Da vi i 2007 overtog en lille ”stuga” beliggende i det sydlige Småland – var vi ikke klar over, at vi - foruden al det andet - ville få et bevaringsprojekt, en fantastisk flora og fauna, betænksomme og hjælpsomme naboer, godt med "gammelt ragelse" på loftet og frem for alt vidste vi ikke, at vi ville få en lille flig af Sveriges og Smålands historie!
Vi så bare det klassiske svenskrøde torp, der lå i en lysning i skoven grænsende ned til søen Törn. Vi oplevede blot springet væk fra dagligdagens stress og jag bare ved at køre ind på ”tomten” og begynde de enkle, hverdagsagtige og nede-på-jorden aktiviteter, der hører med til at få et hus uden el og indlagt vand til at fungere: hente vand i brønden, tænde op i ”spisen” og i petroleumslamperne, kværne kaffen og tage kampen op med den lokale fauna om overherredømmet på torpet – vel vidende, at den kamp var lykkeligt tabt på forhånd.
Der gik derfor en rum tid inden vi indså, at vi også ”sad” på et stykke kulturhistorie og på en, omend, lille del af det svenske riges historie i det 18. og 19. århundrede: nemlig historien om den ”indelte knekt” (den "værnepligtige" soldat), hans torp og familie, det svenske rotesystem og landsdelen Smålands bidrag til Sveriges mange krige – alt dette gennem vores besiddelse af et af Sveriges næsten 50.000 soldattorp, husartorp og bådsmandstorp.
Da dette gik op for os, tændtes interessen for at lære mere om alle disse ting og endnu vigtigere, at sætte dem i relation til de mennesker, der i næsten 200 år har haft deres gang og hjem på torpet. Vi møder gang på gang deres spor i stort og småt, i landskabet, i bygningen – og somme tider, hvis vi ikke tager meget fejl, ved et let pust i nakken, når historien flakser med vingerne og fortid og nutid bliver ét.
Ønsket om at kende lidt til denne virkelighed ligger til grund for denne hjemmeside og ønsket om at forsøge at forstå ”hvordan det var” og ”hvem, der var dér” førte os rundt i mange kroge af arkiver og arkivalier og ledte os i favnen på mange spændende og hjælpsomme mennesker – på internettet og ude i den analoge verden – i Sverige og meget længere væk - og fornøjelsen ved selve undersøgelsen, overstiger så langt resultatet af det færdige arbejde.
Vi har forsøgt både at gøre teksten læsbar og nærværende; men samtidig også gøre den informativ og underbygget – og derfor er meget materiale og mange oplysninger ”begravet” i noterne. Dette har både fordele og ulemper; men det er i hvert fald et bevidst valg.
(læs eventuelt videre her)