– om at vedkende sig sine rødder – eller hvad der kan ske, når man bliver narret til at beskæftige sig med slægtsforskning.
Arbejdstitel til en masse skriverier samt foredrag om emnet.
”Historieskrivning gælder de kloge, de rige – de personer, der har styret landet. Fortielsen gælder de fattige. De personer, som var en forudsætning for, at de rige kunne være rige, og de kloge kunne være kloge. De svage, de fattige, der måtte slide og som oftest bukkede under satte ingen dybe spor i Danmarkshistorien. Deres historie blev ikke samlet op – men derimod fortiet – skønt de udgjorde langt den største del af befolkningen.
Men kilderne til oplysning om de fattige er der - der skal blot ledes lidt efter dem. De er knap så tilgængelige, og det er der vel ikke noget mærkeligt i? Man var simpelthen ikke interesseret i de fattige! Hvad skulle man også bruge viden om dem til? Der var jo ingen gode eksempler til efterfølgelse, og samtidig var det jo aldrig rart at blive konfronteret med noget, man selv havde et medansvar for!
De fattige skrev ingenting selv – kunne vel dårligt nok skrive. Havde vel heller ikke tid og overskud i den evige kamp for at sikre det daglige brød. De fattige efterlod sig ingenting – havde vel ingenting at efterlade. Men de fik mange børn. Nogle af dem overlevede endda, skønt de havde så lidt at stå imod med. De arvede fattigdommen som en næsten umulig udgangsposition for en ændring af deres sociale placering. Men samtidig bar de kimen i sig til den protest og den kamp, der senere førte til vores velfærdssamfund.”
fra indledningen til min bog ”Mads Buchs enke fra Brovst sogn”
Min beretning handler om et par kvinder. Ikke et par tilfældige kvinder – men min bedstemor, Dorthea Marie, og min tipoldemor, Karen Marie. Fattige. Alligevel efterlod de sig spor – brikker til et puslespil, der gør det muligt, også at skrive deres historie. Min historie.
Hvor fører sporene hen? Min slægtstur med disse 2 kvinder går gennem Aabybro, Brovst, Aalborg, Viborg Tugthus og tilbage til Brovst. Men også dybt ned i mig selv.
Med nogenlunde ovenstående udgangspunkt er foredrag afholdt bl.a. følgende steder:
Ældrecentret i Sulsted. Markuskirken i Aalborg. Gøl Pensionistforening. Slægtshistorisk Forening for Aalborg. Slægtshistorisk Forening i Randers.
Vestbjerg Kirkecenter. Ud af Røret, Aalborg.
Brønderslev Lokalhistoriske Forening.
Holstebro Lokalhistoriske Forening. Folkeuniversitetet.
Birkelse Pensionistforeningen. Slægtshistorisk Forening i Halvrimmen.
Aabybro Lokalhistoriske Forening. Nørhalne Lokalhistorisk Forening.
Århus Slægtshistoriske Forening i samarbejde med Folkeuniversitetet.
Slægtshistorisk Forening for Hjørring. Vedsted Lokalhistoriske Forening
Vennebjerg-Rubjerg-Lønstrups Lokalhistoriske forening
Løgstør Lokalhistoriske Forening - Aabybro, Ældre i bevægelse -
Brovst bibliotek - Saltum Slægtshistoriske forening - Aalborg Seniorradio - Vestbyens Erindringsværksted - Frimurerlogen, Aalborg - DIS Aalborg
Foredrag
Mads Buchs enke fra Brovst - om fattigdom i 1800-tallet
Jagten på bedstemor - en mosaik om at finde sine rødder
Rødder og vinger - om opvækst i Aalborg i 50'erne og 60'erne
Feriedrengen - et bybarns møde med et landsbysamfund