Danmark

Holger Danske- Den franske ridder

af Bjørn Nielsen og Johan Nielsen


Holger Danske optræder først gang i det franske ”Rolandskvad” som er fra 1100-tallet. I Sagnet omtales en person ved navn ”Ogier le Danois”, os her er han en Karl den Stores trofaste riddere. ”Ogier le Danois” menes at være forgængeren for Holger Danske, som vi kender ham i dag.

I løbet af de næste århundreder indgår Holger Danske i andre franske kvad.

Holger danske begynder ligeså stille at dukke op i nordisk litteratur. Det er herigennem sagnene om Holger Danske er opstået. I dag findes der masserer af fortællinger om folkehelten Holger Danske. Mest kendt af alle er højst sandsynligt sagnet om ”at når Danmark stander i våde, så vil Holger Danske vågne op til dåd.” Årsagen til at dette sagn står os så lysende nært, skyldes højst sandsynligt at mange af de nationalromantiske forfattere heriblandt B.S. Ingemann tog sagnene om ham op igen i sine nationalromantiske fortællinger fra starten af 1800-tallet og frem. Denne genopfriskning af Holger Danske resulterede i, at man i 1907 opstillede en gipsfigur i kasematterne under Kronborg. Gipsfiguren endte med at blive utrolig populær og blev skiftet ud med en bronzekopi i 1985 da den oprindelige gipsfigur ikke kunne klare det fugtige klima i kasematterne.

Holger Danskes betydning som symbol i 1900-tallet

I 1900 udkommer en børnebog af F. Winkel-horn som omhandler den mytologiske Holger Danske. Senere i 1910 udkommer for første gang ”Månedsbrevet Holger Danske”, dette blev brugt som supplement i folkeskolen og omhandlede primært dansk historie. Allerede her bliver Holger Danske betragtet som et særligt dansk symbol. Holger Danskes fremmarch som nationalsymbol fortsætter, da hele 10 af Ingemanns sange om Holger Danske kommer med i højskolesangbogen. Dette sker lige før 2. verdensskrigs udbrud, og tanken om Holger Danske som nationalt symbol bliver styrket, da man under krigen følte et behov for at holde fast i, hvad der var dansk. Hvad er mere oplagt end en heroisk oldnordisk kriger. Disse følelser kommer til udtryk i Marcus Lauesen digt ”Dette Land”:

”Dette Land er Holger Danskes,

Ikke blot en Drøm om Styrke,

Men en Sejhed, vi kan dyrke

Som et træ i Muld og Aand”

Holger Danske beskrives her som yderst levende, et symbol man kan tage og føle på. Holger blev også brugt som modstandssymbol, der gik til kamp mod eftergivenheden. Det lykkes for flere personer at bruge Holger Danske til samlingspunkt, og omdrejningspunkt for hele den danske nationalfølelse, på hver deres måde. Ikke alle danskere springer med på det populistiske brug af Holger. I 1944 udkommer antologien ”Der brænder en ild”, hvor en ung dansker tydeligt giver udtryk for sit synspunkt på helten Holger:

”de tror, at der skal komme noget dumpende ned fra himlen. Lad himlen være, hvor den er, det er jorden, det drejer sig om, det er nu det skal foregå. Behøvede vi Holger Danske, var det vel, fordi vi ikke selv kunne rejse os op, men det kan vi…”.

Brugen af Holger Danske i krigstiden kulminerer, da en københavnske sabotagegruppe bruger navnet. Med Sagnheltens navn på skuldrende foretager de 200 aktioner og mindst 100 likvideringer.

I tiden efter besættelsen sivede nationalhelten Holger danskes symbolske æra ud af samfundet.

Dette opfatter vi som en selvfølge, eftersom man som land ikke længere har brug for et fast samlepunkt. Og hvad skal man så bruge et nationalt symbol som Holger til?

Svaret kom prompte, men det var ikke en reaktion de trofaste Holger danske tilhængere så på med stolthed. Holgers kommercielle tidsalder er startet. Her optræder han bl.a. i reklamer for gummistøvler, kontorstole (han har jo klaret at sidde ned gennem århundreder), og mindre charmerende – som springmadras (folkehelten er jo ikke faldet i søvn!). Begrundelsen for Holger Danskes kommercielle brug tror vi skyldes den simple grund, at han solgte. Danskerne følte sig relaterede til et produkt med Holgers navn, hvilket gjorde varen mere attraktiv og iøjefaldende.

Holger danskes værdi som nationalt symbol får dog en kort genfødsel i 1981, hvor skulpturen i Kronborgs kælder er ved at smuldre. Modstandsfolkene fra Holger Danske prøver at få en restaurering igangsat. Dog uden held, eftersom regeringen mente at ”der var mere påtrængende opgaver andre steder at bruge pengene til”. Dette siger om noget hvor lidt symbolik der var tilbage i Holger, som falmede hen ligesom hele følelsen omkring ham.

Sagnet om Holger danske lever dog stadig videre i dag, og der er ingen tvivl om at han vil blive taget i brug ligeså snart fjenden står for døren, og dansken endnu en gang mangler en helt at støtte sig til.

For mere information kan man gå ind og læse:
Adriansen, Inge: Nationale symboler i Det Danske Rige 1830-2000 bind 2. Museum Tusculanums Forlag. 2003.

http://da.wikipedia.org/wiki/Rolandskvadet

http://da.wikipedia.org/wiki/Holger_danske

Rembrandt Bos