Øverst illustrationerne jeg tegnede som kapitel-indeling og nedenfor et uddrag af novellen UDBRUD
 

"Kyle havde netop åbnet døren til baglokalet da den gale mand væltede ud gennem kølemontren. Væsnet smadrede hylderne, og mælke- og kakaokartoner blev flået på gulvet. Utzon udstødte et skrig og faldt bagover. Galningen kæmpede sig ud gennem skabet og ind i forretningen.

- Væk for helvede, hold dig væk!

Utzons gevær hang stadig i remmen om skulderen og han kunne ikke få det løs. Væsnet tumlede ud på gulvet og febrilsk forsøgte han at rejse sig op. Kyle lagde sin karabin til rette og affyrede to hurtige skud. Den ene kugle ramte væsnet i skulderen den anden slog ind i brystet. Angriberen blev slynget sidelæns, men begyndte omgående at kæmpe sig på benene. Væsnet syntes hverken at bemærke Kyle eller de to træfninger, de døde øjne havde låst sig fast på byttet.

Utzon vred sig på gulvet, endelig kom han op at stå, men gled i den store blodpøl og faldt igen. Væsnet stavrede nærmere, fuldkommen upåvirket af sine blødende sår. Utzon skøjtede rundt i blodsøen. Han begyndte at klynke og det forpulede gevær var ikke til at få af. Han var fuldkomme indsmurt i ildelugtende kropsvæsker, riflen var glat som en ål og væsnet kom stadig nærmere.

Kyle tog atter sigte, denne gang huskede han på at det var hovedet han skulle ramme, men i det samme kom endnu en skikkelse til syne bag køledørene. Han ofrede et sekund på at dreje ansigtet, og mellem hylderne kunne han se lange rækker af slingrende galninge vralte ind ad den åbne dør mellem baglokalet og gården.

- Åh gud!

Væsnet var næsten nået hen til Utzon, stive fingre rev i hans bukseben og munden var åbnet på vid gab. Kyle trykkede på aftrækkeren, væsnet blev slynget bagover og noget af dets hjernemasse ramte loftet.

- Kom nu for helvede, der er flere på vej!

Utzon stablede sig klodset på benene og i det samme smadrede det store udstillingsvindue i forretningens modsatte ende.

 

Glasset nærmest eksploderede da ruden brast. Ed hylede op da et skår på størrelse med et spillekort borede sig ind i hans lår og nu brækkede resten af udstillingsvinduet af i flager. Galningene klatrede ind over karmen uden at bekymre sig om at skære sig, hele reposen var snart et virvar af tænder og fægtende arme. Forvredne skikkelser kravlede over hinanden, de nederste blev mast mod karmens skarpe glasskår, men syntes ikke at kunne føle smerte. De første galninge blev mødt af en kugleregn fra Trollborg og Klausen, men snart var næste bølge på vej. Ed Jelling vaklede baglæns, smed planken i hovedet på den nærmeste angriber, men nu rakte flere hænder ud efter ham. En kvinde med løsthængende underkæbe rev fat i hans ærme, en yngre mand iført blodig politiuniform kastede sig på knæ og bed ham i læggen, og med et højt skrig væltede Ed om på platformen. De var over ham som ulve, politimanden flåede hans militærjakke op og begravede tænderne i det bløde maveskind. Ed skreg hjerteskærende, Trollborg blæste politimandens hoved af, men nu var en ny galning allerede ved at gnave Ed i halsen. De var over ham som hærmyrer, klumpede sig grådigt sammen om den sprællende soldat. Et øjeblik kæmpede han voldsomt imod, men snart forstummede hans skrig. Soldatens krop gav et sidste spastisk ryk da en mongolid teenager med dybe sår i ansigtet, gravede sig gennem Ed Jellings øjne med flossede negle, og derefter lå han stille.

- Væk, for helvede, LØB!

Brügge tumlede ned fra platformen og spænede hen ad mellemgangen. Trollborg og Klausen fortsatte med at skyde og nu hørtes også Henrik C’s gevær. Væsnerne væltede ind gennem det knuste vindue som en syndflod. Det var ikke helt nemt at ramme dem i hovedet og strømmen syntes endeløs. Galningene lignede levende døde, de mange sår og afrevne lemmer stod i skærende kontrast til den gråhvide hud og de savlende munde. Mælkefarvede øjne der for længst var holdt op med at se, fikseredes som raderer på soldaterne og galningene udstødte forventningsfulde klagelyde som et brølekor fra helvede. Oppe på platformen var Ed Jelling død. Kannibalerne rejste sig fra liget med blodige læber, det virkede som om de allerede havde glemt ham og fulgte automatisk deres fæller.

Tao løftede sin riffel uden rigtigt at vide hvad han foretog sig og sigtede på en snavset fyr i grå kedeldragt. Kuglen fjernede det meste af hans kæbe med et projektil, men mekanikeren vaklede alligevel videre. – Hvad fanden er det for noget, hvorfor bliver de ikke liggende!

