------
http://jp.dk/aarhus/meninger/breve/article2740806.ece
»Vi er for fred«, siger de og knytter næven
Patrick Leis Allersgade 18, 4. København N - Offentliggjort 03.04.12 kl. 03:01
Det skærer i øjne og ører, når den radikaliserede venstrefløj bekæmper vold med vold.
Jeg kan ikke altid få tingene til at passe sammen. Det har sikkert noget med manglende IQ at gøre, men sommetider oplever jeg noget, som simpelthen vender hele mit verdensbillede 179 grader.
Der var demo i weekenden, også i den grad.
Smilet blev en smule anstrengt i Aarhus og omegn, og man kan med rimelighed sige, at slagsangene endte med mere slag end sang. »De højreorienterede kommer!« råbte man fra tårne og gadehjørner, »og vi ved jo godt, hvad den slags altid ender med!«
Engelsk, dansk, norsk, moldavisk, marsiansk Defence League (eller hvad de nu end kalder sig) går strækmarch gennem vore hyggelige brostensbelagte gader og spreder deres racistiske og ganske givet også nazistiske galde over fredselskende bys- børn, gjaldede megafoner og mobiler i behørig angst.
Folk rustede sig til ballade, for hvor disse ideologibøller end viser sig, medbringer de vold og nedrig tale. Alle 80 af dem.
Så vi ruster os til krig, hundredvis af vrede bysbørn.
Moddemonstration i gåsegang (ikke strækmarch, mind you!) hele byen rundt for tolerance og kærligt menneskesyn. Fascisterne i Mølleparken har ganske vist hverken medbragt skydevåben eller foretaget indoktrinerende kidnapninger, men alligevel står de der, nok så frækt, og misbruger de demokratiske spilleregler ved offentligt at agitere for deres absurde synspunkter.
Én ting er hooligans
Og her er det så, at kæden hopper en smule af for undertegnede, for selv om jeg langt fra sympatisere med Defence League (dansk eller marsiansk), var det jo en lovligt anmeldt demo.
Jeg kan til nød forstå, at nogle unge hårdkogte muslimer taber besindelsen (det er jo trods alt dem, der direkte bliver vingeskudt i højrefløjspropagandaen), men at venstrefløjen også griber til vold, er i min optik topmålet af hyklerisk dobbeltmoral.
Retten til ytring er jo kun noget værd, hvis det også gælder dem, man er imod.
Én ting er, når rockere og hooligans griber til vold. Det kan jeg forstå. Vold ligger for dem lige til højrebenet (eller måske nærmere højrehånden), og de har aldrig lagt skjul på, at magt skal tages og ikke fortjenes. Det har jeg en sær respekt for, da jeg i det mindste ved, hvad jeg skal forholde mig til i forhold til de klaphatte.
Men det skærer mig simpelthen i øjne og øre, når den yderliggående (eller skulle man måske kalde dem den radikaliserede) venstrefløj bekæmper vold med vold.
Bekend kulør
»Vi er for mangfoldighed og tolerance«, siger de, mens næverne knyttes, og dobbeltmoralen er lige så tyk, som når nogen ytrer, at de kun hader to ting: indvandrere og racister.
Jeg synes, de enten skulle bekende kulør og indrømme, at de er lige så fascistiske som højreekstremisterne, eller begynde at forstå, at vold er vold, lige meget hvem man slår på.
Og jeg ser det faktisk som værre, når man forsøger at overbevise omverdenen om sit hippieelskelige humansyn, mens man banker løs på sine ideologiske modstandere, end at man bare er en afstumpet voldsmand, der hader hele verden.
Og fra alle jer fredselskende autonome vil jeg gerne høre, hvor ofte højrefløjen har afbrudt en af jeres eller muslimernes fredelige bymarcher?
Nej, der er noget, der er helt vendt på hovedet her.
--------
http://jp.dk/arkiv/?q=patrick+leis&tekst=on&nyheder=on&kultur=on&opinion=on&avis=on&fra=&til=
Fra retfærdighed til moralisme
Patrick Leis, forfatter m.m., Allersgade 18, 4. th., 2200 Kbh. N - Offentliggjort 24.02.07 kl. 03:00
Politikerne lovgiver sig ud af borgernes ret til at begå dumheder, mener kronikøren.
