Hjælp min hund har ræveskabDarcy begyndte på et tidspunkt at klø sig, og kløen tog til og blev voldsommere dag for dag. Jeg tjekkede for lopper men fandt intet tegn på, at han skulle have en vildfaren loppe boende, og kløen fortsatte.
Vi havde lige behandlet fliserne med et algemiddel, så da jeg opdagede noget udslet i lysken på ham, tænkte jeg, at det kunne være, fordi han havde opholdt sig på på fliserne, men da kløen samtidig fortsatte, tog jeg ham med til dyrlægen, der hurtigt stillede diagnosen ræveskab.
Behandlingen var simpel - en pillekur og bad med medicinsk shampoo for at tage den infektion, han havde fået i huden som følge af skabet.
Vi bor i et område tæt på skov og færdes daglig på Hjortestien, som vores lille rekreative område kaldes. Det er muligt Darcy har fået smitten enten her eller i vores egen have eller måske på en campingtur i Sønderjylland. Eller ved at møde en smittet hund. Der er mange muligheder.
Dyrlæge Natascha Schmidt-Svejstrup, Gentofte Dyreklinik, skriver følgende på Dyrefondets hjemmeside:
"De første tilfælde af ræveskab, Sarcoptes Scabei, som miden også kaldes, blev konstateret på Sjælland i slutningen af september 2003. Her var det primært ræve på Amager, der blev angrebet.
Diagnosen har inden da primært været stillet på ræve og hunde fra Jylland, Fyn samt Sverige.I Storkøbenhavn er der p.t. tale om en epidemi. Mange klinikker melder her om flere daglige tilfælde af skab hos hunde.
Symptomer på ræveskab
Skabmiden lever under huden, hvor den graver gange. Dette resulterer i, at hunden begynder at klø sig og får en skællende hud. De angrebne steder bliver varme og røde med væskende sår.
Hvis sygdommen forbliver ubehandlet, ses gullige skorper og knopper, hårløshed og mange kradsemærker. Når hunden bliver ved med at klø sig, opstår der en hudbetændelse. Forandringerne i huden starter oftest på øreranden, albuer/haser samt på brystet.
Hvordan smitter ræveskab?
Ræveskab smitter både direkte og indirekte. En rask hund behøver derfor ikke at være i direkte kontakt med en ræv. Den kan få skab ved bare at ligge på det sted, hvor en ræv har siddet og kradset sig. Alle hunde kan få skab. De behøver ikke at have et dårligt immunforsvar for at optage parasitten.
Skabmiderne kan heldigvis kun overleve i 1-2 døgn, før de dør. Derfor er det ikke nødvendigt at desinficere hele huset, hvis hunden får skab, men vask af hundens pude ved 60 grader er alligevel en god ide.
Ræveskab hos kat ses uhyre sjældent, men kan opstå. Der ses de samme symptomer som hos hund.
Ræveskab er en zoonose og kan altså overføres fra dyr til mennesker. Det er dog relativt sjældent, men hvis uheldet er ude, er det som regel børn, der bliver smittet. Her er det oftest hænderne, der bliver angrebet. Miden finder dog ret hurtig ud af, at den er havnet på den forkerte vært, og efter et par dage dør den, og dens æg klækkes aldrig.
Det er derfor ikke altid, at lægen sætter patienter med ræveskab i behandling. Symptomerne forsvinder spontant efter et par dage.
Hvordan stilles diagnosen?
Den kliniske undersøgelse skaber ofte en mistanke om, at dyret er angrebet af skab, men der er andre hudlidelser, der kan give lignende symptomer med kraftig kløe.
I dag har man mulighed for at diagnosticere hunde med ræveskab via en blodprøve, hvor man måler de antistoffer, som hunden har dannet mod miden. Hunden skal dog have været inficeret med skabmiden i nogle uger, før den har dannet tilstrækkeligt mange antistoffer til, at de kan spores i en blodprøve. Der er ca. 5-10 % chance for at erklære hunden "falsk negativ". Hvis der er usikkerhed om diagnosen, kan man gentage blodprøven efter 2-3 uger.
Dyrlægen kan også vælge at lave nogle skrab i huden med en skalpel og undersøge dem under mikroskop. Det er dog ikke altid så let at påvise miden, især ikke hvis der stadig er relativt få mider. Det kan blive nødvendigt med mange hudskrab, før man finder miden eller dens æg.
Hvordan behandles ræveskab?
Ræveskab kan behandles på mange forskellige måder, lige fra giftige bade til pillekure, injektioner og "spot-on" produkter. Mange af produkterne er dog ikke registrerede herhjemme, så ofte må dyrlægen søge Lægemiddelstyrelsen om tilladelse til at behandle det enkelte dyr. Dyrene skal behandles over en periode på 6-8 uger for at sikre, at æggene, som med tiden bliver til nye mider, også dør.
Som beskrevet tidligere, har hunden ofte kradset sig og derved fået en betændelsestilstand i huden. Derfor behandles ræveskab som regel med en kombination af et antiparasitært middel og antibiotika.
Får din hund konstateret skab, er det vigtigt, at den ikke kommer i kontakt med andre hunde, før den er færdigbehandlet og erklæret rask."