Trollborg blæste hjernen ud på et barn før geværet klikkede, men strømmen af galninge syntes ikke at være taget af. Heldigvis bevægede de sig langsomt, de nærmest slingrede af sted som om kroppen havde glemt hvordan den skulle bevæge sine lemmer. Men trods alt kom de stadigt nærmere og mens Trollborg desperat skiftede magasin, råbte han til sine mænd at de skulle trække sig baglæns."

Necropolis

NECROPOLIS
(Det nye omslag t.v. og det oprindelige t.h.- Klik på billederne for forstørrelser)  
  
  Ni sammenhængende noveller:
Symptom, Infektion, Udbrud, Spredning, Epidemi, PandemiSvøben,
Den sidste march & Necrodemic
 
Fire sider af tegneserienovellen Svøben
 
Anmeldelser:
----------------

 

*****

Lektørudtalelse / Necropolis:
Læsere i alle aldre (især fra 15-?år) af science fiction og splatter samt fans af Patrick Leis vil nyde også at læse denne bog fra Necrodemic-universet

Beskrivelse:

Forfatteren er kendt fra en række andre bøger i genrerne fantasy, sf og splatter, og denne bog falder fint i tråd med de øvrige i samme emnekreds. Den rummer otte selvstændige noveller, om hvordan det gik, da Smitten bredte sig, så mængden af udøde/zombier eskalerede og blev til en ødelæggende svøbe af genopstandelser ude af kontrol. Foruden at levere de effektfulde og dramatiske historier har Leis også lavet bogens barske forside og de sort/hvide illustrationer, der indleder hver novelle.

Sammenligning:
Stephen King og Dennis Jürgensen er tidligere nævnt som sammenligningsgrundlag, og det passer meget godt. Leis er dog ved at have udviklet et større univers med den samlede beretning om Necrodemic-tiden. Psykonauten, 2007 indleder rækken, der afsluttes med Necrodemic-trilogien, hvoraf 1. og 2. del - Requiem, 2003 og Pax immortalis, 2006 er udkommet. Denne bog ligger midt i forløbet omkring år 0 og dækker en stor del af perioden.
 
Samlet konklusion:
Som med de øvrige bøger af Leis vil denne også have sine faste fans med hang til drabelige effekter og science fiction-universet. Desuden vil historien om Necrodemic-universet være endnu mere fascinerende, jo mere det foldes ud, og der opstår en større og sammenhængende beretning.
---------
 
Gyseren.dk*****

Necropolis – de levende døde af Patrick Leis

Hvis du kan lide zombihistorier, så er Patrick Leis’ Necrodemic serie et must. Her er afrevne lemmer, indvolde, blod og splat i et gennemarbejdet og superspændende univers.

Tilbage i 2003 udgav Patrick Leis zombiromanen Requiem. Siden kom flere bøger på forskellige forlag og på forskellige tidspunkter i serien Necrodemic’s tidslinje. Nu genudgiver Patrick Leis hele serien i en revideret udgave på forlaget Valeta.

 Første bind er Necropolis – de levende døde, som oprindelig var en novellesamling. I den nye udgave er historierne blevet skrevet sammen, og der er tilføjet flere kapitler for at skabe overblik. Bagerst er indsat ordforklaringer, et slægtstræ for Meyer-familien samt en tidslinje over Necrodemic-serien. Endeligt er der også arbejdet med det grafiske udtryk samt lavet tilføjelser til tegneserien i kapitlet ”Svøben”.

Har det omfattende arbejde så været umagen værd?

Et rungende ja herfra. Jeg var begejstret for 2008-udgaven af Necropolis, men denne nye udgave er blevet mere sammenhængende og lader hele universet få bedre plads. Og samtidig er det stadigvæk forrygende god underholdning.

 Over ti kapitler fortæller Patrick Leis i punktvise nedslag, hvad der egentlig skete dengang.

 Menneskeheden har med nød og næppe overlevet supercomputeren IO’s overherredømme, men nu skaber en voldsom stigning i fødsler af børn med Downs Syndrom akutte problemer. For at helbrede disse børn forsøger firmaet Bophal Entreprise at vaccinere dem med en nyopfunden kur. Og i første omgang ser det ud til at hjælpe.

 Men kuren har en uforudset effekt, og så begynder problemerne først for alvor. Det må en patrulje nationalgardister sande i kapitlet ”Udbrud”. De er blevet sendt ud i et socialt belastet boligområde for at stoppe lokale uroligheder. Til at starte med forløber operationen godt. Patruljen anholder nogle voldtægtsmænd og barrikaderer sig i det lokale supermarked, selvom de ikke umiddelbart kan se andre mennesker i området. Det ændrer sig dog hurtigt, og snart er de i en kamp på liv og død.

 Efterhånden går det op for regeringen, at situationen er ude af kontrol. Nu er det et spørgsmål om at redde, hvad der reddes kan. For overlægen Victor Feiberg betyder det i kapitlet “Epidemi”, at han må overgive kontrollen af sit sygehus til militæret, og for dem er demokratiets rolle som de svages beskytter et overstået kapitel.

