Uddrag af Bødlen:

"Byen materialiserede sig som pixels omkring ham og den nye virkelighed tog gradvist form. Lugte og lyde begyndte at dukke op, og fantombilleder af det underjordiske laboratorium fra fremtiden, fordampede som reminiscenser fra en drøm. Han kunne mærke sin krop træde ud fra en votex af intethed, følte aftenkulden blive virkelig og fysisk, men hans legeme virkede fremmed og stift. Han så ud gennem sine øjne, som en kranfører i en enorm maskine af kød og blod, og snart gav knæene efter.

Manden faldt omkuld på de hårde brosten, slaget i skulderen og på knæet, blev nærmere registreret som en kode end som fysisk smerte. Han lå helt stille, forsøgte at få sit hjerte og åndedræt til at fungere pr. instinkt, men der var som om kroppen ikke længere helt kunne huske sine instinktive funktioner. Han trak benene op under sig, lå som en nøgen nyfødt på fremmed jord og prøvede at få sin hjerne til at virke. Hans hukommelse var tåget, det var som om han slet ikke havde oplevet sit liv, men huskede det som isolerede beskrivelser i en bog der var skrevet af en anden. Hans identitet var ikke komplet, der hvor han nu befandt sig, var han endnu ikke blevet født.

Manden tvang sig op at sidde. Han måtte genvinde kontrollen, lade logikken råde. Han var nøgen, håret føltes sært organisk, som om det bare var en klump kogt spagetti som var blevet klasket på hans isse, og fingerneglene var underlig bløde. Han lod tungen løbe rundt i munden. Hans plomber var forsvundet, intet var kommet med ham gennem tiden. Hans tænder var eftergivende som hud, overførslen havde ikke været perfekt og han frygtede at det ville blive særdeles vanskeligt at spise. I det mindste havde han bevæget sig gennem tiden i ét stykke; koderne genkendte hinanden, men både, hud, hår og tænder, syntes genskabt i samme materiale. Heldigvis var knogler og muskler stærke og funktionelle, det var åbenbart kun hans overflade som havde fået mangelfulde data. Forsigtigt rejste han sig op. Der var ikke let at styre sine bevægelser når reflekserne var sat i stå, men han håbede at kroppen hurtigt ville lære sig selv at kende.

Han hørte svage lyde af kørende biler, og et sted var der nogen som lo. Der hang en sødlig stank af brunkul og kål over byen, alt var fremmedartet og sært. Han rystede sine skuldre og masserede sine led. Han befandt sig i gyden som planlagt, så meget var dog trods alt gået godt.

Aftensolen var gået ned over Frankfurt, tusmørket slugte gydens sidste skygger og ledte mørket gennem Tyskland. Han burde kende området som bagsiden af sin hånd, de havde gennemgået de historiske dokumenter og kort til bevidstløshed under træningen. Men det var svært at samle tankerne, og med et glædesløs smil erkendte Manden, at han faktisk ikke engang længere kendte bagsiden af sin egen hånd. Han løftede armen op foran ansigtet, porerne i huden syntes underligt tegnede, en karikatur af kunstigt skind. Han rystede på hovedet, tvang sig til at sætte tankerne i system og begyndte at bevæge sine ben. Missionen, tænk på Missionen! Han måtte videre, det ville ikke være godt hvis nogen så ham."

bøddel

BØDLEN
Kortroman om tidsrejse. Ville man vove at sende en agent tilbage gennem tiden for at slå en af historiens største massemordere ihjel før han fk udført sine forbrydelser, og ville dette skabe en bedre eller værre verden?
Israel gør forsøget og planlægger et attentat mod Hitler, men er det mon en klog handling?
Bogens sidste del indeholder en historisk korrekt gennemgang af Hitlers liv, KZ-lejrene og Zioismen, og er derfor velegnet til undervisningsbrug i gymnasier eller på de sidste klassetrin i folkeskolen som en ny måde at diskutere historie og filosofi på.