På gaden, lige uden for mit vindue, jogger en pige frejdigt af sted. Hun har halstørklæde, træningsbukser af bevægeligt spandex og ergonomiske løbesko på, og en hvid ledning fra hendes øregange vidner om motivationsstimulering via iPod eller mobiltelefon.
Hun ser anstrengt, rødkindet og målrettet ud og er sikkert overbevist om, at hun lige netop nu er i færd med at forlænge sit liv.
På de 100 meter jeg kan følge hende, før hun drejer om hjørnet ved Ægirsgade på Nørrebro i København, bliver hun passeret af fire biler, og jeg formoder, at hun lige så godt kunne have siddet derhjemme og røget et par smøger. Nå ja, men i hvert fald taber hun sig vel ...
Den ene af bilerne standser nede på hjørnet. Føreren har sikkerhedssele på, men taler samtidig i mobiltelefon.
Det homogene samfund
Og det opsummerer på en måde, hvad der i stigende grad slår mig: Nemlig hvordan lovgivning og modeetik forvaltes ud fra stadig mere populistiske værdier.
Jeg lever i en livmoder af kernedemokrati, i et kongedømme, hvor selv den svageste bliver hjulpet, hvad enten han vil det eller ej. Danmark er en ministat, og hvad vi ikke kan fremvise af slagkraft, må der i sagens natur kompenseres for på andre måder.
Vores uofficielle nationalbranding hviler på homogenisering og grænseoverskridende medmenneskelighed. Vi måler vor højkonjunktur i antallet af rosende ord fra andre statsledere og hjælpeorganisationer samt i antallet af synkronafrettede borgere.
Vi har udviklet os til degenererede kloner, hvor en ridse i en bildør giver anledning til krisehjælp, og lykke er et synonym for sanseløs købekraft samt fordringsløs ensretning besynderligt, at Etisk Råd stadig værger sig ved udsigten til kloning, det er jo praktisk talt kun en håndsbredde fra det stadie, vi nu befinder os på; men måske har de problemer med at finde den mest velegnede original at kopiere fra?
Der lovgives om alt
Det klogeste, jeg længe har hørt, kom fra en udsendelse på DR, hvor en tyrkisk journalist spurgte en dansk kunstner, hvad danskhed egentlig var. Kunstneren svarede, at vi i Danmark havde friheden til at kede os!
Og jeg skammer mig, når jeg høre politikernes tale om reguleringer og harmonisering.
Jeg troede naivt, at lovgivning handlede om at hjælpe de svage, at forhindre miljøsvineri og sikre ejendomsret samt værne om den enkelte borger.
Et af grundlovens fundamentale principper er, at mindretallet bør sikres mod flertallets magtudøvelse, men jeg fornemmer, at vi bliver lullet ind i en moralistisk glidebane, hvor lovgivninger i stadig stigende omfang sigter mod at gøre os til små robotter.
Der bliver lovgivet om alt: Du må ikke fyre kanonslag af, rygning bliver forbudt, man skal køre med styrthjelm, og hovedspring er forbudt fra badebroer.
Jamen, hvad i himlens navn er det for en formynderstat, vi lever i, hvornår blev det sneget ind i grundloven, at vi ikke må slå os!?
Jeg har hverken sympati for christianitter eller brugerne af Ungdomshuset (der er langt mere fascistiske end politikerne: Bare forsøg at bygge et hus i Fristaden, eller trop op i Ungeren med jakkesæt, og du vil opleve, hvad virkelig snæversynethed er), men jeg græmmes over, at der ikke også kan være plads til disse måske sidste virkelige oprørere i vort åh så liberale samfund.
Skadelige cowboybukser
Vi værner med grundlov og flammesværd om frihed i både ord og handling, men med en tilsneget omskrivning af, at alle dyr er lige, men nogen mere lige end andre, må man efterhånden konkludere, at alle danskere hermed tilstås friheden til at opføre sig ordentligt!
Den største politiske genistreg har været at lade os blive selvfede og magelige. Vi orker ikke endnu et studenteroprør, når vi har plasmatv og villa, når kartoflerne, rødvinen og steaken lægger bunden efter en givtig arbejdsdag, og vores velbetalte job danner rammerne om vor identitet.
Men hvorfor er der aldrig nogen, der har spurgt, hvad politikerne egentlig må lovgive om?
