I anledning af, at jeg i dag kan fejre min 1-års ”fødselsdag” som vegetar, vil jeg komme med et lidt anderledes blogindlæg. Jeg syntes nemlig ikke der er ret meget fokus på dyrenes forhold i det moderne landbrug, som jo trods alt fylder en hel del af Danmark, både i vores industri, men altså også vores historie – tit er det bare som om at dyrene bliver glemt i den ligning. Vi er generelt enige om at landbruget er godt for Danmark, det skaber jobs, bidrager til samfundsøkonomien og så har Danmark for øvrigt været et landbrugsland siden dengang vi stadig boede i lerhytter. De fleste ved at der er flere svin end der er danskere i Danmark, men det er til gengæld de færreste der tænker over hvordan de mange svin egentlig går rundt og har det.
Som den dyreven jeg er, er det noget som bekymrer mig rigtig meget. For mig er svin ikke ”bare” dyr. Der er ingen dyr, som ”bare” er dyr! I og med at jeg er vant til at kommunikere med dem på en anderledes måde, så ved jeg at de indeholder så meget mere end hvad vi lige går og tror, og de føler smerte og tristhed lige så stærkt som os, når de ikke trives. Det er grunden til at jeg for præcis et år siden tog valget om at blive veganer. Det var noget jeg havde tænkt på i noget tid, men jeg manglede at tage det sidste skridt. Jeg fik et kærligt puf, da jeg faldt over videoen ”101 reasons to go vegan” (se videoen
her, dog findes den kun på engelsk), som forklarede de mange fordele ved en kødfri livsstil, både personligt, helbredsmæssigt, for dyrene og for miljøet. Siden den dag, har jeg ikke spist kød, og det er jeg virkelig glad for. Jeg var veganer, det vil sige at jeg ikke spiste noget som helst der kom fra dyr (kød, mælk, æg, mejeriprodukter og honning), de første 4 måneder. Det gav en del begrænsninger eftersom jeg bor sammen med 3 andre kødspisere, så jeg måtte (modvilligt) indgå kompromis, og nu er jeg nærmere ”semi-veganer” – altså ikke helt strikt veganer, men jeg forsøger stadig i så høj grad som muligt at undgå animalske produkter, jeg drikker fx sojamælk i stedet for mælk. Jeg prøver også på at undgå animalske ingredienser i fx make-up og plejeprodukter, og når jeg køber tøj eller sko.
Der er måske nogle der syntes at det er et lige lovligt ekstremt valg, og som halvt forventer at jeg kreperer af proteinmangel inden for de næste 30 minutter, men – tro det eller ej – det er ikke særlig besværligt at opfylde kroppens nærringsbehov på plantebaseret kost. Og jeg kan ærligt sige, at jeg ikke en eneste gang har savnet kød, på trods af at jeg ellers før var lettere afhængig af både frikadeller og leverpostej.
Jeg har fundet og afprøvet så mange lækre nye opskrifter og madvarer, at jeg helt har glemt at spekulere over alt det jeg ”går glip af” med kød. Og hvis der så er noget jeg slet ikke kan undvære, så er det ofte ret nemt at lave det i en vegansk udgave.
Mit valg er allermest baseret på et etisk grundlag. Jeg har altid godt vidst at dyrene i det danske landbrug ikke havde det godt, men hen af vejen har jeg fået et par øjenåbnere som gjorde at jeg blev nødt til at sige fra – velfærden i industrilandbrugene er FORFÆRDELIG og det vil jeg ganske enkelt ikke være med til. For at vende tilbage til svinelandbrug; jeg har altid vidst, at man fikserede søer så de ikke have ret meget plads. Men det er jo ikke noget, man hører om eller ser så ofte. Det var først da jeg kom på landbrugsskole og selv gik i svinestalden, at jeg stod ansigt til ansigt med virkeligheden. Det skar mig dybt i hjertet at se dem klemt sammen under så kummerlige forhold, og det hjalp ikke ligefrem på mit humør da det blev tid til at aflive syge smågrise, klippe haler og kastrere – UDEN bedøvelse! Jeg kan sige, at jeg fik spenderet en del tid i maskinrummet, for det var simpelthen for svært at være med til. Det har ikke noget at gøre med at jeg er naiv eller sart, men i min verden er det ikke en måde at behandle dyr på.