BAGSIDETEKST:

Bødlen er en science fiktion roman der stiller spørgsmålet, har man ret til at slå ihjel for at redde liv. Hvad hvis man kunne sende en agent gennem tiden for at hævne en forbrydelse der endnu ikke er begået, og hvilke konsekvenser ville et sådan mord have på fremtiden. 

Man kan med god ret spørge sig selv: Ville Du dræbe en mand for at forhindre at han myrdede 1.000?

Hvis svaret er Ja, ville du så også dræbe to, eller tre, eller…

 Og er forsøget mon allerede gjort?

 
ANMELDELSER:
 
http://himmelskibet.dk/anmelderblog/

Bødlen / Roman af Patrick Leis Forlaget Kandor 2012, 88 sider

Bødlen er en kortroman udgivet af Kandor og skrevet af Patrick Leis. Det er en fortælling, der placerer sig solidt i science fiction-genren med tidsrejser og paradokser nok til at fylde en eftermiddag eller to (eller måske den samme).

Historien tager udgangspunkt i spørgsmålet om, hvad man kan gøre for at forhindre en ulykke, hvor mange mennesker kan man ofre for at redde andre. Her er det helt bogstaveligt sat op, hvis man i Israel kunne rejse tilbage i tiden og slå Hitler ihjel inden Holocaust, skulle man så gøre det? Leis har her sammenbrygget en elementært spændende fortælling om, hvad der kunne ske, hvis den israelske regering havde midlerne og besluttede sig for at forsøge at snigmyrde Adolf, og historien har de i tidsrejsehistorier obligatoriske twists i slutningen. Jeg skal ikke referere for meget af handlingen. Det er en hæsblæsende historie med focus på action og på at beskrive konsekvenserne af forsøget på at skaffe verden af med diktatoren, og man lader sig nemt rive med af fortællingens tempo.

Udover selve historien er der en introduktion ved Leis om det etiske spørgsmål, som historien skal besvare og et par appendikser med en oversigt over Israels og de europæsiske jøders historie, Adoldf Hitler, teleportering mv. Jeg synes, det er en fortrinlig idé med ekstramaterialet, men kunne måske have ønsket mig noget mere fylde end tidslinjer og meget korte noter. Måske et par essays om Hitler eller Holocaust til at bruge i undervisningen, måske tidslinjer fra flere forskellige synsvinker, eksempelvis er der ikke i Zionisme/Israel-oversigten en be­skrivelse af de zionistisketerrororganisationer, der angiveligt opererede i Palæstinaområdet før Israel blev selvstændigt, og diskussionen om antisemitismen (eller Hitler) omfatter slet ikke den omfattende antisemitisme, der har eksisteret i Europa siden Middelalderen, eller at eugenik mv. blev praktiseret i eksempelvis Danmark i stor stil. Specielt fordi, der er så stor kontrovers om Israel og antisemitisme stadigvæk, kunne det være oplagt med et indspark om vinkler og kildekritik på historien om Israel, og det er meget svært, for ikke sige umuligt at finde gode kilder på internettet, der ikke på den ene eller anden måde, er bigotte partsindlæg.

I introduktionen stiller Leis spørgsmålet: “Vil du dræbe en mand for at forhindre, at han myrder 1000?”, og han viser os mulige konsekvenser af denne handling, men lader selve det etiske spørgsmål stå ubesvaret. Det svar jeg læser, er at det ikke er muligt at forudse konsekvensen af vores handlinger, og at det snildt kan gå værre end vi havde tænkt os, men det etiske grundspørgsmål bliver højst indirekte behandlet, hvilket jeg synes er synd, når forordet lægger op til, at det er det vi skal have besvaret.

Selve fortællingen er actionpræget og med en række skiftende figurer som ankerpunkt, men disse er ikke nogen, der har sat sig fast, desværre, for historien er som sagt velskrevet, og den fremtidsverden, der er tænkt, er spændende, men der mangler (for mig i hvert fald) nogle karakterer, man fatter sympati for og hvis valg og problemer synes væsentlige. Det kunne have være afhjulpet, hvis Leis havde dvælet mere ved de enkelte personer, og selvom bogen så var blevet længere, så havde det ikke været noget problem, tværtimod.

