P
  

Refleksioner

Refleksioner

 

Der har været mange erfaringer at kunne gøre sig; En ting er hvad man planlægger, en anden er, hvad der rent faktisk kan lade sig gøre.

Da vi startede praktikken helt tilbage i oktober, bookede vores praktiklærer computerlokalet til os, så vi havde det i hele næste praktikperiode. Dermed regnede vi med, at der intet problem ville være, da rummet var reserveret til os. Da vi gik i gang med at planlægge praktikken, blev vi enige om at vi i uge 4 ville lave ganske almindelig klasseundervisning, i uge 5 lave undervisning med kroppen og i uge 6 ville vi gøre brug af computerne. Grunden til at computerundervisningen blev lagt i uge 6 var, at det havde vist sig, at skolens computere ikke havde Java installeret og dermed kunne vi ikke køre programmet Geogebra. Vi håbede derfor, at inden uge 6, ville tingene kunne køre efter pres fra skolen og Steen Grode. Det næste problem opstod nu, da eleverne på Skolen på Nyelandsvej havde demonstreret da der i sin tid skulle være terminsprøver, og derfor fik vi om torsdagen i uge 5 meddelelse om, at terminsprøverne nu skulle ligge i uge 6 om tirsdagen, og at de derfor skulle bruge alle computerne. Derudover fik vi også af vide at vores torsdagstimer  samme uge skulle bruges på et håndboldstævne mellem Frederiksberg skolerne. Nu gik vi fra 4 matematik lektioner i hver klasse til 2 i den ene og 3 i den anden.

Dermed var vi nød til at være fleksible og hurtigt finde på en alternativ løsning. Den kom i og med at vores praktiklærer tilbød at bruge nogle af sine timer i uge 8 på at gøre det sidste færdigt med computerne. Vi lavede nu nyt materiale til de 2 timer vi skulle have uden computer, så undervisningen kunne forsætte.

En anden mindre barriere var, at eleverne havde individuelle koder til computerne, og desværre var der en del i begge klasser, som havde glemt dem. Vi troede, at det umiddelbart ville være let at få de enkelte elevers koder nulstillet, så alle kunne få en computer, men desværre går tingene ikke så hurtigt, som man kunne ønske. Vi benyttede os af, at over halvdelen af klassen havde deres koder, så de blev sat sammen med dem uden koder.

 

Selve materialet ligger op til at eleverne selv skal læse sig frem til forståelsen af emnet. I 5.C. var der som tidligere nævnt problemer med at logge ind og derud over havde de lidt problemer med, at de selv skulle læse sig frem til det hele. Da de først var kommet i gang, gik det fint, og mange af dem huskede, at gå tilbage til introsiden, når der opstod problemer. 5.C havde deres eneste 2 timer om mandagen, men det virkede som om, at de fleste allerede dér havde fået godt fat i emnet. Dette kan dog skyldes, at vi i de to foregående uger havde arbejdet med at finde omkreds, areal og beskrivelse af 2 andre figurer. Så der var ikke tale om noget helt nyt. 

I ekstra opgaverne blev der stillet krav til, at de skulle kunne genkende de tre figurer, når de nu var drejet. Dette gik godt med de retvinklede - og ligesidet trekanter, men det var lidt sværere for dem, når det var den ligebenet.

I de eksperimenterende opgaver blev eleverne sat til at udfordre deres observations evne, da de skulle forklare hvorfor, at punktet kun kunne placeres et sted, for at figuren fik en vinkel på 90 grader. Men med lidt vejledning var der nogle af de elever, der kom så langt, der fik fundet løsningen. 

Med hensyn til undervisningsmaterialet, haltede det lidt bagefter, da vi ikke havde nået, at lave de endelige redigeringer, som gjorde, at der kom nogle unødvendige spørgsmål. F.eks. var der spørgsmål til nogle af opgaverne, hvor de blev spurgt om koordinater, hvor koordinaterne ikke fremgik på figuren. Dette løste vi ved at sige, at A var defineret som (0,0). Efter denne lille rettelse gik det ganske godt.

Vores endelige vurdering af materialet er lidt svær at komme med, da vi ikke nåede at lave en lille test for at se, hvordan de havde klaret denne undervisningsform i forhold til de 2 foregående. Dog virkede det, som om, at de fik ganske godt styr på figurerne og formlerne på bare de 2-3 lektioner. Faktisk var der nogle, som nåede at blive færdige til 3. lektion sluttede. Det, at de tidligere havde arbejdet med formler for omkreds og areal for andre figurer, har muligvis gjort det lettere at forstå såvel som at arbejde med formlerne for trekanterne.

Sofie, Petrine og Immanuel