Boligsocial Helhedsplan - bedre livsbetingelser for beboerne
"Gellerup og Toveshøj version 2,0 - en genstart med fornyelse" - 2009-2014
Det hedder Brabrand Boligforenings sociale helhedsplan, som bygger på et tværgående samarbejde mellem boligforening, boligafdelinger, kommunes lokale forvaltninger og institutioner og områdets foreninger.
Det boligsociale samarbejde er forankret i Samvirket.
Den boligsociale helhedsplan skal gøre Gellerupområdet til et bedre sted at bo.
Planen løber over en 5-årig periode fra 2009-2014 og koster 20.126.168 kroner.
Pengene kommer fra Landsbyggefonden, Århus Kommune og fra de to berørte boligforeningsafdelinger, Gellerupparken og Toveshøj.
Læs mere om den boligsociale helhedsplans aktiviteter
Organiseringen af den boligsociale indsats i Gellerup og Toveshøj
Det boligsociale samarbejde mellem Brabrand Boligforening, de to afdelinger og Århus Kommune forankres i styregruppen for Samvirket i Gellerup og Toveshøj.
Samvirkets Årsmøde nedsætter hvert år en styregruppe. Styregruppen består af seks interesserede, som udpeges på årsmødet samt fem fødte medlemmer - tre repræsentanter fra kommunen/offentlige myndigheder og en repræsentant fra hver af afdelingsbestyrelserne i Gellerupparken og Toveshøj.
Samvirkets styregruppe skal koordinere og integrere de forskellige projekter og har ansvaret for fremdriften - mens Brabrand Boligforening har arbejdsgiveransvaret for de ansatte medarbejdere i projekterne.
Kommunikation, koordinering, løbende status, etablering af nye projekter sker via Samvirket – i styregruppen og på de løbende åbne møder og årsmødet.
Samvirket følger således løbende fremdriften i de fælles boligsociale projekter, herunder statusrapportering, økonomistyring etc. og bliver det fælles løbende bindeled for indsatsen.
Den daglige sekretariatsfunktion for styregruppen varetages af Samvirkets Sekretariat.
Den nye samarbejdsorganisation erstatter de tidligere samarbejdsorganer mellem Brabrand Boligforening og de lokale kommunale driftsenheder: Koordinationsgruppen for den boligsociale indsats og Styregruppen for Naboskaberne, der nedlægges.
Den boligsociale helhedsplan indeholder projekter - især rettet mod kvinder og de mange børn og unge i området. Der er også flere projekter, som skal gøre områderne mere attraktive for alle beboere og brugere af området.
De boligsociale projekter skal understøtte det overordnede mål ved at give:
• bedre udnyttelse af områdets ressourcer
• flere tilbud og aktiviteter til kvinder/piger og børn
• flere unge i området, der gennemfører en uddannelse eller får arbejde
• et renere og pænere omårde som beboerne kan være stolte af
• lavere fraflytteprocent
• styrkelse af positive beboerressourcer
• et bedre image via inddragelse af områdets beboere
• mindre kriminalitet og hærværk
• en bedre koordinering af den sociale indsats