Alt i alt en bog, der har mange kvaliteter, og som er et godt stop på vejen til at tænke over verdenshistorien og mulighederne for at ændre på den.

Anmeldt af Jesper Rugård Jensen i Himmelskibet nr.32

------------------------

 http://www.litteratursiden.dk/anmeldelser/boedlen-af-patrick-leis

 Science fiction roman, hvor en tidsmaskine giver mulighed for at rejse tilbage og dræbe Hitler, før han starter anden verdenskrig.

 Hvad nu hvis du kunne rejse tilbage i tiden og slå Hitler ihjel? Spørgsmålet er blevet stillet før, og nu giver Patrick Leis sit bud på svaret i kortromanen ”Bødlen”. 

I en ikke nærmere defineret fremtid er det lykkes for israelske videnskabsmænd at opfinde en tidsmaskine, som kan sende en mand tilbage til fortiden. Efter mange etiske overvejelser beslutter Knesset at sende en mand, der skal dræbe Hitler for at forhindre Holocaust. For at sikre sig at de efterfølgende vil vide, at fortiden er blevet ændret, laver de på forhånd et interview med en amerikansk journalist, som bliver optaget og sendt i kredsløb for at blive offentliggjort igen senere. Og da det sker, stiller det nye spørgsmål til Israels regering. 

Der er skrevet mange romaner, som stiller samme spørgsmål, som Patrick Leis gør her. Hvis man kunne rejse tilbage i tiden og ved at slå én mand ihjel redde millioner – ville man så gøre det, og hvilke konsekvenser ville det få for fremtiden? Det er et interessant dilemma, og i en blanding af videnskabelige udredninger og etiske overvejelser giver Leis sit bud, som både er velskrevet og spændende. 

Historien blev oprindelig indsendt som novelle til en konkurrence fra Science Fiction Cirklen, men blev afvist pga. længden. Nu er den så udkommet på Forlaget Kandor med et faktuelt efterord, hvor begreber som zionisme og teleportering forklares samtidig med at man kan læse om staten Israels opståen, koncentrationslejrene og Adolf Hitlers vej til magten. Formen tyder på, at udgivelsen primært er rettet mod ungdomsuddannelserne, men den voksne læser kan dog sagtens læse med. 

Jeg holder generelt meget af science fiction, som jeg synes er en interessant måde at udforske etiske dilemmaer og videnskabelige fremskridt på, og Patrick Leis er god til at kombinere disse to elementer. Min eneste anke er sådan set, at jeg synes, historien er for kort. Det kunne have været spændende, hvis Leis havde udforsket sin slutning lidt mere, for der lægges op til flere spændende veje. Og selvom 50 sider måske er for langt til en novelle, så er det lige lidt nok til at stå alene.

Jette Holst / Litteratursiden.dk

-------

Lektørudtalelse (Uddrag):

En ekstremt kort historie, der i formen anbringer sig selv et sted mellem letlæst bog og novelle.

Hvad ville der ske, hvis man kunne rejse tilbage i tiden og myrde Hitler. I en kun antydet fremtid opfinder jødiske videnskabsmænd en maskine, der muligvis kan ændre historien, og en agent sendes tilbage i tiden med det formål at udrydde det menneske, hvis navn har hængt som en forbandelse over det jødiske folk: Adolf Hitler.

Bogen indledes med et forord, der kredser om etiske spørgsmål. Selve historien fylder 2/3 af bogen, mens resten er baggrundsinformation om henholdsvis nøgledatoer i 2. verdenskrig, zionismen og en kort teoretisk forklaring af teleportering

Som novelle passer den ind mellem de antologier med fantastisk litteratur, der pt. udgives en del af på dansk. Fx Science Fiction Cirklens serie Lige under overfladen

En letlæst og kort tidsrejse-fortælling med baggrundsinformation om anden verdenskrig. 

 Lektør: Zenia Johnsen


Tilbage til ROMANER