 I de sidste kapitler hører vi om, hvordan resterne af menneskeheden samler sig i C-byerne; om deres kamp for at udvide deres territorier og bekæmpe zombisvøben; men også om de interne magtkampe der uundgåeligt opstår, når flere mennesker samles. Disse magtkampe fører bl.a. til, at enkeltindivider bryder ud fra byerne og bosætter sig i små gårdsamfund. Og således lægges der op til næste bind i serien: Requiem.

 Patrick Leis er en gudsbenådet fortæller af røverhistorier, hvad enten han bruger ord eller billeder. Ved at springe i tiden og fortælle gennem forskellige personer, får vi et skræmmende billede af et samfund, som lynhurtigt styrter ud over afgrunden. Leis udstiller samfundets manglende evne til at tage beslutninger, fordi alle hytter deres eget skind, samtidig med at han beskriver, hvilke konsekvenser det kan have med et totalitært samfund.

 Fokus er ikke på sproglige finesser eller dybe psykologiske portrætter. I stedet er der action fra første side, så enhver drengerøv klapper i hænderne. Men hele tiden føres læseren med sikker hånd gennem de turbulente og blodige begivenheder, så man aldrig er i tvivl om, hvad der foregår.

Necropolis – de levende døde er skræmmende på mere end et plan – og den er heldigvis også skræmmende godt fortalt!

------------ 

http://eibesbogblog.blogspot.dk/2017/04/necropolis-de-levende-dde-patrick-leis.html

Necropolis - De levende døde - Patrick Leis

Der ligger virkelig mange gode historier gemt i en zombie-apokalypse!

Det kan godt være at mange af de mere "lødige" læsere og anmeldere ser ned på denne genre, men dystopier er et fabelagtigt grundlag for at have både spænding og menneskelige relationer sat på spidsen i samme bog.

Faktisk kom jeg selv ret sent til zombie-hypen, (hvis højdepunkt vi er nået forbi, selvom jeg ikke tror at denne genre dør ud (for nu at bruge det udtryk ;-))) og jeg må tilstå at jeg blev grebet af den.

Ganske vist skulle der gå 3 sæsoner af The Walking Dead før jeg holdt op med at have mareridt om dem om natten, men da det skete, blev jeg ret forelsket i denne genre.

Som sagt er der et fantastisk grundlag for gode historier i denne genre. Der er det basale med kampen mellem det gode og onde. Ikke bare mellem zombierne og de overlevende, men også (og måske især) de mennesker der overlever. Magt korrumperer og når den lille mand får magt i kraft af at der er skydevåben til overs, så kan det hurtigt udvikle sig til endnu en facet af det gode/onde.

Og så er der hele studiet omkring hvordan mennesket vil reagere i en uventet situation hvor hele samfundsstrukturen og det regelsæt vi lever efter, bliver revet væk i løbet af et splitsekund. Vil man som menneske stadig forsøge at følge de "gamle" regler, og er man i overhovedet i stand til at adaptere en ny verdensorden der kommer så brat?

 Meget spændende, synes jeg. :-) Men nu er det Necropolis af Patrick Leis vi skal tale om her.

 Som det fremgår af forordet, og også det jeg har hørt om bogen (bøgerne), så har Patrick Leis skrevet en del noveller omkring en zombieapokalypse. Novellerne er blevet udgivet i forskellige antologier, og det der er sket i denne bog; er at det hele nu er blevet samlet i kronologisk orden.

Det starter med videnskabsmanden der var med til at udvikle den vaccine, der fik det hele til at bryde ud, så hopper vi videre til rygterne om de første udbrud og så fremdeles gennem de første alvorlige sammenstød, ledernes magtesløshed og hvordan de prioriterer politik frem for at tage det hele alvorligt og senere til hvordan man overlever en apokalypse af denne art.

 Man skulle tro at en række kronologiske noveller ville virke irriterende frem for at have en almindelig romanform, men det virker faktisk rigtig godt.

På denne måde har man som forfatter lov til at springe mellem forskellige mennesketyper, samfundslag og ikke mindst tid, hvilket giver nogle kunsteriske friheder.
Og det er ikke det eneste. Hver novelle indledes til et semiofficielt dokument af en slags, som bliver efterfulgt af selve novellerne. En af novellerne er endda en graphic novel, som jeg først blev noget overrasket over, men efterfølgende ret vild med.

NECROPOLIS er en meget spændende og forfriskende zombieapokalypsebog, som hænger helt utroligt godt sammen på trods af at novellerne er udgivet usammenhængende til at begynde med.

 ----------------

http://etkapitelmere.blogspot.dk/

Necropolis er starten på Necrodemic serien. Necrodemic serien består af 5 bind (det sidste er ikke udkommet endnu, men skulle være undervejs), og den fortæller historien om hvordan zombierne opstår, overtager jorden og hvordan menneskene forsøger at generober overtaget igen. Serien har levet et lidt omtumlet liv, som forfatteren selv fortæller i forordet til Necropolis, da bøgerne i starten er blevet udgivet på flere forskellige forlag, og ikke i kronologisk rækkefølge efter historiens egen tidslinje. Dertil er der også en del sidehistorier og forhistorier, som ikke er en del af selve hovedhistorien, men som indeholder interessante referencer. Jeg startede selv med at læse Requiem for en del år siden. Jeg tror, det var den eneste der var udgivet på det tidspunkt. Jeg havde lige læst Kadavermarch af Dennis Jürgensen og ville have flere zombier, og så faldt jeg over denne serie og jeg har genlæst den flere gange siden da. Nu da serien bliver udgivet på ny ønsker jeg, at genlæse de nye udgaver.

