytter med full-face hjelm, rygskjold, arm-/benbeskyttere.
Cyklen er et +15 kg. monster, som er udviklet af aluminium, med 3 forskellige varierende tykkelser på stellet. CUBE'en er lavet til hop, fald og generelt seriøst forstærket til ekstremt brug. Kæden er beskyttet af kædeholder og der er 180 mm gang i forgaffel. Hjulene er monteret med 20 mm gennemgangsaksel, så skidtet aldrig falder af.
Det er ganske begrænset hvor i Danmark sådan en cykel kan komme til sin magt, men jeg har et sted hvor jeg gerne vil forcere noget hidsigt terræn. Roskilde har en ler-skrant som er eroderet igennem årene, og det har gjort det ganske stejl.
Men tør jeg - min kæreste mener jeg skal vente til efter vores bryllup d. 13 august. Måske en god idé; men ned skal jeg nok komme. Jeg laver en lille video af mit forsøg, og så ser vi hvordan det går - selv den bedste cykel kræver en modig rytter.
24 timers løb i Rude Skov og en anden plads i 6-mandsklassen. Det var opvarmningen til min sommerferie.
Efter løbet kørte jeg direkte hjem, pakkede autocamperen og tog afsted mod Østrig. 1200 km senere nåede vi Wagrain. Der skal køres MTB i 4 forskellige områder.
Ungerne er med, bedsteforældrene og vovsen.
De fire steder:
Wagrain (MTB-park)
Saalfelden Leogang (MTB-park)
Kitzbüheler Alpen Brixental
Montafon
Med har vi 7 cykler og en autocamper. Og far skal køre down-hill, seriøs up-hill, MTB-ekstrem marathon og ellers bare hygge med familien.
Første to dage i Wagrain har været heftige; der har vi skruet cykler og fået kørt de første par tusind højde meter.
Vi har fået lært 60-årige farfar at køre ned. Selvom han mest er til det kan kalder "senior-aktiv".
Holdet er kommet i mål, trætte, udmattede og glade. Per beretter direkte efter han kom i mål. ”Vi havde god fart indtil Sessel fik en skade i lysken, derfra var det seriøst eventyr – hvor vi slæbte, bar, skubbede og trak Sessel gennem strabadserne."
De mente selv at kunne have holdt 4-5 pladsen uden skaden; men mål kom de – 10 plads på den officielle rute. Nr 10 ud af 30 tilmeldte hold.
Dynamikken og fokus går totalt i vasken når én bliver skadet. Hvad driver et som dem igennem så mange km med et skadet pige? Humøret bliver trist, medaljerne forsvinder, tempoet langsomt – og man kan blive lidt smågnaven.
Pers tårnhøje ambitioner og fysiske kapacitet kan være smertende for et hold der går i stå på en skade!
Her er det især Peter Villadsen som kommer i spil. Peter er en rolig, behagelig og sindig jyde. Peter har typisk psykologtjansen på holdet, og tager sig af at snakke med de personer som mener at være frustrerede, sure eller opgivende.
Samtidig har Peter en seriøs fysisk kapacitet; billedet taler for sig selv.
Peter navigere sjældent, og bruger derfor sit overskud til at håndtere de andres frustrationer, mangler og udfordringer. Peter er stille og tillidsvækkende af natur, og når presset er totalt; kan Peter lukke frustrationen ud af hold
Slutningen er nær, og Team Reelight ligger på en 9. plads. De har holdt rimeligt stabilt tempo men formentlig sovet en anelse mere, end det vindende hold (som fik 1 time og 40 min søvn på 3 1/2 døgn ).
Hvis de kan holde hovedet koldt og fortsætte på noget af deres erfaring fra de lange løb, kan de tage et par placeringer. Men her er det erfaringen der skal i spil, og selvom holdet er rimeligt sammenkørt – er Sessel blevet særlig stærk til de lange ekspeditionsløb.
Sessel er bare all-roud stærk, og kan blive ved. Hendes største styrke er viljen og begejstringen i sporten. Hun er ukuelig og glad – og har tillid til de andre. Det er nødvendigt for de sidste døgn at holde god stemning, og især når vejret har været så elendigt som det har er i Schweiz.
Sessel har kørt mange løb og må betegnes som den mest erfarne pige i Dansk adventure-race på ekspeditionsniveau. Hun har alene i de sidste 12 måneder kørt:
Løbet er godt i gang, mere en halvvejs for de førende hold. Vi ligger i skrivende stund nummer 9 og er ca. 5 timer efter det forreste hold. De 5 hold der er placeret fra nr. 5 til og med nr. 9 ligger alle indenfor 1 time. Søvnstrategi og evnen til at blive ved, er grundlæggende for at holde eller tage placeringer.
Selv den mindste fejl kan få store konsekvenser, og navigation er helt afgørende i terræn hvor bjerge, floder og skove er dominerende. De krydser flere bjerge og henter poster på toppen.
Bjørn Axelsen er holdets primære navigatør. Bjørn er uden sammenligning blandt de absolut dygtigste navigatører og kan holde flere dages fokus på kortet. Samtidig spiller han en vital rolle i holdets mentale helbred. Bjørn er varm, god, venlig, opmærksom og helt igennem en fantastisk fyr.
Når man kører flere dage i træk og søvnmangel bliver en dominerende faktor, så er det nødvendigt at holdet har mindst én person som er komplet forudsigelig.
