Bag Masken

Bag Masken 

Thriller, forlaget Tellus 199
Indstillet til GLASNØGLEPRISEN samme år
Købt til lydbog af forlaget Den Grimme Ælling
 
RESUME: Psykologisk thriller om en ung mand som vælger kærligheden og afskriver både sin tro og sin fortid, og da hans kæreste pludselig dør står han fuldkommen alene tilbage.
Eller gør han?
For noget begynder at rører på sig i lejlighedens mørkeste skygger, og på Jennys sidste besked, stod der jo at hun kom tilbage…
 
BAGSIDETEKST: En ung mand, Paulo, forelsker sigi den jævnaldrende Jenny og flytter sammen med hende. Hans erotiske besættelse tvinger ham til at fornægte sin tro og brænde alle broer.
Da katastrofen en dag slår ned, hvirvles Paulo ind i en malstrøm af begivenheder han hverken kan kontrollere eller forstå. Det bliver en kamp mellem virkelighed og mareridt, og i et spejl ser Paulo den anden side dukke op.
”Tænk hvis man en dag tager masken af, og det ikke er ens eget ansigt, der kommer til syne…”
 
Patrick Leis debuterer som romanforfatter med en Sikker, næsten filmisk fortællestil. Han er free lance Illustrator og laver bl.a bogomslag og bodypainting. Han har på Gyldendal fået udgivet eventyrspillene ”Labyrinternes Hersker” og ”Cyberdrome”.
 
 

ANMELDELSER:

Lektørudtalelse (95/45) 21079022 (KVIK 95/43) IBC
Leis, Patrick: Bag masken. -Roman. – Tellus. –360 sider.
 
Paulo er katolik, inadvendt og trykhedsnarkoman. Jenny er okkultist, udadvendt og til uforpliktende flirt. Ikke det bedste grundlag at starte et forhold på, og da Paulo flytter ind hos Jenny, går det hurtigt galt. Faktisk går det grueligt galt, og romanens sidste totredjedele er en minutiøs skildring af, hvordan Paulo stykke for stykke går i mental opløsning i en blanding af jalousi, skitzofreni og dæmoni.
Denne okulte gyser er den unge danskers debut, og efter en noget langtrukken optakt skriver han sig gevaltigt op. Både tempo og suspens intensiveres, og selv om enkelte miljøtegninger – eksempelvis beskrivelsen af Paulos biblioteksbesøg – ikke er helt sikre, er forfatterens fortælletalent allerede så veludviklet at man gerne sluger et par kameler, for at lade sig inddrage i den fortættede stemning af uvis gru.
Overbevisende debut, som lover Dennis Jürgensen konkurrance på hjemmemarkedet.
 
Berlinske Tidende fredag d.13 okt.1995
DÆMONIEN KLÆ’R HAM
Patrick Leis ligner klart et gysertalent, man har lov til at vente sig meget af og allerede her med debuten kan han hente meget ros. Men han har fortjent en bedre forlægsredaktion.

Paulo er 22, opdraget i en strengt katolsk, herboende italiensk familie, med en diplomatfar og et altbeskyttende moderdyr.
Det må gå galt.
Og gør det, da Paulo, der forsøger at bryde bare en smule ud ved at slå sig op som billedkunstner, og til en fernisering møder den mystiske amerikanske pige Jenny. Forholdet er rødglødende, men det er Paulos jalousi også, ikke mindst på grund af Jennys bekendtskab med den langt ældre, gådefulde Samuel.
Indtil den dag Samuel ringer og fortæller at Jenny er blevet dræbt ved en trafikulykke, og det slår klik for Paulo for alvor – han begynder at fantaserer om at Jenny alligevel er til stede i lejligheden, føler sig mere forelsket i hende end nogensinde, begynder selv at gå i kvindetøj, farver sit hår ligesom hendes, bliver mere og mere ukontrolleret og voldelig over for sine omgivelser, og man er klar over, at det kun er et spørgsmål om meget kort tid, før det ender fatalt.
Patrick Leis´ romandebut er grundlæggende et monodrama – fortællingen om en person, der hjemme fra familien har fået så mange dæmoner med i lasten, at der ikke skal meget til før de slipper løs.
Der er meget tidlig Stephen King i ”Bag masken”s tætte psykologiske enetaler, inklusive teknikken, som ikke ligefrem underspilles, med at lade personerne sige ét og deres underbevidsthed tænke noget andet.
Og historien gennemspilles, et ikke ligefrem klichéfrit eller stilsikkert sprog til trods, med isnende effektivitet og et par i ordets bedste betydning hårrejsende drejninger undervejs, uanset at den afsluttende pointe ikke kommer som den store overraskelse for dem, der kan huske den gamle franske gyserfilm Diabolique (”Rædslernes hus”).
Patrick Leis ligner klart et gysertalent, man har lov til at vente sig meget af, og allerede her med debuten kan hente meget hos.
Claus Bondgaard
-------

Gyseren.dk

Patrick Leis er en af mine yndlingsforfattere, men af en eller anden grund har jeg først fået læst hans debutroman nu – 13 år efter udgivelsen. “Bag masken” er historien om en ung mand, som forelsker sig og forlader alt for at følge kærligheden, men opdager at det ikke er så nemt alligevel.

Paulo er en god katolik, som stadig bor hjemme som 22-årig. Til en fernisering møder han den smukke Jenny og forelsker sig hovedkulds i hende. Da familien aldrig vil acceptere hende (hun er ikke katolik), flytter han hjem til hende og afbryder kontakten med forældrene. Og i starten er alt også godt, men Paulo lider voldsomt af jalousi, og Jenny er en fri fugl, som ikke bryder sig om at blive stækket. Efter et sidste skænderi går hun hjemmefra – og bliver kort efter dræbt i en bilulykke. Paulo er ulykkelig, men langsomt begynder han at tro, at Jenny måske alligevel ikke har forladt ham, for ind i mellem virker det, som om der er en anden i lejligheden, og lugter der ikke også af Jennys parfume?

Det er som sagt Patrick Leis debutroman, og det synes jeg, at man mærker. Historien kører nogen gange lidt i tomgang, og Paulo fremstår en smule karikeret, uden jeg tror, det var meningen. Men når det er sagt, så er “Bag masken” ikke nogen dårlig roman. Leis beskriver ganske uhyggeligt, hvordan en personlighed langsomt bliver opløst, og der er en fin twist i plottet mod slutningen.

“Bag masken” er måske nok ikke min yndlings Leis roman, men den kan sagtens bruges til et par timers underholdning i sofaen.

Udgivelsesår: 1995
Omslag: Patrick Leis