Aktuelt / 2018

2018

21.12.18
Fortælling ved Vintersolhverv
 
Årshjulet drejer. Vi skuer tilbage og ser:
Det har bevæget os, fra efterårsjævndøgnets balancepunkt mellem mørke og lys. Hvor vi mærkede efterårets klarhed og vores indre kraft. Og hvor naturen gav os i overflod af sine gaver; frø og frugt, nødder og rødder. Det var høstens tid.
 
Årshjulet drejer. Vi står her og ser:
I dag er det vintersolhverv. Det er årets korteste dag. Mørket har magt. Vejret er koldt, træerne står nøgne, og planterne er visnet hen. Naturen ligger på overfladen stille hen, livet er gået under jorden.
Mennesker og dyr har trukket sig ind i huse og huler. Vinterforrådet er i hus. Vi er hvilende og indadvendte i vores sysler, rykker sammen om ilden og varmen og nærer basen.
Det er den sidste dag i årshjulet. Vi står på tærsklen mellem det gamle og det nye. Vi ser tilbage på året, lader det gamle, som ikke længere er levedygtigt, bag os, med tak for det, det har bragt, og vi ser fremad og hilser de nye muligheder i vores liv, velkommen. Det er refleksionens tid.

Årshjulet drejer. Vi skuer fremad og ser:
Ud af det dybeste mørke, fødes lyset. Frem mod forårsjævndøgn bliver dagene atter længere. Det gamle, visne vil vige for det nye, grønne som spirer frem. Og energien vil gradvis vende sig fra det reflekterende til det aktive, hvor det atter er tid, at gøre jorden klar og så nye frø.
 
Glædeligt vintersolhverv.
 
 
31.10.18
Reflektioner ved tærskelen til November.

Det bliver koldere nu, løvet løsner sig fra træernes grene, slipper og falder... lægger sig som et tykt, nærende tæppe på jorden...
træernes silhuet står nøgent og skarpt mod himlen.

I dag fejres Allehelgen, Halloween, Samhain...
Vi mindes de, der er gået videre, ærer forfædrene, forbinder os med døden... vi ser ind i andre verdener end den fysiske.

I takt med det tiltagende ydre mørke og det som falder bort, træder det indre lys og kraft så meget desto tydeligere frem.
Jeg tror... at turde give slip, turde se vores egen og al tings dødelighed... se både det flygtige og det evige... gør selve livet så meget større, smukkere og mere dyrebart.
 
 
23.9.18
Fortælling ved Efterårsjævndøgn.

Årshjulet drejer. Vi skuer tilbage og ser:
Det har bevæget os, fra sommersolhvervets lys og varme og lange dage. Hvor naturen var udfoldet i frodighed og mangfoldighed. Hvor energien var let og det var tiden, hvor vi var udadvendte og aktive i verden.

Årshjulet drejer. Vi står her og ser:
I dag er det efterårsjævndøgn. Vi står i årets andet balancepunkt mellem mørke og lys. I foråret på vej udad, nu på vej indad.
Dagene er blevet kortere og den kraft, som før var udadvendt i blomstring er nu blevet til frø og frugt. Fugleungerne er fløjet fra reden og dyrenes unger, står på egne ben.
Vi mærker vores indre kraft og ser resultatet af forårets og sommerens aktiviteter og tiltag. Himlen er høj og klar og naturen har mæthed og fylde efter sommerens varme. Det er høstens tid.

Årshjulet drejer. Vi skuer fremad og ser:
Frem mod vintersolhverv, bliver dagene stadigt kortere. Vinterforrådet bringes i hus, hos mennesker og dyr. Træerne taber deres blade, vejret bliver køligere, livet trækker sig ind i huse og huler og går under jorden. Det er refleksionens tid.
 
Der er fotos fra tidligere årstidsfejringer i billedgalleriet Samskabende Fejringer.
 
 
1.8.18
 
 
18.7.18
Ø-portræt på Fejøs hjemmeside, hvor jeg fortæller om at skabe noget sammen, som er smukt og kraftfuldt.
 
 
30.6.18
Sansehaven har fået sit eget billedgalleri med en udvidet fotoserie af stemningsbilleder fra haven.
Sansehaven blev skabt i perioden 2009-2010 og eksisterer ikke længere, men den repræsenterer en leg og eksperimenteren med materialer i samspil med natur, årstid og vejrlig, som jeg stadig er tiltrukket af.
 
 
28.6.18
Billedgalleriet "Samskabende fejringer" er blevet opdateret, bl.a. med en ny fotoserie fra fejringen af Sommersolhvervet 2018.
 
 
21.6.18
Fortælling ved Sommersolhverv.

Årshjulet drejer. Vi skuer tilbage og ser:
Det har bevæget os, fra forårsjævndøgnets balancepunkt mellem mørke og lys - mellem nat og dag. Livet og alt det nye, grønne, spirede frem efter vinterens kulde. Det var tiden, hvor vi atter vendte os udad i verden.

Årshjulet drejer. Vi står her og ser:
I dag er det sommersolhverv. Lyset er på sit højeste. Solen og varmen har kraft. Det er årets længste dag.
Naturen har foldet sig ud i overflod og mangfoldighed. Frøene, der blev sået og forårets spirende planter er nu frodige og kraftfulde vækster og dyrene har fået unger.
Vi er åbne og udadvendte i lyset. Vi er aktive i verden. Energien er let og det er tiden, hvor vi kan lege og nyde.

