Smiling i Mellemøsten (Emiraterne)

Danske smil i De Forenede Arabiske Emirater

Efter at have rejst og optrådt i det meste af verdenen, valgte vi på denne rejse at udforske lidt af Den Arabiske Verden. Vi drog på turné i Mellemøsten, for at se om der var modtagelighed for at smile over dansk humor, i kølvandet på Muhammed-tegningerne.

 Med musik, magi og dansk humor optrådte vi hos både rige sheiker i De Forenede Arabiske Emirater og hos beduiner i ørkenen i Oman.

 

Ingen tøj i kufferten

En af vores små “dogmeregler” for rejserne er, at vi ikke skal have andet tøj med, end det vi rejser og optræder i. I stedet skal vi på ankomstdagen ud og “konventere” til de lokale klædedragter. Selve den happening med at gå i de lokales dragter, hvad enten det er med penisfutteral hos stenalderfolket eller den såkaldte “dish dash” i De Forenede Arabiske Emirater, skaber hver gang så tilpas megen opmærksomhed, at vi på få sekunder kommer i samtale med dem vi møder på vores vej.

De kan se, at vi ikke blot er turister, men at vi gerne vil give lidt igen. Og ved disse snakke er det oplagt at vise fotos fra vores ‘smilespredning’ over hele verden, så de lokale hurtigt forstår konceptet og kan forundres over verdens mangfoldighed. Herefter viser Jesper lidt magi fra sin medbragte tryllekuffert, hvorefter folk samles rundt om duoen på gaden, på markedspladsen, i barbershoppen, på hoteller, hospitaler eller hvor vi nu befinder os.

Vi landede i Dubai og brugte de første døgn dér. Alle studsede over vores lokale påklædning og blev dybt forundrede når vi optrådte. Positive var alle, trods vi fortalte vi er fra Danmark. Direkte adspurgt om de lokales kendskab og syn på vores land, kom deres snak dog desværre hver gang ind på den nævnte Muhammed-sag og deres opfattelse af en generel provokation fra Danmarks side. Men en af formålene med rejsen til netop den arabiske verden, har netop været at nedbryde fordomme – både muslimernes fordomme om danskerne, men også danskernes fordomme om muslimerne. Vores ønske var at kunne vise de lokale, at ikke alle danskere sympatiserer 100% med Muhammed-sagen. Selvfølgelig går vi ind for ytringsfriheden, men syntes måske ikke dialogen skulle foregå igennem gentagende provokationer. Tilsvarende kender mange af vores landsmænd kun til den muslimske verden igennem medierne, og tror måske fejlagtigt at alle brænder flag. Vi ønskede at kunne komme hjem og berette, at størstedelen af dem vi mødte, omvendt var søde og imødekommende mennesker, som tog godt imod os og vort show.

Skoleundervisningen stoppede.

Hurtigt lejede vi en bil og pløjede os igennem De Arabiske Emirater. Vi stoppede op i små landbyer, hvor vi uplanlagt gav en gratis forestilling.

På rejserne er det en regel, at vi aldrig modtager honorar for vores show, ligesom vi ikke vil sponseres af firmaer i Danmark. På den måde er vi frie og uafhængige og kan gøre hvad vi selv ønsker.

Vi optrådte på en lille markedsplads, hvor folk hurtig stimlede sammen. Der blev højlydt råbt og grint, når brændende cigaretter blev tryllet væk i de lokales tørklæder, små røde kugler forsvandt fra Jespers hånd og over i deres hænder, uforståelige korttricks blev udført osv. Hver gang kom det næsten til turmultagtige scener, når ballondyr blev uddelt – ikke blot til børnene som herhjemme, nej også til de unge og til de voksne. Alle ville være med.

På skoler kørte vi tilfældigt ind og tilbød et show. Folk er forståeligt nok en smule skeptiske, når der ankommer et par fremmede fra et fjernt land. Og når landet har en kedelig hovedrolle i en verdensomspændende kendt problemstilling, så er det klart at vi som danskere først skulle udspørges: hvem er i, hvem har sendt jer, hvad har I i kufferten, hvad vil I have til gengæld, hvad er Jeres bevægegrund osv, lød spørgsmålene igen og igen?