Hvad hvis regeringen pludselig fik ondt i sulet over folk, som gik i jeans eller drak kaffe? Ville der så blive nedsat en kommission til udregning af de skadelige virkninger, som cowboybukser har på mænds sædkvalitet eller potentielt kvindeundertrykkende kropssprog?
Og hvad hvis man pludselig mente, at noget musik var af en så samfundsnedbrydende karakter, at det skulle forbydes?
Der er mobbelove, ophævelse af revselsesret og påbud om, at hashrygning er forbudt. Man diskuterer rigtigheden af prostitution og forbyder ukontrolleret hasardspil.
Vores politikere er ved at forvandle sig til evangelister, og jeg har oprigtig talt svært at finde den beføjelse, der giver dem ret til at forvalte den enkelte borgers ret til at være tåbelig.
Så længe en handling kun har konsekvens for den, som udfører den, og ikke ansporer direkte til landsskadelig virksomhed, kan det efter mit bedste skøn aldrig være statens opgave at forhindre den.
Betaler for egne fejl
Måske er rygning skadelig, måske er det i sidste instans bedre, hvis bilisten, der kørte galt, virkelig havde haft den sikkerhedssele på, men kan det virkelig være rigtigt, at vi skal lovreguleres ud af muligheden for at drage egne erfaringer?
Jeg synes, det aspirerer til det kriminelle, at man kan lovgive om sager, der ikke har ofre.
Det er uanstændigt, menneskeundertrykkende, diskriminerende og umyndiggørende formynderisk, at lovgiverne har bevæget sig fra at være retfærdighedsvogtere til smagsdommere.
Jeg ville synes, at det var i orden selv at skulle betale merprisen for min kræftoperation, hvis jeg ryger 20 smøger om dagen, eller at selvrisikoen for mit kirurgiske indgreb blev forhøjet, hvis jeg nægtede at køre med styrthjelm på min motorcykel. Men ved gud i himlen, det er mit liv, min krop, og jeg vil selv bestemme, om jeg må komme til skade!
Jeg savner en åben debat om politikernes egentlige kompetencer.
Jeg ville ønske, at man ville indse, at både demokrati og samfund stadig vil kunne bestå, selv om ikke alle folk gik mentalt klædt som en vestlig version af formand Mao.
Slapsvansenes børn
Det har længe undret mig, at vi som de stolte efterkommere af vikinger og stærke folk bare lader stå til, mens politikerne trækker den ene moralisering efter den anden ned over vores hoveder og slipper af sted med det ved at give os friheden til at udtale os kritisk fra pladsen i den bløde sofa.
Det har virkelig forbavset mig, at vi bare lader stå til, men pludselig gik det op for mig, at der jo er en forklaring på det meste.
Nok nedstammer vi fra de vilde danere, men, mine damer og herrer, vi er jo efterkommere af dem, der blev hjemme.
Dem, der turde, drog på eventyr, resten af os klamrede os til trygheden ved harmoni og lod jeget ændre sig til vi.
Individualismen blev ofret for sikkerhed og jantelov, vi er slapsvansenes børn, og vi har lært at være tilfredse bag stokroser og ligusterhække.
Hvor er det dog egentlig sørgeligt.
-------------------------------------------
Fodboldens dominobrikker
Af Patrick Leis, Allersgade 18, 4., København - Offentliggjort 05.06.07 kl. 03:00
Dengang man talte om en ”Jesper Olsen", vidste man endnu ikke, hvad virkelig dumhed var.
I PLAYERS Lounge i TV 2 lørdag var den mest præcise udtalelse ordet ”dominoeffekt”, for på sin vis (uden at gå helt tilbage til Gorm den Gamle og dengang fodbold blev spillet med oppustelige svineblærer på de engelske landeveje) væltede den første brik allerede i spanienskampen.
En tv-producer kunne ikke have skabt et bedre drama, vores evige nemesis skulle besejres, og alle danske tropper struttede af beslutsomhed og vilje.
Kampen begyndte som et rødt/hvidt stormvejr, man troede på, at sensationen ville indfinde sig, og så kom den famøse rødkortskendelse, der med et slag ændrede alt.
Både kampen og Olsens hoved blev tabt, og til trods for, at den spanske træner også havde svært ved at holde sig inden for sin boks, blev kun den danske træner udvist.
