Refleksion

Vores valg af hvilket computerprogram der skulle arbejdes med, var til dels et produkt af, at vi blev mødt med en vis modvilje, til at installere de programmer vi præsenterede skolen for. Vi erfarede, at GeoGebra kan køres uden at skulle downloades eller installeres, derfor faldt valget på dette program. Som følge af dette, faldt emnevalget på perspektivtegning, som GeoGebra er oplagt til.  Se senere afsnit om fordelene ved at arbejde med matematik på computeren.
Vi havde fra vores første praktik den opfattelse, at klassen bestemt ikke var vant til at arbejde med computer. Derfor havde vi også en snak om, hvordan vi ville gribe det an. Der skulle overvejes tidsperspektiver, i forhold til at børnene skulle lære programmet at kende, det ville være en helt ny rutine, som eleverne skulle til at forholde sig til. Emnet var også ukendt for dem. Forskellige introduktioner var i spil, men valget faldt på en kort ”monkey see monkey do” seance, for derefter at give eleverne små simple opgaver, uden umiddelbart sammenhæng til perspektivtegning.
Et eksempel på en sådan opgave: Tegn en firkant.
Vores formål med brugen af computer I forbindelse med perspektivtegning. Vi var i praktik i en 6. Klasse, hvor vi blandt andet ville undersøge, i hvor høj grad elevernes motivation ville blive påvirket af, at skulle arbejde med computer. Vi ville også gerne se, i hvor høj grad eleverne udnyttede denne mulighed, for at udforske og undersøge matematikken på en ny, og lettere måde. Det ville også blive spændende at se, om vi kunne motivere nogle af de elever, som ellers var svære at få med.
Vores erfaringer fra klasselokalet er, at eleverne var nemme at motivere til at arbejde med computeren. De elever, som normalt i timerne ikke var så aktive, var i forbindelse med computerne, meget aktive. Eleverne var meget åbne over for opgaverne. De spurgte ikke så meget som de plejede, men var meget selvstændige og forsøgte sig frem. Rigtig mange af eleverne fik en stor succesoplevelse, og en fornemmelse af, at de selv kunne skabe noget. Eleverne var meget undersøgende og udforskende, da de havde fået tegnet deres tegning færdig.
GeoGebra har mange fordele, bl.a. kan eleverne udforske deres tegning meget lettere. De kan visuelt se, hvad der sker med deres tegning. De vil få en oplevelse af stor dynamik, når deres tegning ændrer sig i forhold til de ændringer, de pådrager modellen. Man kan let forestille sig, at motivationen ville falde hos mange elever, hvis de efter at have tegnet en perfekt perspektivtegning på et stykke papir med lineal og blyant, blev bedt om at rykke forsvindingspunkter 4 cm til højre og horisontlinjen 3 cm ned.
GeoGebra viste sig også at være et fantastisk værktøj for læreren. For eksempel til at overbevise stædige elever om, hvorvidt 2 linjer er parallelle eller ej. Til forskel fra papir og blyants- modellen tager det kun ganske få klik med musen, at forlænge de nødvendige linjer, hvorefter eleven kan SE, hvordan det så rent faktisk forholder sig.

En selvsagt forudsætning for at denne form for undervisning skal kunne lade sig gøre er, at computerne skal være funktionelle, så man ikke får tekniske problemer. Vi mener også, at det klart vil give størst udbytte, hvis eleverne kan sidde ved hver sin computer. De skal alle have lov til at konstruere og tænke alle tanker, i forbindelse med løsning af opgaverne. Eleverne kan godt arbejde sammen, selv om de sidder ved hver deres maskine. Det er med til, at de udvikler sig selv og hinanden.
Når vi går ind i undersøgelseslandskabet, hånd i hånd med computeren, har vi mange flere, og mindre tidskrævende, muligheder. Der er virkelig mulighed, tid og plads til Undren, Udfordring og Undersøgelse!

 

Bjarke, Lars Bo, Martin