DANISH   ENGLISH    

Hudkræft

I forbindelse med vores tur over isen har vi valgt at støtte Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden i deres solkampagne. Vi er begge meget aktive udendørsmennesker og opholder os tit i solen. Det er ofte, at det går lidt stærkt en gang imellem, og så kommer man afsted uden solcreme. Det er først bagefter, at det går op for en, at man har glemt at beskytte sig mod solen.

Vi håber at være med til at hjælpe alle Jer derude til at huske at bruge solcreme - og det gælder hele året, når UV-strålingen er kraftig.

 

 

 

Den vigtigste årsag til kræft i huden er solens ultraviolette stråler.

Kræft i huden er den hyppigste kræftform i Danmark og udgør et voksende helbredsproblem.

Hudkræft skyldes i langt overvejende grad, at huden udsættes for ultraviolette stråler fra sollys eller solarier. Sygdommen opstår derfor især på de områder af kroppen, som udsættes for megen UV-stråling – eksempelvis hænder og ansigt.

Sollys øger risikoen for kræfti huden
Solens ultraviolette stråler øger risikoen for at udvikle alle typer af kræft i huden. De fleste patienter med almindelig hudkræft er ældre mennesker, som har haft udendørs arbejde eller har været udsat for store mængder sollys livet igennem.

Afgørende for udvikling af kræft i huden er

  • solskoldninger i barndommen og tidlige ungdom samt
  • den samlede mængde sollys, som man har været udsat for.

Personer med lys hudfarve er mest udsatte
Hudkræft ses for det meste hos personer med lys hud, da mennesker med lys hudfarve, typisk blonde eller rødhårede, er mere udsatte. Hudkræft rammer derfor oftere mennesker med keltisk oprindelse.

Hudens pigmentering – det vil sige mængden af melanin (det brune farvestof i huden) – virker beskyttende. Derfor opstår hudkræft stort set ikke hos mennesker med mørk hud.

Solarier og højfjeldssol øger også risikoen for hudkræft
Solarier og højfjeldssol øger risikoen for kræft i huden 2-3 gange, sammenlignet med risikoen hos mennesker, der ikke tager kunstig sol.

Risikoen er større, jo yngre man er, når man begynder at tage kunstig sol.


Kræft på læberne skyldes sol og rygning
Sollys spiller ligeledes en rolle for udvikling af kræft på læberne. Derfor ser man at mennesker der arbejder udendørs oftere udvikler læbekræft. Så pas på læberne når du dyrker meget sport udenfor

Kilde: www.cancer.dk

Læs mere om solbeskyttelse på http://www.skrunedforsolen.dk/

 

 

 

Per Jessen