"Montys Enzyklo Pythonia"
Ikke én film - men hele tre. Life of Brian. The Holy Grail. The Meaning of Life. Det hele puttet i en box bestående af 5 dvd'er + et teksthæfte + meget ekstramateriale. Set dem mange gange griner stadigvæk. Ser ligeledes også stadig med stor fornøjelse John Cleese i Fawlty Tower samt Monty Pythons Flying Cirkus. God engelsk humor.
Gøg og Gokke - Chaplin - Buster Keaton
Skuespillerne Stan Laurel (1890-1965) og Oliver Hardy (1892-1957) – Gøg og Gokke hører til min barndoms helte sammen med Buster Keaton og Chaplin. Hvor har jeg dog grinet ad dette spøjse par. Har endda en overgang været medlem af en lokal ”Gøg & Gokke-klub”.
Gøg's karakter som den naive og barnlige, og Gokke som den pompøse pralhals - hvis varemærke var evnen til gradvis at opbygge harmfuld vrede. I de fleste film lever deres karakterer på kanten af det respektable samfund som vagabondlignende typer, der formår at skabe kaos i enhver tænkelig situation (Deraf Gokke's ofte citerede linie: "Here’s another nice mess you’ve gotten me into").
Gøg og Gokke klarede overgangen til talefilm. Faktisk blev deres skuespil forbedret med deres let genkendelige stemmer.
Chaplin i en mine af favoritter "Moderne tider"
I det hele taget holder jeg meget af gamle stumfilm. Buster Keaton, Fy og Bi, Chaplin osv.
Herfra til Evigheden
Denne sort-hvide, Oscar-belønnede film så jeg i Kinografen i Vejgaard som vist min første "forbudt-for-børn-film" - og måske derfor gjorde den så stærkt et indtryk på mig. Iøvrigt en af de få film, jeg har set flere gange. Så den for nylig på DR2 og ja - jeg synes stadig, det er en god film. Drivende sentimental - der grædes snot i trompeten og elskes i brændingen på Pearl Harbour umiddelbart før japanernes luftangreb på den amerikanske flådebase. Instrueret af Fred Zimmermann og med bl.a. Montgomey Clift, Burt Lancaster og med Frank Sinatra i en fin birolle.
Breaking the Waves
Dette lille mesterværk af Lars von Trier så jeg helt uforberedt i en lille biograf på Læsø, hvor der oven i købet var pause midt i filmen. En film, jeg havde svært ved at lægge bag mig, og som jeg da også har brugt som reference i både dansk- og kristndomsundervisningen.
Senere har jeg fået titlen vendt på hovedet - det bliver den ikke mindre sigende af. Waking the Braves.
Alfred Hitchcock - den lille tykke, cigarrygende filminstruktør - stiftede jeg bekendskab med gennem hans finurlige korte tv-film, og han har altid stået for mig som gysets mester - i hvert fald opfattede jeg hans film som gysere. Den første film af ham, jeg så i biografen, var dog mere en spændingsfilm, nemlig Menneskejagt med bl.a. Gary Grant og James Mason.
En fin og gribende historie om to drenge og et venskab, der stærkt nok til at nedbryde alle tænkelige barrierer. Filmen udspiller sig i Belfast i 1970.
Andre film, der har gjort indtryk:
Farven lilla - Steven Spielberg. Whoopi Goldberg i hovedrollen
I rosens navn - med Sean Connery
Æblemostreglementet - instrueret af svenske Lasse Hallström med bl.a. Michael Caine og Tobey Maguire
En duft af kvinde - med Al Pacino - endnu en af mine favoritskuespillere
Gøgereden - Milos Forman. Jack Nicholsons glansrolle
Regarding Mr. Smith - igen en fin præstation af Nicholson
Ondskabens hotel - Stanley Kubricks gyser med Jack Nicholson
Forrest Gump - med Tom Hanks
Sofies valg - Meryl Streep i en af hendes bedste roller
Shrek 1- rigtig fin animationsfilm
Jalla Jalla - lille underholdende svensk film
The Hustler - med Paul Newman
Goodbye, Lenin - en lille perle af en tysk film
Mississippi Burning - med Gene Hackmam
Bænken - instrueret af Per Fly med bl.a. Jesper Christensen
Mifunes sidste sang - af Søren Kragh Jacobsen med bl.a. Jesper Asholt, Iben Hjejle og Anders W. Berthelsen
- og jo - der er mange, mange flere. Hvad der er bedst, er en umulighed at sige. Det kan være bundet op på et bestemt tidspunkt, sindstilstand, en skuespiller, en instruktør, en god historie ......
Kortfilm
Både i undervisning og privat er jeg stor tilhænger af kortfilm. Den enstrengede handling, ofte stramt fortalt, tiltaler mig meget. Danske kortfilm vinder ofte internationale priser.
Gode eksempler: "Lauges kat" - en fin skildring af venskab og magtkamp og om skyld og uskyld. "Bror, min bror" - er en fin skildring af et trøstesløst Brøndbymiljø og en græsløs beundring brødre imellem - ja, og om at kysse."Buldermanden" - en uhyggelig film om søskendejalousi og bøhmandsangst. "Drengen, der gik baglæns" om ulykke og sorg. Den socialrealistiske "Dykkerdrengen" om forholdet mellem søn og skilsmissefar. Blandt mine og børnenes favoritter er der også et par svenske: "Pinup" samt "Kys og kontanter". To film fra de tidlige 60'ere og om spirende sexualitet. En lille animationsfilm med udgangspunkt i Ole Lund Kirkegaards univers "Bertram og pølsetyven" vækker også altid lykke.
Fra de to svenske kortfilmperler "Pin Up" og "Kys og kontanter"