Årshjulet drejer. Vi skuer fremad og ser:
Efter sommersolhverv og frem mod efterårsjævndøgn vender lyset og kraften gradvis indad – dagene bliver atter kortere og den kraft, som før var udadvendt i blomstring bliver nu til frø og frugt. Det er høstens tid.
 
 
17.5.18
3 nye fotos i billedgalleriet med mosaikker. En kombination af grovere og finere mosaikarbejde: Terrasse lavet af genbrugsfliser og -mursten
- med havebord af glasmosaik og fliseskår. (Henholdsvis betonfliser og vægfliser ;) )
 
 
24.4.18
I perioden, hvor skulpturgruppen med de 7 store betonæbler til færgehavnen blev skabt - heraf de sidste 5 i samarbejde med Ellen Jepsen - fremstillede jeg desuden en række mindre æbler.
 
De sidste 3 er netop blevet solgt, hvilket markerer en afslutning på årene som "æblekunstner". Det blev til en række forskellige kunstprojekter med æblet som tema:
Foruden betonæblerne, 7 store æblemosaikker til Æblets Dag plus nogle mindre, en bog om æblemosaikkerne, 2 vægmalerier, postkort, rollen som Prinsesse Idun fra Æblernes Ø i Tågerupgøglerne, samt forskellig mindre æblepynt og brugskunst.
 
Det har været spændende at udforske æbletemaet i forskellige former og sammenhænge.
Og nu går det videre med naturkunsten og de samskabende projekter, bl.a. omkring årstidsfejringerne (-: 
 
 
31.3.18
Vi vil gerne have ryddet lidt ud i restlageret, så Bogen om Æblemosaikkerne på Fejø, er nu nedsat til 95 kr.
 
"Et billede af æbler. Om æblemosaikkerne på Fejø 2002-2014". Fortalt af Lotte Rosenkilde. Fotos af Hans Christian S Nielsen. Udgivet december 2015. Bogen kan købes hos Letkøb på Fejø eller gennem Søren Mazanti. E-mail: mazanti@mail.com Tlf. 21 72 99 21 eller 54 85 55 55. Pris: Før 195 kr. NU NEDSAT til 95 kr.
 
20.3.18
Fortælling ved Forårsjævndøgn.

Årshjulet drejer. Vi skuer tilbage og ser:
Det har bevæget os, fra vintersolhvervets mørke tid – fra kulden og de nøgne træer – hvor livet var gået under jorden og naturen på overfladen lå stille hen. Det har været tiden for hvile og refleksion.

Årshjulet drejer. Vi står her og ser:
I dag er det forårsjævndøgn. Vi står i balancepunktet mellem mørke og lys. Nat og dag er lige lange.
Vi åbner os for foråret, der kommer os i møde. Det gamle, visne viger for det nye, grønne som spirer frem. Livskræfterne ligger på spring, bringer forårsblomsterne frem, og snart står de første træer og buske i knop. Og dyrene begynder at parre sig.
Inden i vælder livskraften frem og vender os udad mod lyset, ud i verden. Vi står i balancepunktet mellem det indadvendte og det udadvendte. Energien vendes gradvis fra det reflekterende og hvilende til det udvekslende og aktive. Vi rydder op og ud og gør plads til det nye, som er på vej. Inspirationer kalder os til nye tiltag og projekter. Nu er det tiden, at gøre jorden klar og så de nye frø.

Årshjulet drejer. Vi skuer fremad og ser:
Solen får mere og mere kraft. Lyset bliver fremherskende. Frem til midsommer bliver dagene længere og længere. Livskraften er tiltagende og i de kommende måneder folder naturen sig ud i en overflod af blomster og lysegrønne blade og dyrene får unger. Nye projekter sættes i værk. Det er frugtbarhedens tid.
 
2.2.18
 
6.1.18
Et nyt år, 2018.
 
Vigtigste kunstneriske skabelse i 2017, var ikke så meget en fysisk skabelse. Det var snarere en række af samskabelser.
 
I en lille gruppe, drømte og planlagde vi de fire årstidsfejringer: Forårsjævndøgn, Sommersolhverv, Efterårsjævndøgn og Vintersolhverv.
I en større gruppe, manifesterede drømmene sig i fejring og helligholdelse af årstiderne med fortælling, kredsdans og sang, bål og forskellige former for kunstnerisk samskabelse i naturmaterialer, passende til årstiden.
 
Vi gjorde os samtidig gode erfaringer med redskabet Dragedrømning, som bruges til udvikling af projekter og fællesskaber.
Det har været en dybt meningsfuld og glædesfyldt proces. Samskabelsen, fejringen, forbundetheden med sig selv, naturen og hinanden.
 
Jeg tror det kommende år vil blive endnu mere i den ånd. Samskabelse, årstidsfejringer, den indre og ydre naturs kraft og ånd. Rum, som nærer og inspirerer. Finde ind til essensen.
 
I gruppen har vi talt om grundlæggende værdier, og haft de første drømme og planlægning af årstidsfejringernes videre liv og udfoldelse, i det kommende år.
Til marts deltager jeg i et kursus i shamanisme og til april i shamanistisk kraftsang. Hermed inviterer jeg også lydens kraft - tromme, rasle og stemme - mere ind i skabelsen.
En cirkel omkring ritualer i naturen er i sin vorden.
Og skabelsen af drømmefangere fortsætter.
 
Jeg mærker et kraftfuldt og kærligt år.
Velkommen.
 
 
 
Lotte Rosenkilde. Urkraft Kunst