Dad2tre.dk mener, at følgende grundprincipper skal ligge til grund for al lovgivning vedrørende forældremyndighed og samvær.
Citat
Børnene
Børn har ret til to ligeværdige forældre og til begges omsorg og beskyttelse.
Børn skal tages alvorligt og inddrages i de beslutninger, der angår dem. Børn er unikke og værdifulde mennesker, og de har al mulig ret til at blive behandlet med respekt, omsorg og kærlighed.
Det er børnene, der har ret til samvær med de voksne. Med særlig opmærksomhed på alder og modenhed skal børnenes ønsker derfor høres, inden der træffes beslutninger med afgørende indflydelse på deres liv.
Høring af børn er en svær situation, som derfor kun skal foretages af fagligt uddannede og kompetente professionelle.
Børn skal have ret til at blive hørt medmindre det kan dokumenteres, at barnet vil tage skade. På samme måde skal begge forældre have lige ret til at anmode om høring af børn, og børnenes ønsker bør efter sagkyndig vurdering følges, selvom de strider mod den givne fordeling af bopæl og forældremyndighed.
Børn har brug for tryghed og konsistens. I sagsbehandlingen skal børn forholde sig til et færrest muligt antal voksne med professionel rolle.
I tilfælde af interesse konflikt mellem barn og forældreparter skal der skabes mulighed for at barnet kan få tilkendt en tillidsperson, der kan støtte barnet under og efter sagsforløbet.
Risiko for at et barn udsættes for fysiske eller psykiske overgreb, bortføres, tilbageholdes eller på anden vis lider overlast, skal have særlig opmærksomhed.
Forældreskab
Forældrene har hver især pligt til at respektere barnets ret til den anden forælder.
Ingen forælder kan på baggrund af sit køn anses for at være bedre egnet som indehaver af forældremyndighed end den anden forælder.
Børn er forældrenes ansvar – ikke det offentlige systems. Men det offentlige system skal skabe rammerne for, at begge forældre har mulighed for at varetage deres ansvar.
Forældremyndighed
Fælles forældremyndighed skal betragtes som en sikring af begge forældres muligheder for at håndhæve barnets ret til to forældre. Dette sikres bedst, hvis forældremyndigheden fra barnets fødsel af tilfalder begge forældre.
Domstolene kan dømme til eller stadfæste fælles forældremyndighed, imod den ene parts vilje.
Domstolene kan afslå at træffe afgørelse om ophævelse af den fælles forældremyndighed, og i stedet dømme forældrene til at indgå i en ny mæglingsfase.
Fælles forældremyndighed skal kun kunne ophæves, hvis en forælder erklæres uegnet til at varetage sit ansvar. Ved afgørelsen heraf inddrages viden hos den kommune, hvor samværsforælderen bor, samt undersøgelse af barnets trivsel. Her skal inddrages viden hos børnehave og skole, samt barnets egen beskrivelse af dagligdagen. Markant manglende evne eller vilje til at samarbejde kan ligeledes lægges til grund for, at den pågældendes del i forældremyndigheden ophæves.
Efter de nye loves ikrafttræden skal det undersøges, om det er praktisk muligt at åbne op for at samværsretten kan udvides til en andel i en fælles forældremyndighed.
Dette vil ikke bringe spørgsmål omkring barnets bopæl og samværsordning i spil.
konfliktmægling
Det bør gøres obligatorisk for uenige parter at deltage i konfliktmægling ved Statsamtet.
Vurderer man, at den ene part udviser manglende samarbejdsvilje, skal dette være en medvirkende faktor til fordel for barnet og den ikke-konfliktuerende forælder i afgørelser vedr. barnets bopæl, og i sidste instans ved en evt. fratagelse af forældremyndighed.
Samvær
Aftaler og afgørelser om samvær skal som udgangspunkt forsøge at sikre et ligeværdigt samvær med begge forældre.
For barnet er det væsentligt, at begge forældre viser interesse i at hente og bringe.
Omkostninger i forbindelse med transport til og fra samvær, skal deles mellem forældrene.
Dette skal ske ud fra en beregning af de respektive forældres økonomiske formåen.
Flytning af barnets bopæl, som har afgørende betydning for barnets sociale trivsel og samvær med samværsforælderen, kræver en myndighedsafgørelse (domstol eller
statsregion). Det gælder i særdeleshed flytning til udlandet.
Ved samværsafgørelser bør der også tages hensyn til barnets muligheder for samvær med bedsteforældre og halvsøskende.
Selvom den ene forælder ikke ønsker eller ikke kan få samvær, bør barnet sikres en ret til fortsat kontakt til familie, som det må være knyttet til på denne forælders side.
Suspension af samvær pga. mistanke om overgreb, misrøgt mm. fra den ene forælders side, kan kun ske efter en politianmeldelse fra den anden forælder eller en offentlig myndighed.
Man bør skærpe sanktionsmulighederne overfor åbenlyse brud på samværsaftaler eller egentlig chikane. I Statsamtet bør man benytte sig af muligheden for at give erstatningssamvær, når samvær aflyses på grund af et antal ferie- og sygedage, der ligger ud over det normale.
Økonomi og kommunikation vedr. barnet
Forældrene bør efter et brud dele glæder, pligter og omkostninger vedr. barnet så ligeligt som muligt, når der samtidig tages hensyn til sammenhængen i barnets liv.
I skoler og daginstitutioner skal det indtænkes, at både bopæls- og samværsforælder skal have mulighed for på bedste vis at følge med og involvere sig i barnets liv.
Børnebidrag og børnetilskud bør fastsættes og fordeles i forhold til den reelle fordeling af samvær og forsørgelse af barnet. Fastsættelsen skal tage udgangspunkt i begge forældres indkomstgrundlag. Økonomi link