Det satte om noget tingene på spidsen mod svenskerne, hvor både spillere og tilskuere var under pres.
Og så tilbage til det famøse 89. minut, efter en Davids kamp mod Goliat, hvor dansk fodbolds værste 25 minutter var blevet vendt til en drejebogslignende triumf. 11 rød/hvide superhelte havde gjort noget, som ville have virket ganske urealistisk i en amerikansk baseballfilm, og selv om kampen måske ville være endt uafgjort, var aktierne i fodboldglæde steget betydeligt og den nationale pr-værdi astronomisk.
Vi havde alle chancer for at komme videre i kval'en med løvehjerter og oprejst pande.
Men så var der jo lige Poulsen.
Dengang man talte om en ”Jesper Olsen", vidste man endnu ikke, hvad virkelig dumhed var.
At man, endda tyve meter fra boldbesidderen og i sidste minut, mens man står i straffesparkfeltet, kan glemme, at man er fodboldspiller og ikke bokser, overgår simpelt hen min forstand.
Manden har en årsløn, som ligger et pænt stykke over sultegrænsen, og med de mange penge, som betales for faglige kvaliteter, burde også følge et ansvar.
Om ikke for dansk fodbold og tilskuerne i almindelighed, så i hvert fald for holdet.
Efter at Bjarne Riis har vist, at præstationer opnås bedst med stoffer, og Poulsen demonstrerer, at vold er løsningen på irritationer, må man vel overveje, hvorvidt sportsfolk mon egentlig egner sig til rollemodeller, men skandalen standsede jo ikke her.
Uforståeligt straffespark
Hvad i alverden, der får dommeren til at pege på straffesparkspletten, begriber jeg mildt sagt ikke. Bolden var stadig i spil, den befandt sig tyve meter væk og var ikke inde i feltet? Et rødt kort, naturligvis (og gerne permanent) men straffespark?
Kendelsen var mildt sagt uforståelig, og så var der jo lige ham idioten, der ville sikre sig de berømte 15 sekunder.
Ham anser jeg egentlig bare for en tomhjernet taber, men der kan vi jo lige så godt stille spørgsmålet videre til Parkens bestyrelse, som stadig tror, at danskerne er et velopdragent lilleputfolk, og at vi som snart det eneste nationalstadion i verden ikke behøver at sikre banen mod psykopater.
Og til en vis grad kan jeg forstå (men ikke acceptere) tilskuerens opførsel. Øl, kammerater, ophidselse, over hele verden mister tilskuerne lejlighedsvis besindelsen og udviser en primatlignende adfærd, og selv om det aspirerer til en Darwin Award, burde optrinnet vel ikke komme som den store overraskelse.
Men forskellen fra Poulsens genistreg er til at få øje på. En idiotisk fan handler på egne vegne, og modsat spillerne er han hverken bundet af et fairplay-kodeks eller repræsenterer nationens ære.
Det er spilleren derimod, og da Poulsen jo nok så eminent demonstrerede, at vold kan løse de umiddelbare problemer, er der vel ikke noget at sige til, at en eller anden kødhjerne følger hans gode eksempel.
Så spørger man mig, hvem der er den virkelige idiot, må svaret være klart: Når rollemodellen i nationalfarver giver fanden i ære og regler, hvordan i alverden kan man så blive overrasket over, at pøblen følger trop?
Med magt følger forpligtelser, og hvis politikere snyder i skat, eller politifolk sælger hælervarer, burde det naturligvis straffes hårdere, end hvis menigmand gør det samme.
Det samme burde gælde sportsfolk, hvor personlig irritation må undertrykkes for kollektivets bedste, og med fare for at lyde som en læresætning fra Maos Lille Røde, må atleter som agerer på et hold og endda på nationens vegne, lade personlige konflikter vige for den overordnede plan.
Naturligvis er vindermentalitet og temperament en nødvendighed for at blande sig med de bedste, men Poulsens skurkestreg er alligevel i en klasse for sig selv.
Nogle mennesker besidder et job, hvor selvdisciplin er vital, og personligt er jeg da ganske lettet over, at Poulsen ikke valgte at blive pilot.
Mamma mia, tænk hvis han fik en dårlig dag i 10 kilometers højde.
