De 7 døre / Enkelhed

Enkelhed

ENKELHED - Anja Korsgaard - de 7 døre
ENKELHED - Anja Korsgaard - de 7 døre
"Vil du med rette have ry som lærd,
så tag det lette og gør det svært" 
Piet Hein
 
 
Et enkelt liv er ingenting.
Et enkelt liv er alt.
 
Skal du bare have en enkelt, spørger købmanden - vi har ellers 10 for 20,-? Og så køber jeg 10 for jeg vil gerne spare. En uge senere smider jeg de 7 ud, for de blev væk mellem alle de andre gode tilbud jeg havde købt. 
 
NemID er til for at gøre det hele lidt nemmere, lidt enklere. Min mor synes det er meget kompliceret ... og jeg er tilbøjelig til at give hende ret.
 
En lov for at skabe trygge rammer. En ramme at overskride. En ny grænse at afsøge. En ny foranstaltning for at hindre lovbrydere. Nye love. Fængsler. Rammer. Barrierer.
 
At skabe liv er enkelt. Jeg fortæller børnene at når to mennesker, der elsker hinanden mødes og ønsker sig et barn, så skabes der små gnister af liv og universet belønner os med et barn (eller flere!). Sådan var det i hvert fald en gang. I dag er det meget kompliceret for rigtig mange. Hvide kitler, petriskåle, kanyler og sygemeldinger. Sygeliggørelse. Men hvor er det rart at de kan. Når det nu ikke kunne være anderledes. Hvorfor kan det ikke være anderledes?
 
Fotosyntese skulle jeg testes i i gymnasiet. Jeg tegnede et blad - og fik 03. Det er godt at lære ting. Men dengang havde jeg ikke lyst til at lære noget om fotosyntese. Det har jeg stadig ikke. Men er det ikke noget med at solen får planter til at gro? Altså inden menneskerne begyndte at pille i de funktioner.
 
Solen var centrum af vores univers. Vi er solens børn og lever af solen på mange planer. Solen som energikilde. Solen som gud. Solen som begyndelsen.
 
Solen er farlig. Gå ud af solen. Beskyt dig. Nej forresten, solen er sund, men også farlig. Dilemma. Eksperter har fundet ud af at tage solens gode egenskaber og putte dem i en pille. Slug den, og overlad resten til eksperterne. Pas på. Bliv i huset. Pak dig ind.
 
Der er nogen, der mener at vejen til mere viden er mindre viden. Jeg tror de har ret. Vi har så mange eksperter, der siger så meget forskelligt, at vi nu må begynde fra nul igen. At mærke indeni. Føles det godt, føles det skidt. Har jeg lyst, har jeg ikke lyst. Er det til gavn for mig og andre eller kun for systemerne og "plejer".
 
Frygt, kontrol og ubehag komplicerer.
Tillid, accept og kærlighed er enkelt. 
 
I virkeligheden er det hele meget enkelt.
Men det kan man jo ikke gøre en forretning ud af. 
ENKELHED - Anja Korsgaard - de 7 døre
ENKELHED - Anja Korsgaard - de 7 døre
ENKELHED - Anja Korsgaard - de 7 døre
ENKELHED - Anja Korsgaard - de 7 døre