1: Du vil have killinger.
2: Derefter FDs stambogsføringsregler.
 
1.januar 2012 blev tilføjet nye regler. Alle Norske Skovkatte brugt til avl skal dokumentere status for GSD4
Alle killinger født efter den dato vil sammen med stamtavlen modtage et dokument der viser deres GSD4 status. Nu står det på stamtavlen.
Det er tilladt at parrer bærer med ikke bærer. I så fald skal killinger der ønskes brugt til avl have taget DNAtest og deres GSD4-status skal dokumenteres når der søges stamtavler til killingerne.
Det er IKKE tiladt at parrer bærer med bærer.
 
Dette er sakset fra Felis Danicas hjemmeside: Paragraf 6.15 NFO (Norsk Skovkat)
FIFe anerkender ikke nogen masket farve varietet i racen Norsk Skovkat (NFO)
Chokolade, Lilla, Cinnamon, Fawn og maskede mønstre er ikke tilladt og skal registreres som XLH * [NFO]
Når man opdrætter Norsk Skovkat:
- Avlskatte skal være DNA testede for GBE 1 genet (GSD IV – glycogen storage disease) medmindre at begge avlskattens forældre beviseligt ikke er bærerer af GSD IV genet
- Katte som skal testes på baggrund af denne regel skal være identificerbare enten via mikrochip eller øretatovering og mikrochipnummeret eller tatoveringsnummeret skal medfølge testdokumentet til laboratoriet og skal klart fremgå af testresultat certifikatet.
Følgende avlsprincipper skal overholdes:
- Bærere må ikke parres til bærere
- Testresultater skal registreres og publiceres som beskrevet i §3.5.1
( findes her )

 

Hvor gammel skal hunkatten/hankatten være inden de bruges i avlen?

Lad os tage hunkatten først.
Den første løbetid vil indtræde omkring 6 måneders alderen enkelte lidt før andre noget senere. Det først kuld killinger bør ikke komme før  hun er blevet 1 år. Jeg plejer selv at tænke på det første kuld når mine er 1½ år. Ofte bliver de 2 inden de får det første kuld. Årsagen er tilfældige omstændigheder som intet har med katten at gøre. Måske planlægningen af hvilken rækkefølge hunkattene skal have killinger i det givne år.

Hankatten. Hankatten kan bruges når han har fundet ud af at parre og sæden er klar til at kunne befrugte et æg.
Jeg regner med at han kan parre og lave killinger når han er 6 måneder. Jeg formoder at han kan når han er 9 mdr. Når han er 1 år kan han. Afvigelser fra dette forekommer i begge ender.
En han kan bruges så snart han kan finde ud af det.

Af og til vil hunkatten blankt afvise den udkårne og man må finde en anden han.

Regler og info om parring og stamtavler m.m. i klubgregi og i den virkelige verden hjemme i din stue.

 

Hos Fife:
Som opdrætter af racekatte er du forpligtiget til at være medlem af en af de 3 hovedklubber under Felice Danica, DARAK. JYARAK eller Racekatten og derigennem at have købt et stamnavn og købe stamtavler til dine killinger. Mit stamnavn er Babette DK.

Du skal sørge for at alle dine killinger får en stamtavle, som følger dem gennem hele livet. Der er regler for hvor mange kuld din hunkat må få i rap (se yderlige på Felis Danicas hjemmeside).

De katte som du ønsker at avle på skal være chipmærket, have en åben stamtavle og ikke have eller have haft navlebrok. Desuden skal hankatten have dyrlægeattest på at kønsorganerne er som de skal være. Hvide katte skal have attest på at de kan høre. Det påføres al sammen stamtavlen, som du medsender en kopi af første gang katten skal have registreret et kuld killinger. (der er nye regler om brug af hvide katte i avlen). I dag søger vi via FDkat og registerer alle relevante oplysninger / krav der.

 

Du har nu klaret al det der med parringen i fin stil.  Du har fået en eller får en parringsattest hos hankatteejeren som medsendes når du søger stamtavle til de små sammen med navlebrokattesten og chipmærkenummeret for begge forældre og dyrlægeattesten på at hankattens testikler er normale, og GSD4 status hvis det er deres første killinger. Har de killinger optaget i stambogen fremsendes blot den underskrevne parringsattest. Både hunkattens og hankattens ejer skal skrive under. Chipmærkenummeret skal påføres hver gang. Kopi af dokumentation for forældredyrenes GSD4 status skal også medsendes når der søges stamtavler. Al det foregår i FDkat idag .
 
