Bookmark and Share    

Kan den ene part i en skilsmisse gennemtvinge hussalg?

02-03-2012 12:26
Vort hus som vi ejer i fællesskab skal sælges da vi er blevet skilt. Kan den ene part tvinge den anden til at acceptere et købstilbud som ikke vil dække de lån der er i huset?
 
Spørgsmålet er dejligt kort. Svaret kan for så vidt være endnu kortere. Man kunne bare svare "ja". Men da spørgsmålet dukker op i mange forskellige forklædninge fortjener det en uddybning.
 
Svaret er heller ikke helt så enkelt i praksis. Alting går meget lettere, hvis der er penge i kassen.............
 
I gode tider er en hushandel fundamentalt ret enkel - de mange papirer til trods. Sælger skal "bare" indfri sin gæld i huset og sætte provenuet fra handelen ind på bankkontoen. Hvis et ægtepar med formuefællesskab skal skilles, og boet derfor skal deles, er der egentlig to muligheder.
Huset skal sælges, eller den ene ægtefælle skal overtage huset. Kan man ikke blive enige om, hvem der i givet fald skal overtage, kan skifteretten bestemme, hvem der skal have boet udlagt.
 
Selv i ellers solvente ægtefælleskifter, hvor begge ejer mere, end de skylder væk, kan der opstå en situation, hvor den ene part finder det praktisk at blive boende uden at ville være med til at sætte huset til salg. Men begge ægtefæller skal selvfølgelig loyalt medvirke til at få huset solgt. Vil den ene part ikke være med, kan et salg gennemtvinges gennem skifteretten.
 
Pågældende kan også fysisk sættes ud af huset, hvis han eller hun slet ikke vil være med til noget. Når man siger, at det kan gennemføres, skal man blot være opmærksom på, at processen omkring det kan være både dyr og besværlig. Mange er i dag det, der kaldes teknisk insolvente. Det betyder, at huset ikke er så meget værd, at et salg kan indfri de lån, der er i huset.
 
Også i de situationer kan man have en diskussion af, om huset skal sælges nu eller ligge lidt hen og vente på bedre tider. Det sidste kræver enighed og en meget nøje afklaring af, hvordan man skal holde økonomisk liv i huset, indtil et salg. Typisk skal begge indbetale til terminsydelserne for at få tingene til at nå sammem.
 
Endvidere må man også gøre sig klart, at panthaverne i huset skal acceptere et salg, når det ikke giver dækning. Den accept kræver normalt, at panthaverne ser det som den fornuftigste løsning også for dem, og de vil typisk kræve, at begge parter indgår en afdragsordning på det udækkede beløb, hvis ikke ægtefællerne af andre midler kan indfri
restgælden. Man skal gøre sig klart, at manglende fornuft hos en eller begge parter kan få den fatale konsekvens, at huset går på tvangsauktion.
 
Kontakt TBEA hvis du skal have hjælp til en sådan opgave, vi gør det hurtigt og effektivt, og ikke mindst informerer om hvad konsekvenserne vil være hvis man ikke bliver enige.

Kategori: Samliv

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

Hilsner TBEA-teamet