Når vi hver gang kunne berette, at vi ganske enkelt optræder af egen fri interesse, og at vi tilsvarende er fri af religiøse, økonomiske, firmamæssige relationer osv. så stoppede rektoren undervisningen på drengeskolen og  lod sine elever se et dansk show, hvor tilskuerne fik sværd stukket igennem halsen og gaver blev tryllet frem.

Blandt de danske kulturelle indslag lærte eleverne blandt andet at synge med på temaet fra noget så dansk som Olsen Banden…

Efterfølgende var lærerne endnu mere interesserede i at komme i dialog med os, og selvfølgelig kom snakken ind på deres respektive syn på den omtalte tegning.

100% enige blev vi ikke, og det havde ingen af parterne heller ikke forventet. Men vi fik i høj grad skabt dialog, og kom dermed et skridt nærmere en gensidig forståelse. Et besøg på skolen i Wadi Al Helo, endte sågar med rektoren ærede os med overdragelse af skolens flotte statuette.

Synspunkter om Muhammed-tegninger på slottet

Ikke blot børn og unge kom vi ind under huden på. En særlig oplevelse var det da vi flere aftener i træk, optrådte for rige arabiske business- og embedsfolk i deres “mandeklub”. Deres arabiske gæstfrihed og ditto høflighed var ikke til at tage fejl af.

Vi tilbragte flere aftener med dem, og alle ønskede at blive underholdt. Tilsvarende ville de som en selvfølge give os deres mobilnumre, eftersom de alle ønskede at invitere os hjem til deres private hjem og familier. Men idet de fleste havde 2-4 mobiltelefoner på sig, var vi til sidst ved at svømme over af telefonnumre. Èn af vores nye bekendtskaber insisterede for eksempel på at være vores vært, trods hans nevø var død i en bilulykke samme morgen, hvorfor manden nu skulle have ansvar for de efterfølgende tre dages sørgen, hvor der ville komme omkring 6000 mennesker til familiens hjem.

Vi endte istedet med at tage imod invitationen fra Mr. Al-Shamsi, en af Dubais indflydelsesrige forretningsmænd, der stammer fra en af De Forenede Arabiske Emiraters mest kendte familier. Deres slægt går flere hundrede år tilbage og er i dag en fremtrædende klan i landet. Mr. Al-Shamsi selv har boet og studeret knap ti år i Storbritanien, inden han fik sin erhvervsmæssige toppost i Dubai.

På hans store borglignende landsted udenfor byen, boede vi bag de høje fæstningsmure med det påsatte EUA-flag, der blafrede i vinden. På borgen var der spir, kanoner, og tjenestefolk. Det blev til mange seriøse snakke om de ting der til tider skiller vores respektive verdener: religion, kultur, kvindesyn, sex, penge, magt og ikke mindst frihed – både som ytringsmiddel og generelt…… og meget andet.

Han indrømmede at det havde vækket harmfulde følelser hos såvel ham, som alle de øvrige forretningsfolk og embedsmænd, da vi præsenterede os som værende fra Danmark. Alle havde negative forventninger. Det var manges opfattelse af danskerne, at det er et folkefærd, der har det mål for øje at provokere og nedgøre andre. Men ikke desto mindre tøede de alle op, og fandt samværet spændende og berigende. Tidligt i vores bekendtskab udtalte den magtfulde forretningsmand, at han ALDRIG ville sætte sine ben i Danmark. Men som timerne skred frem og samtalerne blev dybere, endte han faktisk med at invitere sig selv med til Jespers bryllup til sommer. Ja han glædede sig endda til at skulle i en dansk kristen kirke!

Både han og de øvrige i forsamlingen kunne heldigvis se, at vi blot var individer som dem, og at nationaliteter ikke er det afgørende for venskaber.