Necropolis er en novellesamling bestående af 10 noveller, hvor en af dem er en tegneserie. Den fortæller hvordan zombieplagen opstår i de tidlige dage, hvordan den spreder sig med lynets hast, zombieplagens kulmination og ikke mindst hvordan menneskene forsøger at kæmpe sig tilbage i øverst i fødekæden. Jeg vil ikke gå så meget ind i selve novellernes handlinger, for her er de meget forskellige, men som en samlet kronologisk historie, der fortæller hvad der fik verden til at bryde sammen, fra de første udbrud af zombier (før der var overhovedet var nogle der brugte ordet zombie) til zombierne hæger hele verden. Vi følger også mange forskellige personer i novellerne alt for unge teenagere, der færdes i betonbyen, soldater, der forsøger at skabe orden - både erfarne og knap så erfarne, læger der forsøger at opklare hvordan smitten startede og de læger der godt ved hvordan, og ikke mindst de mennesker der udnytter zombieplagen til få mere magt til dem selv. Novellerne bliver troværdig i og med at man følger så mange forskellige mennesker og deres synsvinkler og mål. Det er vigtig fordi nogle gange er menneskene værre end zombierne, og det er også et typisk træk i apokalyptiske fortællinger at vise at menneskene i flere tilfælde er værre end den trussel de prøver at bekæmpe.

Novellerne er spændende og gennemførte. Der er selvfølgelig nogle noveller jeg synes bedre om end andre, men som et samlet hele er dette en stærk samling. Der var enkle slåfejl der irriterede mit øje, men der var heldigvis meget få. Det grafiske udtryk i bogen var også med til at binde historierne sammen og virkede som en lille teaser til hver novelle sammen med uddragene og de forskellige citater. Alt i alt en virkelig gennemarbejdet udgivelse.

Der er nogle forskelle mellem de to udgaver af Necropolis. Den nye udgave har fået en forside og design, som skal binde serien sammen efterhånden de andre bind bliver udgivet. Jeg har ikke noget imod den gamle udgave, men jeg kan godt forstå valget om at ensrette seriens udtryk. Der er også kommet to ekstra noveller med i den nye udgave, og det synes jeg er rigtig fedt for det giver en bedre sammenhæng og noget ekstra til den overordnet tidslinje. Og så får man jo også nogle ekstra noveller man kan dykke ned i. Win!

Necropolis er en fed novellesamling, hvis man kan lide at læse om menneskehedens nedbrud, hvordan mennesker opfører sig i en krise, hvordan de forsøger at komme på fode igen og ikke mindst zombier. Zombier er tilstede i alle noveller, enten som en direkte trussel eller mere i baggrunden, men trods alt altid til stede. Necropolis har både elementer fra horror og science fiction genren, og den bringer også nogle tunge emner ind som at miste dem man holder af og ensomhed.

Patrick Leis er bestemt en af de spændende danske forfatter inden for zombiegenren. Han har opbygget et stort interessant univers, og jeg krydser fingre for at sidste bind snart bliver udgivet, for den har jeg godt nok ventet længe på.

De dødes by

05. oktober 2008 04:00 Af DANIEL DANG N. NIELSEN Fynsstifttidende

******

En yderst saftig zombie-roman sender sin læser langt ned i et mareridt af levende døde, tragedier og frygten for mørket

Ønsket om at kurere flere millioner børn født med mongolisme ender i et mareridt for hele den ganske klode.

 Forud for det er verden blevet en skygge af sig selv. Jorden ligger i ruiner, computere er noget, som djævelen har opfundet, og politistationerne er noget, der kun har åbent to timer i hverdagene og slet ikke i weekenderne.

 I Patrick Leis' Necropolis, en del af en serie om Jordens undergang, følger vi forskellige personers oplevelse med "Smitten". 

"Kuren", som skulle have kureret de mange mongolfødte børn, ender i stedet med at gøre alle børnene syge. Børnene dør, men kun for at opstå som hjernetomme skaller af deres tidligere selv, kun opsat på at myrde. Og "Smitten", som "Kuren" senere bliver kaldt, spredes gennem små sår og rifter.

Gennem øjnene på hjemmeværnsfolk, læger, forskere og en helt almindelig vagabond, følger man opstandelsen af de levende døde.

Patrick Leis' specielle form for at skrive fra flere forskellige personernes synsvinkler, gør hvert kapitel til et indblik i et nyt liv. Noget, som fik undertegnede til at læse til langt ud på natten.

Historien om vagabonden, hvis eneste selskab er en radiokontakt til en vis Michael i den anden ende af landet, og de endeløse horder af zombier, er en sørgelig en. Håbet og glæden ved endelig at finde en følgesvend i form af en rigtig hund, skinner stærkt igennem siderne. Men det er ikke lutter solskin og glæde. Og det finder vagabonden også ud af. 

