Nyhavn som danskhed

Nyhavn som danskhed
Af Katinka Bach, Ida Holst, Liv Nordin Christensen

Hygge, sol med god udsigt og en kold øl ved kajen. Det er, hvad de fleste københavnere forbinder med Nyhavn. Kajen er fyldt med restauranter, kroer og gamle både er fortøjret hele vejen ned langs havnen, mens de mange mennesker indikerer, hvordan Nyhavn i årevis har tiltrukket turister og danskere landet over. Få steder i landet kan vi sidde en lun sommeraften, betragte de fortøjrede skibe med deres dannebrogsflag og føle os mere danske end netop her. Men hvor ”dansk” er denne solskinsplet, når det kommer til stykket?

 

Hvis man står ved Kongens Nytorv og kigger ned langs Nyhavn, kan man fornemme de gamle og nyrestaurerede lejligheder, restauranter og berømte værtshuse. Men Nyhavn har ikke altid været som det glansbillede, vi ser i dag. I 1671 iværksatte Chr. Den 5. udgravningen af Nyhavn for at skabe mere handel i København og for at gøre det lettere for handelsskibsmændene at nå ind til Kongens Nytorv. Udgravningen og arbejdet med dette pæredanske område blev imidlertid forsøgt restaureret efter hollandsk forbillede ligesom også Christianshavn og Holmen i øvrigt blev det - danske Nyhavn skulle ligne hollandske Amsterdam. Måske som kontrast til Nyhavns tilstående område Amalienborg – Frederiksstaden. Denne var nemlig opstået i 1600-tallet efter et fransk inspireret barokbillede.

Havnen blev dog, trods det store arbejde, aldrig rigtig en succes. Men i slutningen af 1700-tallet begyndte fiskere og købmænd i større grad at benytte sig af havnens goder. Handlen gik godt, og stedet blev mere eftertragtet som tiden gik, men dette fik en brat slutning, da englænderne bombarderede store dele af København i 1807. Da Nyhavn og dets gamle bygninger blev rekonstrueret og genopbygget, blev der igen sat gang i gyldne tider, hvad angik handel, fester, hornmusik, slåskampe, piger og dans. Arkitektonisk blev rekonstruktionen præget af engelsk kultur, mens værtshusene havde navne som Porto Bello, Vallentino, La Sirene og Hong Kong. De var og er rigt udsmykket med artefakter og levn fra sømændenes rejser på de 7 verdenshave. Havnen havde her et ”beruset” ry og blev kendt som et farligt sted at tage hen for finere folk. I løbet af 1800-tallet blev Nyhavn det sidste sted med Danmarks fremvoksende havnefront i landet, hvor langt størstedelen af de danske emigranter rejste mod Amerika fra. For en meget stor del af Danmarks befolkning var livet præget af barske vilkår på sultegrænsen, arbejdsløshed og social elendighed, og bl.a. derfor havde meldingerne fra mulighedernes land en idyllisk klang over sig. Paradoksalt nok i forhold til vores opfattelse af Nyhavn i dag, fordi stedet i 1800-tallet var et område, som mange lige netop prøvede at slippe væk fra samt ”det typiske danske liv”. Lidt over et par hundrede år gik, før Nyhavn blev forvandlet til et attraktivt, luksuøst og hyggeligt sted med festlige omgivelser. Havnen tiltrækker i dag både familier, unge, ældre og turister i store mængder og bliver den dag i dag set som et af Københavns bedste svar på dansk sommer. Her kan man sidde og nyde belgiske øl, spise thailandsk wokmad, få sig en amerikansk cola og burger eller nyde fransk gourmetmad og drikke italiensk rødvin. Når Nyhavn forbindes med dansk hygge, er det også på grund af flere historiske aspekter, der kan knyttes til området. Det er f.eks. de gamle bondeinspirerede bygninger, man har valgt at bevare i stedet for at foretage en rekonstruktion med ny moderne dansk arkitektur, mindetavlen for H.C. Andersen, der har boet i et af husene samt de gamle skibsbåde og teaterbåde, der den dag i dag stadig ligger til havns.

Alt i alt må vi sige, at sommer i Nyhavn er Danmark, når det er bedst, og lægger op til vi danskeres favoritbeskæftigelse nummer ét – at hygge os i ro og mag.

Væk er truslen fra bombarderende englændere, støjende sømænd med historier fra de fjerneste kroge af verden, antastende glædespiger fra østen, et virvar af handelsfolk fra hele Europa og trængte danskere på vej til at forlade deres hjemland til fordel for chancen for noget bedre.

Tilbage er et stykke Danmarkshistorie, der altid er blevet præget, formet og defineret i konstant dialog med et væld af forskelligartede indtryk og påvirkning. Tilbage er et område, vi forstår som noget af det mest pæredanske. Tilbage står en historie og en forståelse af Nyhavn som et stykke konstrueret danskhed.

  Rembrandt Bos