Det berigende for os var, at trods alle deres holdninger, der ikke mindst kørte på den danske regerings manglende undskyldning og dermed en generel opfattelse af danskerne som værende provokerende og uden hverken forståelse eller empati, så omvendte de fleste af de lokale sig i deres udgangspunkt. Modsat deres egen forventning, kom det personlige kendskab til os som rejsende, til at vægte mere end vores nationalitet. Dermed optog de os som en del af deres “familie” og var både beskyttende, særdeles hjælpsomme og faderlige overfor os. Vores nye gæstfrie ven valgte således at aflyse et særdeles vigtigt møde en tidlig morgen, for at være vores vært, og så vi det meste af natten kunne udveksle glæder og sorger fra hver vores liv.

Prisoverrækkelse

På hver rejse medbringer vi en særlig skulptur. Det er symbolet på den pris vi overrækker til en person vi har mødt, som i særlig grad har åbnet sit hjem og hjerte for os, eller som på anden vis har formået at sprede glæde omkring sig. Denne “Smiling Globe Award” er tidligere blevet uddelt til så fornemme folk om en af verdens mest berømte tv-personer, den amerikanske talkshowsvært David Letterman. Dette skete under vores turné i USA for få år siden.

Skulpturen er skabt af den danske kunstner Søren Brynjolf, og er formet i kobber og sten. Den viser smilende ansigter fra forskellige verdensdele. Disse er samlet som i en slags jordklode, for dermed at vise, at uanset nationalitet, så har vi et fælles sprog som alle kan tale og forstå: smilet.

Vi valgte på denne turné at give vores pris til denne Mr. Al-Shamsi, som lige fra første sekund var meget åben overfor os.

Han havde hurtigt taget os under sine beskyttende vinger . Han mødte os med et åbent sind og en nysgerrighed for at høre mere om vores liv. Han berettede selv stolt om sin familie der for generationer tilbage drog ned fra bjergene og bosatte sig  byerne hvorfra de siden har opnået stor succes. Desuden fortalte han om sine politiske, religiøse og filosofiske synspunkter, og indviede os sågar i sine egne helt personlige glæder og sorger.

Samtalerne kom selvfølgelig også ind på Muhammed-sagen. Både der og i diskussioner om vores respektive religioner, formåede vores vært at være åbenhjertig og selektiv, så synspunkterne kunne anskues fra begges sider. Sidst på rejsen valgte vi derfor at overrække Mr. Al-Shamsi prisen sammen med et mindre show for den meget stolte æresperson og hans nærmeste venner. På den måde åbnede vores show ikke blot op til hans hjem, men helt op til hans hjerte


Kamelshow

Af og til er det de uplanlagte shows og oplevelser der er sjovest. Det ved erfarede vi atter efter vi imellem to forestillinger kom kørende af de små landeveje og passerede en mindre landsby. Pludselig valfartede det til med kameler fra alle sider. Flere hundrede kameler med deres ryttere på ryggen.

Uden vores viden var vi endt i en by, der nærmest var befolket med kameler og deres trænere.

Det var en gigantisk stor lejr – ja nærmest som en indhegning, hvor der givetvis boede flere tusinde kameler. Vi ankom til byen, på en dag, hvor adskillige af dem skulle på træningstur på den store bane, hvor der jævnligt foregår “kamel-race”. Folk kom ridende til fra nær og fjern, og der var et eksotisk virvar af dyr og mennesker, der råbte og hujede, imens vi fik lov at følge optoget rundt på den 10 km lange bane.

Som en selvfølge ville de vide hvem vi var og hvorfor vi pludselig stod hos dem, i vores flotte røde show-jakkesæt. Da de hørte om vores turné blev vi hurtigt inviteret med dem hjem. Og det blev starten til et uplanlagt show for en flok kamelryttere. Mellem kamelmøg og primitive telte blev der tryllet og sunget som aldrig før. De lokale ryttere bor blandt deres dyr, så for dem var vores show et friskt pust på en ellers lang og triviel hverdag.

Det aldeles primitive show fik hurtigt mændene til at grine og råbe på mere. Men kamelerne skulle trænes og vi skulle videre på vores færd. 

The Smiling Fairytale Society