Bogen fungerer i det hele taget ganske glimrende, men Necropolis har en del løse ender, som den ikke samler op på. Desuden har den en slående lighed med zombie-filmen "Dawn of the Dead", og man bliver næsten fristet til at tro, at han har skrevet ud fra filmen.

Men også kun næsten.

----

http://www.fanzine.dk/anmeldelser/patrick-leis-necropolis

Af Janus Andersen: Patrick Leis: Necropolis 22. september, 2008

”Necropolis” er en novellesamling i det univers, som Patrick Leis startede med at beskrive i ”Requiem” og ”Pax Immortalis” og senere udbyggede i ”Psykonauten”. De otte noveller her udspiller sig i tiden mellem menneskehedens opgør med kunstig intelligens i ”Psykonauten” og zombieangrebet på den befæstede Ferguson-farm i ”Requiem”. De beskriver verdens overgang fra et rimeligt genkendelig samfund til en fragmenteret og farlig verden i tiden efter zombiernes udbrud. Processen navngives hen ad vejen som et sygdomsudbrud – første novelle har overskriften ”Infektion” og så videre frem til ”Pandemi” og det, der er værre.

Leis har truffet et ganske godt valg i at tilsætte science fiction-elementet til det ellers så klassiske zombie-scenarie. Et godt zombie-showdown er altid underholdende, men det ville nok være svært at bygge flere bøger på. Her tillader det forfatteren at levere en række novelle, der behandler udgangspunktet ganske forskelligt.

I ”Infektion” følger vi et par unge mennesker i undergangens første dage. Den leverer et fint anslag, en antydning af udgangspunkt, og hvad der styres mod. I ”Udbrud” skrues der op for varmen, idet vi følger en flok hjemmeværnssoldater, der skal beskytte et supermarked (og alle ved, hvad der sker, når vi sætter zombier og supermarkeder sammen). Sådan går det slag i slag, og vi får masser af synsvinkler præsenteret, fra de enkelte mennesker, der kæmper mod de levende døde, til de kræfter, der ønsker at genskabe verden i deres eget billede.

 Kendetegnende for Necropolis er, at historierne passer ind i en overordnet struktur, og det betyder, at Leis har nogle mål, han skal nå frem til. Samtidig har han været nødt til at inkludere en del baggrundsmateriale, for han har ikke kunnet tage for givet, at alle har læst de andre bøger i samme univers (det behøver man strengt taget heller ikke, men det vil nok højne oplevelsen) – og det sker ikke altid lige subtilt. Det er desværre lidt af en science fiction-kliché, at folk lader (for dem) historisk baggrund glide ind i deres samtaler, og der sker en del her. Det kan selvfølgelig være nødvendigt, men kan også virke bremsende i læsning.

Men det, der slog mig allermest, er faktisk, at ”Necropolis” fungerer bedst som et hele – den overordnede struktur fjerner måske nogle af overraskelsesmomenterne fra de enkelte fortællinger, men læser man den ud i ét (hvad man sagtens kan, for handlingen er som sædvanlig hæsblæsende), bliver helet altså størren end summen af de enkelte dele. ”Necropolis” er en velfungerende omgang horroraction, der nok også kunne være et godt sted at stifte bekendtskab med Leis’ forfatterskab. Der er både splat, humor og spænding – og en enkelt gennemillustreret fremvisning af jordens undergang.

--------
http://gyseren.dk/bog/necropolis-af-patrick-leis/

Necropolis af Patrick Leis

 Af en eller anden grund får døde mennesker som genopstår og raver rundt for at æde de levende mig til at smile – i hvert fald når det er Patrick Leis, som fortæller historien, for han skriver så det er en sand fornøjelse.

Det er nu ikke fordi, der er noget at grine af i Leis nye novellesamling. I 7 noveller fortæller han forhistorien til sine to zombie-romaner “Requiem” og “Pax Immortalis“, hvor de døde pludselig vandrer på jorden, og hvor mennesket er en truet art.

Den første novelle “Infektion” er også blevet bragt i science fiction antologien “I overfladen“, og fortæller hvordan de første zombier opstod. En ny verdensorden så dagens lys, da supercomputeren IO fra  “Psykonatuen” blev nedkæmpet, men samtidig begyndte der også at blive født langt flere børn med Downs syndrom. For at helbrede disse børn forsøgte firmaet Bophal Entreprise at vaccinere dem med en nyopfundet kur – men kuren har en uforudset effekt.

De efterfølgende noveller fortæller om tiden efter infektionen brød ud. I “Udbrud” følger vi en gruppe nationalgardister, som bliver sendt ud til et boligkvarter for at bremse nogle uroligheder. Desværre for dem viser det sig, at urolighederne involverer zombier, og på dette tidspunkt i historien er man endnu ikke klar over den fare zombierne udgør, eller hvad de overhovedet er!

