P
  

Lærervejledning

I ugerne op til dette, har eleverne modtaget undervisning i to geometriske figurer – parallelogram og rombe. Her har de skullet finde areal og omkreds samt knytte matematiske begreber til figurerne. De har derfor på forhånd et kendskab til formlerne for areal og rumfang til nogle figurer.


I denne opgave har vi lagt stor vægt på at det er eleven der selvstændigt skal arbejde med materialet og komme frem til resultaterne og fremgangsmåden, under vejledning fra læreren.

Computeren benyttes som værktøj og anden kommunikation foregår primært mellem elev-elev. 

OBS: Geogebra benyttes derfor er det nødvendigt at ALLE computerne har Java installeret.

 

Målet med dette undervisningsforløb er at give eleverne kendskab til formlerne for areal og omkreds til trekanter, samt kunne skelne figurerne fra hinanden. De har tidligere lært omkring højder og vinkler, ellers berøres disse emner kun kortvarigt. (De trekanter der arbejdes med er; retvinklet, ligesidet og ligebenet.)

 

 

Inden undervisningen startes klargøres evt. computerrummet, så spildtid undgås.

Websiden er skrevet op så alle elever hurtigt kan være klar til at modtage introduktion.  Herefter vises vha. projektor hvordan siden fungerer. Alle elever har ud over websiden et skriveredskab, enten elektronisk eller hæfte, klar så opgaverne kan regnes.

 

Herefter fungerer læreren kun som vejleder mens eleverne arbejder selvstændigt med opgaverne. Det anbefales at man snakker med sidemanden før læreren involveres.

 

 

Velkomstside:

Giver en kort introduktion til hjemmesiden.

 

Trekanter: (intro)

Denne side beskriver de tre typer trekanter, deres kendetegn samt formlerne for omkreds og areal. Siden er vejledende og eleverne kan altid gå tilbage til denne for at genopfriske reglerne for trekanter. Det vigtigste som eleverne får med herfra er formlerne for areal og omkreds, samt et grafisk indtryk af de forskellige trekanter.

 

Opgaver med trekanter:

Der lægges op til at eleverne arbejder selvstændigt med trekanter, og der er lagt vægt på at de får benævnt hver figur. I de første tre opgaver skal de nævne trekanterne ved navn, og i underopgaverne skal de benytte kendetegnene ved trekanterne. Her bliver grundlagt et forhold til trekanter som de kan arbejde videre med senere.

 

Ekstra opgaver:

Her præciseres hvad eleverne blev klar over tidligere(formlerne for areal og omkreds). Opgaverne her lægger op til at udfordre deres forhold til og billede af trekanterne. De skal blive opmærksomme på at grundlinjen ikke nødvendigvis ligger vandret, og at højden derfor ligger anderledes.

 

Eksperimenterende opgaver:

Her arbejdes der i geometriprogrammet Geogebra. Opgaverne stiller her større krav til elevens matematiske færdigheder og udfordrer deres observations evne (undren, udfordring og undersøgelse)

De skal bruge deres tidligere undervisning omkring k-systemet til at lave disse opgaver. De skal kunne genkende trekanterne og selv være i stand til at konstruere dem efter bestemte oplysninger.

 

Ved spørgsmål fra eleverne henviser læreren til intro siden for at eleven selv lærer at finde svaret.

 

 

Sofie, Petrine og Immanuel