Forhåbentlig bliver han ekskluderet fra de udvalgtes rækker, og hvem ved... Hvis Poulsen kommer til at se fremtidige landslampe fra tilskuerrækkerne, er det måske ham, der næste gang slår en dommer ned?
Man må veloverveje, hvorvidt sportsfolk mon egentlig egner sigtil rollemodeller.
Når rollemodellen i nationalfarver giver fanden i ære og regler, hvordan i alverden kan man så blive overrasket over, at pøblen følger trop?
-----------------------------------------------
Hvorfor jeg pludselig tabte lysten til at sætte kryds
Patrick Leis, Allersgade 18, 4., København - Offentliggjort 04.09.11 kl. 03:01
Jeg hører debatter, valgtaler og ophidsede talkshows, Jeg læser blogs, kampagneannoncer, meningsmålinger samt endeløse ekspertudtalelser, mens øjnene bliver tunge, og apatien sniger sig frem i hjerne og sjæl, for alle de mange meninger mudres sammen til meningsløs mumlen, en jeremiade af nissernes uforståelige sprog. Jeg hører om personangreb og dommedagsprofetier, men ingen genkendelige ord.
Alt er blevet overflade og slogans og rækker af modeord, der faktisk intet betyder. Man vil ikke længere vejlede, men vildlede, ikke med løgn, men med omsvøb, og jeg forstår ikke, at medierne lader sig kue.
Jeg kunne ønske, at politikere skulle sværge at fortælle sandheden, kun sandheden og hele sandheden og blev taget i ed, før de fik tildelt magtfulde poster.
Jeg kunne ønske, at tv- og radioværter indførte et karantænesystem, hvis spørgsmål ikke blev præcist besvaret.
»Tak for ingenting, De kan komme tilbage om en måned.«
Jeg ønsker ærligheden tilbage i dansk politik, jeg ønsker ansvarlighed og tydelig tale, jeg ønsker lovgivere og hverken smagsdommere eller nye forældre.
Politik og valg burde dreje sig om retssikkerhed, frihed, velfærd og borgerrettigheder samt sikre et velfungerende sundhedssystem og ikke forbud og tvangsregulering i et samfund, hvor vi snart ikke længere må tænke selv.
Vi bliver lovgivet ud af enhver tænkelig situation, vi mister både evne og vilje til at lære af fejltagelser og glemmer at bruge den sunde fornuft.
Formynderi og overgreb
Politik er blevet til formynderi og overgreb mod retten til at begå fejl. Det er magt for magtens skyld og ønsket om et samfund, hvor mennesker tænker og handler som os; lad det ske via demokratisk mumlesprog og brudte løfter.
Så valgdagen er blevet en farce. Jeg kan stemme rødt og få et hav af nye love, forbud og reguleringer eller blåt og se økonomi være det endegyldige parameter for lykke, livskvalitet og glæde. Jeg ved ærligt talt ikke, hvad der er værst, og at lytte til de daglige debatter gør mig ikke meget klogere.
Tilsyneladende består det virkelige parallelsamfund mellem borgere og politikere.
Tænk, hvis det blev et lovkrav, at man skulle have erhvervserfaring for at kunne opstille, at man ikke kunne gå direkte fra skolebænk til Folketinget uden at vide, hvad det vil sige at arbejde?
Hvad hvis man forlangte, at forsvarsministeren havde været i hæren, at en socialdemokratisk leder skulle have stået på en fabrik og en socialminister levet et år af kontanthjælp?
Stilles til ansvar
Vigtigst af alt: Måske skulle man først og fremmest definere, hvad politikere reelt måtte lovgive om og stille dem til ansvar under straffeloven, hvis de førte deres vælgere bag lyset.
Men hvem ville dog fremsætte et sådant forslag? Hvem vil frivilligt afgive sin magt og faktisk begynde at arbejde for folket og for landet?
Ikke nogen af dem, jeg umiddelbart kan finde på stemmesedlen, tænker jeg trist og slukker for både min radio og tv'et.
15/9 bliver endnu en sort dag, lige meget hvem der har talt bedst for sin sag.
-----------------------------------------------------------------------------
SVAR:
http://jp.dk/morgenavisen/meninger/article2541286.ece?ncc=1
Kort sagt
Offentliggjort 11.09.11 kl. 03:01
En præcis beskrivelse
Kære Patrick Leis. Du skal havde en rigtig stor tak for dit læserbrev 4/9. Du sætter ord på, hvordan jeg tror, at mange har det med dette valg og den politiske situation.