I “Spredning” fortæller Leis, hvordan regeringen nægter at se fakta i øjnene, og hvordan dårlig ledelse og indbyrdes skænderier om ansvaret er med til at give infektionen frit løb. I “Epidemi” er svøben løs, og man har opgivet at redde alle. I stedet forskanser en oberst sig på et hospital med sin deling, og her rydder de op blandt patienterne efter Darwins princip om survival of the fittest.

I “Pandemi” er en enlig overlever tilbage i byen. Han har barrikaderet sig og har overlevet svøbens første march. Men kan han overleve ensomheden? “Svøben” er næstsidste novelle, og den er skrevet som tegneserie. I et mix af naive stregtegninger og billeder som næsten ligner fotos, fortælles om hvordan verden langsomt genopstod efter svøbens hærgen. Og sidste kapitel “Necrodemic” er historien om, hvordan C-city samfundet, som vi hører om i “Pax Immortalis” opstår.

Patrick Leis er i mine øjne en eminent fortæller, hvad enten han bruger ord eller billeder, og novelleformen er velvalgt til at give os forhistorien til zombie-trilogien (for der er – heldigvis -et tredje bind på vej!).

Ved at springe i tiden og fortælle gennem forskellige personer, får vi et skræmmende billede af et samfund, som lynhurtigt styrter ud over afgrundens rand. Leis udstiller samfundets manglende evne til at tage beslutninger, fordi alle hytter deres eget skind, samtidig med at han beskriver, hvilke konsekvenser det kan have med et totalitært samfund. Og hvem andre end Patrick Leis kan også lige give den nye rygelov et ord med på vejen i en zombie-roman, uden at det virker mærkeligt?

“Necropolis” er skræmmende på mere end et plan. Men den er heldigvis også skræmmende godt fortalt!

-----

Skønlitteratur 18. nov. 2008 KL. 13.07 Politiken af Steffen Larsen

Patrick Leis fortsætter dommedags-krønike

Leis både fortæller og tegner i det fjerde bind om 'de levende døde'.

Det gode ved splattergenren er, at den giver rum for så mange, effektive, afsluttende onelinere.

Når mængden af udøde omslutter dig med hvide øjne og blodige tænder, er der ikke tid til høj tale. Måske et stille ’shit!’, inden du selv bliver en del af dem. Og hvordan er det kommet så vidt?

Hvis Dennis Jürgensen var inspireret af Romeros film om de levende døde, da han skrev ’Kadavermarch’ – hvad han var – så er Patrick Leis for livstid inspireret af den bog.

Hær af levende døde
’Kadavermarch’ er et mesterværk i dødbringende, tempofyldt humor med politiske undertoner. Og i bog efter bog har lærling Leis kredset rundt om denne hær af levende døde, som er resultatet af befolkningskontrol og mislykket grundforskning.

I perioder lykkes det de raske at holde stand og organisere sig i befæstede byer og forter ude på landet. Det er især hakkende fugle sydfra, man skal passe på. Hamburg er omdannet til en megaby (med megaproblemer). Århundrederne går, og historien gentager sig. Hvad gik galt?

I midten af begivenhederne
’Necropolis’ er fjerde bind og foregår tidsmæssigt i midten af begivenhederne. Bogen består af syv længere historier, den ene i tegneserieform, som beskriver forskellige personer og deres forudsigelige skæbner.

En del optrin finder sted i supermarkeder. Hvor begge parter kommer for at finde føde. Læseren er med på gaden og hos generalerne. Der hviler en grim mistanke på firmaet Bophal Enterprise.

Lanceringen af deres kur imod mongolisme falder tidsmæssigt sammen med epidemiens udbrud og kannibalismens tidsalder. Ved bogens slutning ser det helt sort ud. Fra de to tidsmæssigt senere bøger i serien ved man, at det bliver meget værre.

Patrick Leis er en dreven fortæller. Han tegner selv til. ’Necropolis’ er skrevet på ildhu og anbragt i sin tidslinje med stort overblik. 

----------------

Patrick Leis: Necropolis

 http://himmelskibet.dk/anmelderblog/?p=715

Med Pax Immortalis blev det også tydeligt, at Patrick Leis havde gang i en zombie trilogi; Necrodemic. Nu skulle man tro, at hans nyeste bog Necropolis er tredje og sidste bind i denne trilogi, og at den ville give os afslutningen på Necrodemic-universet. Den gør dog det modsatte. Den kaster lys over, hvad der gjorde, at zombierne overtog herredømmet på jorden.

Requiem var inspireret af Dennis Jürgensen bog Kadavermarch fra 1991, men med Necropolis gøres det nu helt klart, at Patrick Leis blot har ladet sig inspirerer af Kadavermarch, og ikke har skrevet et bud på en fortsættelse. I Necropolis spindes trådene tilbage til Patrick Leis science fiction bog Psykonauten – mindre end 2 fra 2007, og de to endnu ikke udgivede fortsættelser til denne Eksil og Io.

Til forskel fra de andre nævnte bøger, så er Necropolis ikke en roman, men derimod en novellesamling af historier, hvoraf den ene er en grafisk fortælling. Novellerne er meget forskellige i setting og i handling, men samlet fortæller de kronologisk, hvad det var, der fik verden til at bryde sammen, og zombierne til at hærge.

