Hvordan plejer jeg min Cotons pels

Pelspleje
Når man anskaffer en hund med meget pels, så har man også sagt ja til daglig pelspleje. Jeg har ladet mig fortælle, at man ikke behøver børste pelsen hver dag på en voksen Coton, men den glæde har vi så til gode. Pelsen er ekstra slem til at ugle i 8-12 måneders alderen, hvor der skiftes fra hvalpe- til voksenpels. Der skal man være over den hele tiden. - Og vi er stadig på det stadium, så det er nok permanent.

Jeg vil så sige, at har man ikke tænkt sig at udstille sin hund, kan man lette pelsplejen betydeligt ved at få klippet sin hund i en hvalpeklip eller lignende. Så er pelsen lige lang/kort over det hele og er nemmere at holde. Og hunden ser hvalpenuttet ud som granvoksen!

Det kan godt være, at en Coton ikke fælder forår og efterår, men det betyder ikke, at den ikke fælder. Der løsnes hår hele tiden, hvilket ses allerbedst når man er iklædt sort tøj!

Til alt held kan man fange mange af de løse hår, når man børster hunden. En Coton har en sart pelsstruktur, så man skal have de rigtige redskaber for ikke at ødelægge og flosse pelsen.
Det er bedst at gå pelsen over dagligt med en god børste med naturhår - vi bruger en Mason Pearson-børste, fordi vi fik den anbefalet, og det er en rigtig god investering, for den friserer virkelig pelsen på en anden måde end de andre billige børster, vi har forsøgt os med. Brug balsamspray til at lette udredningen og skåne pelsen.
En gang om ugen skal der gås helt i bund, for afhængig af Cotonens hårstruktur er der meget eller lidt filter. Cotoner har en lidt forskellig pels og nogle filter i knuder for ingenting. Ligesom Darcys pels! Han har filt-agtige knuder, blot vi har gået tur med ham i sele, så vi har opgivet selen og er gået over til halsbånd i stedet. Det skulle ifølge vores dyrlæge ikke betyde noget for hunden, om man bruger sele eller halsbånd, så det trøster vi os med.

Børstning af hunden
Placer hunden på et bord med skridsikkert underlag, når den skal børstes. Lær hunden at stå på bord fra hvalp ved at lægge godbidder ved bordets kant, så den finder ud af, hvortil bordet går.

Start med benene. Hold pelsen op med den ene hånd og brug børsten med den anden. Friser efterhånden mere hår ud fra hånden og bevæg dig på den måde opad hundens ben.
På samme måde holdes pelsen væk fra kroppen, mens der redes fra maven og op til hundens ryg stykke for stykke.
Hvis din hund kan lære at ligge ned, mens den får ordnet maven, er det det nemmeste for dig. Men det er ikke sikkert hunden vil være med til det. Jeg får Darcy til at stå med forbenene på min skulder, så jeg kan komme til under maven og i armhulerne.

For at det ikke skal være for surt at stå så længe, kan man give foderpiller på bordet, så hunden har noget at tage sig til, mens den ordnes. Husk dog at reducere i hovedmåltidet.

Hvis der er filterknuder bruges striglen. Og er de umulige at få ud med striglen klippes ned gennem filtknuden i hårets retning.

Vask
En gang om måneden eller hver anden måned mindst vaskes pelsen i en god shampoo, og husk for alt i verden at gennemrede pelsen først. Jeg anbefaler at bruge balsam bagefter. De to gange vi ikke brugte balsam havde vi en mareridts-pels i en måned efter. Et vindstød fremkaldte næsten en filtret knude.

Vask hunden ved forsigtig at gnide shampoo ind - ikke gnubbe vildt rundt, for så filtrer pelsen sammen.

Efter vask presses vandet ud af pelsen med et håndklæde, og hunden føntørres ved svag varme, mens der friseres. Spray en let blanding af balsam og vand i pelsen for at lette udredningen - et trick jeg fik af en hundefrisør. Vi har købt os fattige i grooming spray, og det her virker.

Remedier, der skal bruges ved pelspleje
  • en god børste
  • en kraftig plastikkam med stort mellemrum mellem tænderne
  • en lille metalstrigle til de mest filtrede knuder og til poterne
  • en lille saks med rundt hoved til at klippe håret mellem poterne
  • en god shampoo og balsam
  • balsamspray - brug gerne babybalsamspray, den er uden parfume
     
Eva Minamishima