Sten Rohr Sørensen, Søndre Tobølvej 40 B, Hjerting, Esbjerg V
-----------
http://jp.dk/opinion/breve/article2705588.ece
Længe leve finanskrisen
Patrick Leis, Allersgade 18, 4. København
JYLLANDSPOSTEN 25.02.12 kl. 03:01
Man kan dårligt tænde sin computer, sit tv eller radioen, før man hører de fordømtes mantra: Det hele er finanskrisens skyld.
Fra den græske tragedie til stigende afgifter og kravene om at spænde livremmen ind - alt skyldes finanskrisens altfavnende svøbe. Borgere frygter for deres job, politikere vasker hænder i faldende obligationsafkast og trygler os alle om at gøre lidt ekstra. Men for hvad?
Med al respekt for dem, som krisen har ramt hårdest, er jeg faktisk glad for, at børserne krakkede, boligboblerne viste sig af samme materiale som it-illusionen, og gassen gik af samtlige vækstballoner.
For prøv at tænke bare en fire-seks år tilbage. Alt gik godt, der var penge til endnu en udbygning på sommerhuset i Nordsjælland og til endnu en bil i garagen.
Men respekten for livet, Jorden og hinanden ophørte gradvist med at eksistere.
Parametrene for lykke blev målt i succes, etik blev gradvist forvandlet til investering, og moral blev lig udbytte. Nu skal jeg hverken lege Buddha light eller agitere for, at vi vender tilbage til Frøstruplejrens 68'er-logik, men det er da påfaldende, at mængden af selvmord, salg af antidepressiver og mistrivselen steg simultant med vores rådighedsbeløb. Folk pralede af materielle goder og karrierehop frem for at glæde sig over personlig udvikling, kreativitet og oplevelser, og jeg tror, at det mest læste stykke litteratur gennem de seneste år må være netbankens ugentlige updates.
Et liv i overdreven luksus
Så da krisen sneg sig ind ad bagdøren til parcelfæstningen og krøb op under dynen som en tyv om natten, vendte vantro sig til panik. Jeg hørte skrækslagne stemmer hviske om, at »nu var de måske nødt til at sælge huset«, men ingen spurgte sig selv, om det fra begyndelsen overhovedet havde været nødvendigt at bo to mennesker på næsten 300 kvm?
Vi er på mange måder et overforkælet folk, hvor fattigdom består i at måtte vente med at købe mærkevaretøjet, til det kommer på udsalg, og faktisk tror jeg, at finanskrisen var både god og nødvendig. Vi fik, for måske første gang siden industrialderens begyndelse, øjnene op for, at hverken naturen eller Jorden byder på ubegrænsede ressourcer. Fremskridt og forbedret levevis er fint, men hvor ville det dog være ønskværdigt, hvis lykke kunne måles i andet end materiel velfærd.
Jeg siger ikke, at det enkelte menneske er ansvarligt for verdens tilstand, men i Vesten er idealborgeren det lykkelige og medgørlige individ i den sunde krop, som fører en ansvarlig og produktiv tilværelse uden at råbe for meget op.
Vridemaskinen i fuld gang
Den forrige regering gjorde alt for at ensrette os, den nye har en liste med afgiftsmuligheder, hvor man ganske uigennemtænkt tager punkt for punkt og ser, hvor man kan vride penge ud af borgerne.
Afgiften på udenlandske blade er blot det seneste tiltag, som kommer efter fedtafgift og (foreløbig kuldsejlede) betalingsringe, og man kan vel næsten forestille sig, at det næste bliver en elevatortakst på en krone eller to, fordi du hellere burde tage trappen.
Jeg siger ikke, at det er lykken at være flad, men påfaldende er det, at kun få politikere og åbenbart de færreste af deres vælgere tilsyneladende forstår, at lykke ikke nødvendigvis er synonymt med opsparing eller forbrug.
Nej, så jeg er på sin vis glad for, at finanskrisen kom; den har i hvert fald fået mange til at standse en smule op og sætte pris på, hvad de har, og ikke tænke på, hvad de måske kan få.
Og så vil jeg til slut bede alle politikere glemme denne artikel hurtigst muligt, da jeg nødig så, at den skulle resultere i en ny lykkeskat.
