Skal vi nu til at køre det halve land rundt for at få to sting i fingeren? Skal vi vente i timevis på at kunne få hjælp? Hvad med os der bor et godt stykke fra de store byer, skal vi til at lappe os selv? Spørgsmål som disse er opstået i kølvandet på anbefalingerne fra regeringens ekspertpanel om fremtidens sygehus-byggeri. Heldigvis kan spørgerne beroliges: hjælpen er nær, når uheldet er ude.
Hvad hvis jeg skærer mig i fingeren og har brug for et par sting i en fart, eller datteren vælter på cykel og skal tjekkes? Så er situationen ikke anderledes end i dag: Vi skal stadig behandles tæt på vores bopæl i langt de fleste tilfælde. Alle mindre uheld og sygdomme skal behandles lokalt og ikke på et stort sygehus længere væk. Patienter der har brug for større indgreb skal naturligvis af sted til akutsygehusene som i dag.
Hvor skal jeg henvende mig, hvis mit lokale akutsygehus lukker? En god og hurtig lokal behandling kræver, at vi har flere eller bedre lokale sundhedstilbud end der mange steder er i dag. Derfor er der afsat 250 mio. kr. på finansloven for 2009 til organiseringen af nye lokale skadesklinikker, lægehuse eller sundhedshuse. Det er her man i fremtiden skal hjælpes i langt de fleste tilfælde.
Hvad så med os på småøerne? De steder hvor geografien og demografien ikke giver mulighed for at have døgnbemandet hjælp i nærheden, skal nye moderne lægehelikoptere sikre, at hjælpen er nær. På finansloven for 2009 er der afsat 100 mio. til dette formål.
Hvordan er hjælpen nær, jeg kommer jo til at bo langt fra et stort akutsygehus? Regeringens mål er, at der maksimalt må gå 15 minutter før ambulancen-/helikopteren er fremme.
Behandling? Jeg bliver da ikke helbredt i en ambulance!? Mange tror stadig, at ambulancen bare er en slags flyttebil der transporter folk rundt. Det er forkert. I dag påbegyndes behandlingen, så snart du er i ambulancen.
Tre gode argumenter
· Det afgørende er ikke afstanden til sygehuset. Det afgørende er hvornår en kvalificeret behandling kan begynde.
· Vi kan kun sikre et sundhedsvæsen i verdensklasse ved fremover at samle behandlingen på færre enheder. Læger, sygeplejersker og patientorganisationer bakker dette synspunkt op.
Intet vil være mere forkert end at hælde 25 mia. kroner ud over gamle bygninger og gamle systemer. De nye akutsygehuse skal bygges efter det 21. århundredes krav til kvalitet i behandlingen, smidige arbejdsgange, tilgængelighed og et effektivt patientflow.