I ”Infektionen” er der endnu ikke tænkt ordet zombie i befolkningen. Folk er begyndt at blive syge, og sygdommen viser sig først hos flere af de mange mongoler, der er blevet født efter krigen mod IO. ”Infektionen” er fortalt igennem drengen Bernard og ikke mindst igennem dennes onkel Carlos’ historier om, hvordan det er gået siden krigen. At der er noget helt galt oplever Bernard, da hans kammerat Janus bliver smittet. Denne novelle opsummerer det, som man endnu ikke har kunnet læse sig til i Io og Eksil, samtidig med at den præsenterer den virus, der breder sig igennem resten af bogen. De smittede bliver sindssyge og aggressive, og mange overlevende er begyndt at gå på plyndringstogter. For at genskabe orden mobiliseres nationalgardisterne, og i ”Udbruddet” følger vi en gruppe af disse. Under en undersøgelse af et indbrud i et supermarked, afskæres gruppen fra flugtmuligheder, da bygningen omringes af en flok af de gale og morderiske smittede. Der har fundet et større blodbad sted i supermarkedet, og i et baglokale er en stak lig blevet gemt væk. Gardisterne er nødt til at forholde sig til, hvad der har fundet sted af mord og voldtægt; mens de frådende sindssyge forsøger at trænge ind i bygningen. Det er omkring dette tidspunkt, at det går op for dem, at de døde ikke forbliver døde. Spørgsmålet er om gardisterne har nær den træning, som situationen kræver.

Krisen har topprioritet over alt, og den diskuteres på højeste plan. I ”Spredningen” følger vi regeringen, militæret og politichefen der drøfter, hvad der kan gøres for at standse spredningen. Folk med medicinsk baggrund er tilkaldt for at bistå med rådgivning. Det viser sig, at firmaet Bophal Enterprise måske er medskyldige i smittens opståen. Det er dog sikkert, at de har købt sig til indflydelse hos beslutningstagere.

I ”Epidemi” er hospitalerne fyldt med sårede og lægerne kæmper forgæves for at redde deres liv. Så længe der er liv, er der håb, og så længe skal der kæmpes for at redde patientens liv. Efterhånden som omfanget af katastrofen går op for myndighederne, bliver der dog ændret på disse prioriteter, og man vælger at sætte militæret ind for at rydde op. På hospitalet kæmper doktor Feiberg for at hjælpe, hvor han kan, men da militæret lige pludselig står på hans hospital og beordre ham til at udlevere de smittede patienter, bliver han sat i et dilemma, der sætter hans lægeløfte på prøve. Bedre bliver det ikke, da den private Bophal styrke lige pludselig også befinder sig på hospitalet, og en konfrontation imellem de to militære styrker er under opsejling.

I ”Pandemi” fortælles det, hvordan der, da Nørrebro bliver evakueret, bliver sendt alt for få busser til at transportere de overlevende væk. De, der kan, forsøger at flygte, hvilket dog ikke kan lade sig gøre for historiens hovedperson. Pga. en kraftigt forstuvet fod er han nødt til at blive tilbage, og han gør, hvad han kan for at forskanse sig. Snart er han den eneste levede i byen, men da der vandrer zombier rundt, tør han ikke at forsøge forlade byen. Hans dagligdag kommer til at bestå af at kontrollere barrikaderne, samt at samle fødevarer til huse. Via kortbølgeradio er han kommet i kontakt med en anden overlevende, og de kan i et par minutter hver dag holde hinanden med selskab, samt spille skak. Det viser sig, at den værste trussel ikke fra zombierne, men derimod fra de røverbander der hærger, og som er mindst lige så dødsensfarlige. Denne novelle er inspireret af Richard Mathesons klassiker I am legend uden at være et plagiat.

Med ”Svøben” viser Patrick Leis, at han ud over at være forfatter også er en fremragende illustrator. Svøben er den kæmpebølge af zombier, der har drevet hen over verden og i dette afsnit i bogen beskrives, hvordan de levende for alvor har fundet ud af, hvad det er de er oppe imod, og de tager kampen op og forsøger at skabe områder, hvor det er muligt for dem at overleve. Afsnittet er således også velvalgt til at blive fortalt via rigtigt flotte og velvalgte illustrationer, der er af samme niveau som de Leis lavede i bogen Når mørket kommer.

Sidste fortælling er ”Necrodemic”. Denne historie vil dårligt kunne stå som en selvstændig novelle, men den er da også mere en opsummering på hele bogen. Magthaveren i C-city 1 betragter sit rige og tænker på det, der har bragt ham dertil og på, hvad der skal komme fremover for at opretholde det samfund, som passer ham bedst. Vi er nu fremme ved det sted hvor Requiem tager over…

Som nævnt er bogen ikke en roman, men kronologien og sammenhængen imellem de forskellige noveller er dog så stor, at den på mange punkter kan betragtes som en samlet roman, hvor det blot er forskellige personer og settings, der bringer fortællingen videre. Flere af novellerne vil således dårligt kunne stå alene, da de netop er en del af den helhed, som bogen skaber. ”Pandemi” bør dog fremhæves som den bedste af novellerne. Det er en novelle, der ikke spinder nogle tråde til de andre bøger eller skal bringe nye oplysninger frem. Det er en stemningsmættet fortælling om en dødsdømt mand, der kæmper for at beholde håbet.