Selvom ”Bjørnen” har et hvilestofskifte som er ca. 50 gange højere end gennemsnitsdanskeren, og manden er 193 cm høj, vejer han ikke mere end godt 62 kg.
Hans svaghed er søvn og især evnen til ikke at kunne stoppe i tide. Vores søvnstrategi er typisk opbygget omkring Bjørn. Når Bjørn falder
Der er nu gået ca. 24 timer fra starten i 4-dages ekspeditionsløbet i Schweiz. Vores team ligger nr. 8, og ser ud til at holde rimeligt tempo. De førende hold er dygtige adventure racers, og hvis det skal lykkes at tage en top 3 skal de holde stabilt tempo.
Per Jessen er manden der kan levere denne indsats. Per er bedst kendt for sit personlige fysiske talent, men ikke mindst for sin perfektionistiske og ambitiøse tilgang. Per primære rolle på holdet består i:
1. Overblik over løbets udvikling
2. Indpisker og sikrer konstant at holdet ligger på maksimal effekt, han går ikke i stå – og tillader ikke at man bliver ugidelig.
3. Fysisk trækperson. Trækker på cykel, bær en ekstra taske, sikrer mad til holdet.
4. Navigere når Bjørn er for træt eller han blot vil have lidt adspredelse
Så er der især én kompetence som giver ham en særdeles stærk profil i AR. Han fokuserer helt enormt på at skiftene mellem disciplinerne skal være hurtige og præcise. Normalt har man lyst til at falde hen i ud- og indpakning, hvile, mad og søvn – men allerede på vej til skiftet gennemgår han minutiøst planen.
Hvorfor ligger de så ikke bedre? Typisk er det fordi tempoet i starten er modbydeligt højt, og Bjørn Axelsen (som ældste) kan ikke rigtigt a
Teamet er kommet godt til Schweiz for at deltage i et af de officielle AR World Series løb. Vi kører for Reelight, som er vores hovedsponsor på dette event. Desuden er vi powered af Salomon, GripGrab, Cube/BikeToyz og Buff.
Løbet er et traditionelt 4-personer Adventure Race:
1. Sted: Interlaken, Schweiz
2. 24-29 maj
3. 4 dages non-stop race
4. Officielt AR World Series løb
5. Ingen support
6. 10.000 positive højdemeter
7. Discipliner: Løb, vandring, MTB, kajak, rafting, canoying og paragliding
Vi kommer til at lave pænt med opdateringer under løbet så følg med.
Hvad skal der dog blive af den unge generation? Har tidligere skrevet en privat blog-historie om børn og computerspil. Generelt er jeg meget positiv overfor deres computerspil, og især når de stadig nyder at blive udfordret i naturen.
Det er generelt lidt sløjt med min elitetræning, og grundformen holdes mest i form ved at drive ungerne ud i terrænet.
Hvis det kan være til inspiration, er ingredienserne for en succesfuld kombinationstur med ungerne:
Google-maps, 4 krydser og en printer.
Påskeæg, mini gaver, balloner eller noget andet som de vil grine af at find.
Og så skal du ellers i træningstøjet og så afsted og sætte poster ud!
Hvad skal der ske med os med arbejde og børn? Træningen kommer sidst – men ungerne vil gerne; så hvorfor gør vi det ikke mere? Det er bare nemmere at pantsætte dem foran skærmen – tror jeg.
Hvordan rejser man med ungerne og samtidig tager sig tid til træning?
I forbindelse med min sommerferie sidste år holdt, holder jeg en serie foredrag for DSB. Temeaet er Interrail med børn, men handler også om træning.
Måske interrail er noget for dig?
Alle tema-aftnerne handler om Interrail, og jeg taler ca. 45min til 1 time. Temaaftnerne er fra kl. 18:00 til 20:00.
Odense St: d. 9. maj 2011
Terminus (København) d. 10. maj 2011
Århus banegård d. 17. maj 2011
På vores rejse besøgte vi Østrig og Slovenien, og foredraget er personligt og med masser af gode røverhistorier.
”Efter jeg kom hjem fra 50 km løb op til Sloveniens højeste bjerg, var telte, kæreste og unger væk. Der sad kun en seddel om jeg skulle ringe hjem til min mor”
”40 km nedadkørsel på MTB er sjovt, men er det også sjovt når man er 5 år? Hans fingre sov i 2 dage af smerte over han havde klamret sig til bremserne.”
Tiderne skifter og jeg har besluttet at bruge tiden mere på min forretningsmæssige karriere og mindre på at være atlet. Forretningsmæssig betyder både at arbejde med salg, men også at være stærkt drivende for holdets finansielle succes.
Dels driver jeg et job med salg til store virksomheder i i IT-branchen, og samtidig har jeg et stærkt ønske om at være en del af ProAdventure. Min rolle på holdet bliver mere og mere finansmand og mindre og mindre atlet.
Men jeg elsker naturen, og det blev virkeligt bekræftet på min tur til Las Vegas med arbejdet. Formålet var en Microsoft konference på ét af de store casinoer/hoteller, med ca. 4000 deltagere. Programmet var Keynotes og sessioner fra 08:00 til 18, Networking fra 18-?. Programmet kørte fra mandag til fredag; og selvom de fleste har stor respekt for os adventure-racers, så kræver 5 dage i Las Vegas mere udholdenhed og fysisk styrke end selv det mest strabasserende adventure race.
Fem dage med eat-all-you-can buffets, Coronaer, sodavand, Cinnabons og gambling, så tog jeg til Red Rock og spurtede lidt i bjergene.