Vintervejr og hundepoter
Hundepoter udsættes for stor belastning om vinteren, dels pga. kulden og i særdeleshed pga. saltede fortove og snesjap.
Potevoks er ikke til at komme udenom, da det beskytter poterne mod det værste og holder dem bløde, men et alternativ er faktisk ganske almindelig vaseline.
Når hunden har været ude og gå tur, er det vigtigt at skylle poterne rene ved hjemkomsten, da salten ellers kan skade poterne. Og dernæst skal poterne tørres grundigt.
Hunde med lang pels har typisk også en masse pels mellem tæerne og trædpuderne. Det er vigtigt at klippe denne pels kort, da poterne ellers er fugtige uforholdsmæssigt længe, fordi pelsen holder på fugten. Det kan igen føre til svampeinfektion i poterne, som er rigtig svær at slippe af med igen.
Jeg føntørrer Darcys poter efter afskylning, men i "lunken" luftstrøm. Han er nu så vant til turen, at han bare sætter sig ned og løfter den ene pote efter den anden op til tørring.
Er skaden sket, og der er rødme og irritation i poterne (svamp), så skal de vaskes et par gange om ugen vinteren over i Klorhexidin shampoo, som kan købet i håndkøb hos dyrlægen. Lad shampooen sidde på et par minutter inden den skylles ud.
Alternativt kan man bruge 1 del Atamon til 9 dele vand og skylle hundens poter i denne blanding. Det virker nogen gange lige så godt, men ulempen er så, at nogle hunde elsker smagen og slikker på poterne efterfølgende, så poterne igen er fugtige... Der må man lige prøve sig frem.
Men husk nu: gå til dyrlægen, hvis din hund slikker sig meget på poterne og få tjekket, om det nu også er en svampeinfektion - det kunne jo være noget helt andet og mere behandlingskrævende.
Pas på poterne i vintervejret
17-12-09: 10:19 | af: Marianne Engelbrechtsen
De fleste hunde elsker at boltre sig i sneen. Men når den kolde tid sætter ind, er det vigtigt, at du er ekstra opmærksom på din hunds poter. Kulde og salt kan nemlig være en kraftig cocktail for trædepuderne.
Enhver, der har set en hund boltre sig i sneen, kan ikke lade være med at glæde sig til, at jorden igen bliver hvid, og I skal ud at gå tur. Men sne og kulde kan også føre problemer med sig. "Som hos os mennesker vil kulden tørre huden ud - i dette tilfælde trædepuderne hos hunden. De kan sprække, så der bliver åbent ind til den bløde hud, og det kan svie og gøre ondt på hunden," fortæller Lotte Brink, dyrlæge ved Dyrenes Beskyttelse.
Det er især, hvis du lufter din hund, hvor der bliver saltet, at der kan opstå problemer - det er nemlig saltet, der svier i revnerne i trædepuderne. Hvis din hund bliver ved med at ligge og slikke og bide i sine poter i lang tid efter en gåtur, er det et sikkert tegn på, at der er noget galt. "Har din hund langt hår mellem trædepuderne, er det ekstra vigtigt at klippe det om vinteren, så du undgår, at is og sne klumper sig sammen i hårene og generer hunden, når den går," siger Lotte Brink.
Undgå saltede fortove
Lotte Brink råder til, at man så vidt muligt undgår steder, der er saltet. Kan det ikke undgås, er det vigtigt, at man skyller sin hunds poter i ferskvand efter hjemkomsten. "Ikke i varmt vand, heller ikke i koldt vand, men i vand, der lige er en anelse varmere end koldt. Skyl grundigt inde mellem trædepuderne, så alt saltet kommer ud, og tør derefter poterne med en blød klud. Så er du sikker på, at der ikke sidder noget salt tilbage og generer poterne," siger Lotte Brink.
Du kan også forebygge mange saltskader, hvis du smører din hunds trædepuder med potevoks, inden I går ud. Lotte Brink forklarer: "Potevoksen er med til at blødgøre trædepuderne og danner samtidig en hinde, der gør det svært for saltet at trænge ind i små revner. Men selv om din hund har potevoks på, er det stadig vigtigt, at du vasker dens poter, når I kommer ind igen. Efter vask kan du evt. smøre lidt potevoks eller blødgørende creme på din hunds poter, hvis du synes, at de virker meget udtørrede."
RÅD I KULDEN
- Har du en lille hund, kan det være en idé at gå flere korte ture med den i stedet for én lang, da den hurtigere kommer til at fryse
- Det bliver hurtigt koldt for hunden, hvis den ikke bevæger sig. Så lad den ikke stå stille for længe, f.eks. uden for butikker
- Træk og kulde er skidt. Tænk over, hvor din hund ligger, hvis du lufter ud i længere tid. Er hunden våd må den ikke få træk
- Nogle hunderacer kan ikke tåle kulde og har brug for tøj, når det bliver koldt. Det gælder racer, som ikke har underuld - og måske oven i købet et meget tyndt lag fedt (f.eks. whippets) - nytrimmede ruhårshunde og hårløse hunde.
Vi med Hund nr. 1, 2007