Som ved mange andre prequels vil det være en fordel at have læst de allerede udkomne bøger først, hvilket også gælder her. Dette er en bog fuldt på højde med Requiem og Pax Immortalis, men noget anderledes fra science fiction bogen Psykonauten. Det at fortælle begivenhederne igennem rækken af noveller fungerer godt, da det giver mulighed for at komme vidt omkring, både i tid og i handling. Nu glæder jeg mig blot endnu mere til bind 3 i Necrodemic-trilogien udkommer.

-----------------

http://himmelskibet.dk/anmelderblog/?p=5162

I 2003 udgav Patrick Leis zombiebogen Requiem på forlaget Carlsen. Dette virkede til at være en selvstændig bog, men det viste sig at den blot var en i en serie af zombiebøger fra hans side. Faktisk viste den sig at passe ind i en sammenfletning af flere af hans bøger, en sammenfletning som løbende er blevet mere udvidet.

I 2006 udkom Pax Immortalis på forlaget Facet, og der tegnede sig nu en trilogi om de dødes genopstandelse fra graven. Da næste bog, Necropolis, udkom i 2008 på Facet, viste det sig at det ikke var sådan at tingene forholdt sig, for her var tale om en prequel, som berettede om hvordan verden var gået under og hvad der havde ført til at zombiefaren havde udviklet sig. Bogen var ikke en decideret roman, men en samling af beretninger og fortællinger der sammensatte forhistorien. Samtidig trak den tråde til Leis’ science fic­tion-bog Psykonauten (Klim, 2007) og til en endnu ikke udgivet fortsættelse til denne.

Næste bind viste sig heller ikke at være afslutning, for her var der tale om to-binds udgivelsen Camp 41 (Facet, 2011) som rent tidsmæssigt finder sted midt i Necropolis. I bøgerne er der heldigvis en oversigt der viser hvordan de forskellige bøger er flettet sammen.

Nu er det ikke fordi der ikke er kommet horrorbøger fra Leis siden da, men sidste/næste bind i zombieserien har vi måttet vente på. Men nu er der nyt.

Planen er at hele serien skal udgives på forlaget Valeta, men i stedet for at starte med Requiem igen, har man valgt at udgive dem i den kronologiske rækkefølge og er derfor startet med Necropolis.

Jeg ved ikke om dette nødvendigvist er det kloge valg, da jeg tror denne bog fungerer bedst ved at blive læst som en prequel, men det må næsten være en der ikke har læst de andre bøger, som skal vurdere om det fungere at starte med dette bind. Noget der dog gør at folk, der allerede kender serien, bør læse denne genudgivelse, er at der her mere er tale om en ny udgave end blot en genudgivelse. Teksten er blevet gennemarbejdet, og der er både kommet nye kapitler, samt udvidelse til de eksisterende.

I stedet for at gentage den anmeldelse som jeg i sin tid lavede da bogen første gang udkom (kan læses i Himmelskibet nr. 19 eller på www.himmelskibet.dk), vil jeg mere gå ind i hvad det er for en type bog. Dette er ikke den klassiske zombiefortælling, hvor vi følger en lille flok menneskers kamp for at overleve interne stridigheder og trusler udefra fra andre desperate overlevende og de udøde. Det er den historie der fortælles i Requiem.

I Necropolis er det en række mindre beretninger i forskellig fortællestil, der fortæller om verdens undergang. Ved at det er en prequel, så ved man at det hele ender skidt og at stort set ingen af dem man følger, vil overleve; omvendt er der heller ingen som man rigtigt kommer til føle noget for og håber på deres overlevelse, da man kun følger dem kort. Dette fungerer i en bog som denne, da det netop ikke er beretningen om de enkelte mennesker, men om samfundets forfald.

Hvis man kigger i den oversigt der er i bogen over sammenhængen imellem bøgerne, så er der også knyttet nye bøger ind i sagaen nu, bl.a. Kafkalatte (udkommet på PrintXpress i 2013), hvilket også har resulteret i mindre omskrivninger af Necropolis for at få det hele til at passe sammen.

For de der allerede kender serien, er der som sagt stadig nyt at hente i denne bog i forhold til første udgave, og for de der ikke gør, så ved jeg ikke helt om ikke det vil være en fordel at de venter til Requiem udkommer og så starter der, for så at gå tilbage til Necropolis, men uanset hvad, så er det en serie der kan anbefales hvis man ønsker at læse en god serie om de levende døde, som er ved at indtage jorden, og om hvordan de overlevende forsøger at skabe et nyt samfund. Nu er det blot spændende hvor lang tid der går inden det hidtil uudgivne sidste bind udkommer og om de bøger der ligger inden Necrodemic-serien, nu også udgives/ genudgives.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet 51