Dansk/Svensk Gårdhund

Hvorfor skal man vælge en Dansk/Svensk Gårdhund som sit nye familiemedlem? 

Gårdhunden er en let race at opdrage og de bliver meget hurtige stuerene. De kræver ikke meget pelspleje, dog er en strigle god under fældningsperioderne, for at slippe for at få for mange hår rundt i hele huset. De er dog letter kuldskær med deres bare mave og værdsætter et hundedækken de kolde vinterdage. Racen lider ikke af nogen arvelige sygdomme og de fleste får et rigtigt langt hundeliv op mod de 14-16 år. De er lette at have med i byen og fylder ikke meget med deres lille kompakte krop på 30-38 cm og 7-11 kg. De er gode til at være løse, let i indkaldning og render ikke sådan lige hjemmefra - de ved hvor matriklen slutter.

Oprindelse

Det er uklart hvor gammel racen er, men meget tyder på at den har aner helt tilbage til vikingetiden. Sikkert er det at denne race var at finde i hele Danmark, samt Skåne og Slesvig-Holsten, hvor den helt frem til 60’erme levet primært på landet som familiehund. Her holdte den mus og rotter samt ræven fra døren, men den var også en opmærksom vagthund der gav hals når der kom fremmede.

Racens udbredelse svandt dog ind med industrialiseringen af landbruget, hvormed man i midten af 80’erne besluttede at samle racen, med henblik på stambogsføring og dermed sikre bevaring af denne race. Det lykkes og i 1987 blev 130 racetypiske hunde indmønstret, og det er disse hunde der er grundlaget for gårdhunden som vi kender den i dag.

Temperament

Gårdhunden er en glad og frisk hund der let falder ind i sin families rutiner og som hurtigt bliver et elsket medlem af familien. Gårdhunden kan godt lide at være sammen med mennesker og kan godt være på grænsen til det påtrængende, men dog på en sød og fræk måde. Et godt eksempel er at hvis ens hånd er lukket, kommer poten op for at åbne hånden hvorefter at den møver sit hoved ind – for man kan da ligeså godt nusse den, hvis ens hånd nu alligevel ikke laver noget.

Gårdhunden er generelt meget børnevenlige, og kan bruge meget tid på at lege diverse lege sammen med deres små tobenede kammerater.

Da gårdhunden før i tiden blev brugt til at gi lyd, når der kommer fremmede på gårdene. Er det svært at se sig foruden at den vil give hals når der kommer fremmede, men den holder op igen når gæsterne er blevet budt velkomne af dens ejer.

Generelt er gårdhunden et rigtigt lille puttehoved, og som elsker at være omgivet af sin familie. Det er ikke for sjovt at det siges at gårdhunde er gode til at formerer sig, der var 1, der var 2, der var… 

Egenskaber

At Dansk/Svensk Gårdhunde har været brugt meget som cirkushunde, viser at det er en meget lærenem og samarbejdsvillig race. Den er rigtig godt til agility og lydighedstræning, den er hurtigt opfattende, så man skal være opmærksom på at træningen skal varieres, så den ikke begynder at kede sig.

Gårdhunden er oprindelig blevet brugt til at  fange uønsket mus eller rotte, så den har en god næse og er lynhurtig i sin reaktion. Nogle Dansk/Svensk gårdhunden har mere brug for at udleve dette instinkt end andre, men de kan dog hurtigt lære at det kun er visse steder man må grave efter musereder. Så hele det nyplantet tulipan bed ikke ryger sig en tur.