--------------------------
10/3 2011 JYLLANDSPOSTEN 24/3/2012
Kære Manu Sareen
(Du som er på Christiansborg)
Det er med åbne øjne og opadvendte håndflader jeg gør knæfald over den endelige og fuldstændige udvanding af den danske folkekirke.
Denne sejlivede institution som så nådesløst betvang den oprindelige folketro og fordrev Aser og Vaner fra den kollektive bevidsthed har så sandelig fået sin retfærdige bekomst.
Dette sidste nutidige og velmenende anslag mod nedrig overtro, cementere én gang for alle, at over guder og forkyndere står altvidende politikere, hvis magt og indsigt må sammenlignes med en kaptajn på en skib i høj sø.
Intet over, intet ved siden af.
Som din statsminister så ofte ynder at sige, ”Intet er helligt”.
Ikke den bibelske skrift, ikke de århundrede år gamle trosbekendelser.
Det glæder mig usigeligt, at der en gang for alle tones rent flag og den politiske elite hamre den endelige dom over eventuelle fritænkere i jorden med syvtommersøm. ”Vi alene vide”, burde der stå over indgangen til Borgen, for i det alfavnende hensyn til nu & samtid og i frygt for individet eller mishag med ukontrollerbare instanser, gør vi alt til mærkesager og afretning.
”Der var også oprør da man valgte at lade kvinder indtage præstehvervet” siger du med et vindende smil, men er det ikke at rode begreberne sammen? Der står mig bekendt intet i biblen om at sognepræsten skal være en mand, men ordret at Mand og Kvinde skal føjes sammen.
Jeg er overbevist ateist, udmeldt for 20 år siden af det jeg mener er en uvidenskabelig og overtroisk institution. Jeg mener det skulle være forbudt at missionere offentligt for sin tro (Ligegyldigt hvilken tro!) og at man skal holde skæg for sig og snot for sig.
Men de mennesker som af et åbent hjerte (eller fordi de ikke ved bedre) bekender sig til overjordiske væsner, mener jeg ikke man kan træde under fode med politisk populisme. Jeg har hele tiden ment at homoseksuelle bør have samme rettigheder og vilkår rent juridisk som hetroer, både hvad angår adoptivmuligheder, skattefradrag og ægtepagt. Men når så mange tror på en guds ord og ser Biblen som deres sandhed, hvordan kan man så træde så hensynsløst på dem?
Jeg forstår at vi som samfund må bevæge os med tidens strøm, men hvorfor dog gøre sig til dommer over hvad en tro diktere? Skal man i ligeberettigelsens navn opfinde en søster til Jesu, skal man begynde at bede til M/K i Det Høje?
Ja, jeg fatter som sagt ikke nogen tror, men når det stærkeste karaktaristika i et demokrati er retten til at følge sin egen overbevisning, kan jeg simpelthen ikke forstå at man som politiker kan stille sig over troendes bibel.
Men når det så er sagt vil jeg gerne takke for at der endelig tones rent flag. Alt skal med lov bestemmes, ligestilling frem for tradition. Det næste bliver vel tvungen kvote på antallet af nyfødte, hver anden barn skal være pige ellers vanker der dagbøder eller tvangsindgreb?
Så kære Manu, du som forstår at intet er over De Folkevalgte, vil du så i med lige så højt løftet pande bede Imamerne sørge for ligestilling i landets moskeer, vil du lovgive om at halvdelen af landets Mullahaer skal være kvinder?
…Eller var dit forslag blot endnu et spark til de danske tradtioner fordi man hverken frygter voldelige protester eller Fathwaer fra de fromme, danske lam?
Patrick Leis, Forfatter
------
Svar:
Kirken burde skamme sig
Benthe Bach, lektor, Mølleparken 258, Billund
Offentliggjort 26.03.12 kl. 03:01
Stor tak til Patrick Leis for indlægget 19/3 om politikernes respektløse nedtromling af folkekirken i ligestillingens navn.
Men hvor er det beskæmmende, at der skal en erklæret ateist til at påpege det overgreb, som burde rejse en storm af protester blandt folkekirkekristne, både os almindelige medlemmer og vores præster og biskopper. Sidstnævnte to grupper hytter, næsten uden undtagelse, deres eget skind. De skal hverken risikere kjole og krave eller den faste indtjening.
----------------