Spørgsmål & svar om styrketræning:
Er det sandt, at man får store, kraftige muskler af styrketræning?
Nej. Musklernes form bestemmes genetisk. Hvis du f.eks. er kort og kraftig, vil du ikke kunne træne dig til mere ”langstrakte” muskler, hvad du end gør – det er ikke noget, styrketræningen afgør. Mænd har lettere ved at opbygge muskelmasse end kvinder. Det betyder, at kvinders angst for at få store, kraftige muskler af styrketræning er så godt som uberettiget. Naturligvis findes der mange piger, som let opbygger muskelmasse, men igen: Muskelformen er genetisk programmeret.
Hvis jeg bare vil have en fast krop uden at få synlige muskler, skal jeg vel træne med meget lette vægte og lave mange repetitioner?
Nej, det er bare tidsspilde. Du kan som sagt ikke ændre musklernes grundform gennem træning. Hvis du ”kun” er ude efter en fastere og lidt stærkere krop, kan udholdenhedsstyrketræning af typen BodyPUMP være et godt alternativ for dig. Du kan også prøve teknikker som superset (øvelserne udføres i træk uden hvile, skift muskelgruppe fra øvelse til øvelse) eller sørg for at bevæge dig aerobisk mellem styrkesættene – på den måde øger du forbrændingen lidt mere under passet, så du hurtigere får en fastere lidt slankere krop.
Skal jeg træne hele kroppen? Jeg vil bare have en fastere bagdel og lår!
Ja, du bør træne hele kroppen igennem. Hvis du kun træner visse muskelgrupper, kan de skabe muskulære ubalancer, som fører til forkert holdning med mere. Derimod kan du uden problemer fokusere lidt ekstra på den eller de muskelgrupper, du mener har størst behov for at få ”rettet formen”. Du kan f.eks. vælge en øvelse pr. muskelgruppe for kroppen generelt og to-tre øvelser for den eller de muskelgrupper, du føler et ekstra stort behov for at ”rette til”.
Hvorfor skal man variere øvelserne?
Ved at skifte øvelser og ændre rækkefølgen på øvelserne fra pas til pas, tvinger du musklerne til at tilpasse sig til en ny form for belastning hele tiden, hvilket letter muskeludviklingen. Desuden undgår du, at træningen bliver kedelig.
Fungerer punkttræning?
Naturligvis er det muligt kun at træne visse muskelgrupper, men det er ret dumt. Hvis brystmusklerne f.eks. bliver for stærke i forhold til rygmusklerne, kan det let ske, at skuldrene bliver fremadrettede, og du får en let foroverbøjet holdning. Kraftige ubalancer mellem forskellige muskelgrupper fører let til fejlstillinger og på sigt smerter. Derfor er det altid bedst at træne alle muskelgrupper. Derimod kan du selvfølgelig arbejde lidt ekstra hårdt med de muskelgrupper, du synes har brug for at udvikle sig mest.