Og det er jo ikke kun svin, der har alt for ringe forhold. I en kvægstald var jeg med til at flytte kalve, der lige var taget fra deres mor, under et døgn gamle. Jeg har flere gange oplevet at det kommer bag på folk, at koen ikke bare giver mælk af sig selv. Der skal en kalv til, men hvis vi skal drikke mælken betyder det jo at kalven skal fjernes, og det skal i Danmark ske højest 4 timer efter fødslen. Det er ikke holdbart, hverken for kalv eller ko. Samtidig kræver det også at koen skal have mange kalve i løbet af sin tid i malkestalden, og det er enormt opslidende for hende. Tyrekalve er ”overskudsproduktion” som det hedder med et fagligt ord, for de giver jo ikke mælk, og derfor er der en hel del kalve der bliver aflivet kun få dage gamle. Det er mine øjne spild af liv!
Sådan foregår det også i ægproduktionen. Hanekyllinger kan ikke bruges, og eftersom vores enorme efterspørgsel også kræver stor effektivitet, er der ikke tid til at stå med hver enkel kylling for at aflive den. Det har man fundet en ”smart” løsning på; de gasset, og i nogle tilfælde hældt ned i en kæmpe kværn. Det er surt show at være hanekylling. Men spørgsmålet er, om det er ret meget bedre at være hun, når fremtidsudsigten er et bur på størrelse med en opslået avis til deling.
Noget af det som forarger mig allermest er, at ingen taler om det her. Jeg syntes ofte, at der bliver givet et forvrænget eller idyllisk billede af det danske landbrug, vi ser fx fine tegninger af køer på græs på mælkekartonen, men det er langt fra virkeligheden. I Danmark kommer kun ca. en fjerdedel af køerne på græs. Vi er alle sammen bevidste om at burhøner ikke har så meget plads, men når der skal handles ind er det alligevel ofte de billige buræg der ryger i kurven. Vi bliver ikke konfronteret med baggrunden for hvordan de æg er nået frem til køledisken, og så er det lettere at vende det blinde øje til, og formildne samvittigheden med undskyldninger som ”at det jo altså også er sparetider…”
Ud over at fordelene for dyrevelfærden ved en vegetarisk/vegansk livsstil taler for sig selv, så har det også stor betydning for helbred og miljø.
Der er blandt andet det meget berømte ”China study”, der viser at der er sammenhæng mellem indtagelsen af kød og hyppigheden af sygdomme som fx hjerte-kar-sygdomme og kræft. Der er lavet forsøg på mus, hvor man fodrede to grupper af mus, der begge var inficeret med kræft, med henholdsvis animalsk kost og plantekost. Hos de mus der fik animalsk kost udviklede kræften sig, mens den gik i stå eller ligefrem forsvandt hos de mus der fik plantekost. Jeg syntes det er resultater der giver stof til eftertanke!
Sidst men ikke mindst, så belaster kødindustrien vores klode enormt. Vi har allerede hørt en hel del om de famøse ko-prutter, der frigiver en masse metan, men alene det at køerne trækker vejret (respiration) frigiver CO2 til atmosfæren, hvorimod planter ved hjælp af fotosyntese optager CO2 og omdanner det til ilt. Vi bruger også en hel del plads på at producere foder til dyr, når vi faktisk bare kunne bruge det til mad til mennesker. Så ville vi få meget større arealer til dyrkning, og det vil sige at vi med de samme ressourcer kunne skaffe mad til MANGE flere mennesker, og oven i hatten nedskære vores CO2-udslip kraftigt.
Der er selvfølgelig også negative konsekvenser, for eksempel kan det godt være lidt besværligt at skulle gå ud og spise, men der findes efterhånden rigtig mange gode vegetariske restauranter, og de fleste almindelige restauranter har også en eller flere vegetariske eller veganske retter på menukortet. Jeg syntes derfor at de positive konsekvenser stærkt opvejer de negative, og jeg håber at der er flere der i fremtiden vil overveje at skære ned på deres forbrug af animalske produkter – selv én kødfri dag om ugen kan gøre en forskel!
Ved at spise mindre kød, kan du fortælle Danmark at du ikke syntes det er i orden vi behandler landbrugsdyr som vi gør, og være med til at sætte en stopper for det. Det er kun et plus, at det også har positiv indvirkning på dit helbred og på miljøet – så når folk spørger mig: ”hvorfor?”, er det lige så oplagt for mig at svare: ”hvorfor ikke?”
Se siden Links for forskellige dokumentarer og artikler omkring vegansk/vegetarisk livsstil, samt links til sider med lækre dyrevenlige opskrifter.
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til dette indlæg