 
Hos den enkelte opdrætter:

 

Har du hunkatten men ingen han, kan du kontakte en opdrætter som har en han og købe dig til en parring. Det foregår altid hos hankatten. Prisen varierer. Du skal lave en skriftlig aftale om tid og hvor meget det koster. Lad dig aldrig presse til noget, som du ikke kan gå ind for. Find i så fald en anden opdrætter. Husk også at lav en aftale om hvad i gør hvis hunkatten ikke bliver med killinger eller killingerne ikke er levedygtige. Bliver i enige om at hankatteejeren skal have en killing som betaling eller en del af betalingen, lav da en skriftlig aftale om hvornår og hvilken killing og hvem der udvælger den og hvordan der skal være klargjort til at flytte hjem til dig.

Hunkatten bør ikke opholde sig hos hankatten mere end 8 dage, da du ellers risikerer at få killinger som ikke er lige gamle. Med andre ord nogle af killingerne vil blive født for tidligt. Ægløsningen og dermed befrugtningsmuligheden fremprovokeres af parringen. Ingen parring ingen ægløsning.

 

Hvordan afgør du om din hun er i løbetid? Godt spørgsmål. I de fleste tilfælde bliver hun mere kælen for derefter at begynde at miave og trille sig. På dette tidspunkt haster det med at finde en han. Nogle hunkatte er meget sippede og vil ikke lade sig parre lige med det samme og du forspilder chancen hvis du ikke er lynhurtig. Andre er bare i løbetid og finder sig i hvad som helst.

De fleste hunkatte klager sig voldsom i forbindelse med parringen. Jeg håber du har sådan en hun for det er det nemmeste så ved du om muligheden for killinger er til stede.

Desværre finders der også hunkatte som ikke viser noget særligt. Hun bliver måske lidt mere klæbende og når du aer hende foran halen vil hun stikke bagen i vejret.

Når hunkatten kommer til parring vil hun måske stikke på tæven og er han ikke særlig erfaren vil du ingen killinger få. Du får som oftest en ny chance med 2-3ugers mellemrum. Aftal altid hvad I gør hvis din hun ikke bliver med killinger 1. gang, 2. gang, 3g……………  .

Har du selv hankatten og de går sammen kan du opdage at din hun er med killinger uden at du ved hvordan det er sket. Det bedste er at hankatten har sit eget område hvor andre katte ikke kommer og hvor han kan modtage besøg.

Du må så vente og se om hunkatten er med killinger. Den erfarne opdrætter har set sin hunkat drægtig og ved hvordan hun reagerer, når hun er med killinger. Lad dig ikke af bar iver påvirke til at tage din hun til dyrlæge. De kan ofte ikke give dig et fyldestgørende svar. Jeg har hørt om en hun der havde fået 2 killinger og var mega tyk og som blev undersøgt af en dyrlæge som fastslog at der var ikke flere killinger. Et par dage efter lå der 11 killinger i kassen. En anden opdrætter var af sted 2-3 gange for at få fastslået om mis var med killinger. Hver gang var svaret nej og alligevel fik katten 4-5 killinger. Vej din hun jævnligt. Vægten vil stige stødt hvis den er med killinger. Stiger den for pludselig at falde til normal vægt er der ingen killinger.
 
Hunkatte kan imidlertid blive skindrægtige. Hun vil ikke gå i løbetid før kort tid før hun normalt vil få killinger. Dette tidspunkt er ofte et rigtig godt tidspunkt at lade hende parre, så sker dette kan du roligt booke dig ind hos en han for tidspunktet er til at regne sig frem til i langt de fleste tilfælde. En erfaren hankatte ejer ved alt om dette. Vi har alle prøvet det. MEN din hunkats måde at agere på behøver ikke at ligne andres.
 

Din hun er med killinger. Hvornår kommer de små så til verden? Ca 62 dage efter en parring. Jeg regner 2-3 dage baglæns fra den dag jeg tager hunkatten fra hankatten og lægger 62 dage til. Den dato jeg så kommer frem til vil ofte passe plus minus et par dage.

 

Du skal være opmærksom på at andre hankatte vil aflive dine små, så vær forberedt på at din hun vil flytte de små når de er ca. 8 dage (er ved at få øjne) og når de er ca. 3 uger (når de begynder at tumle rundt) og når forholdene virker farlige eller beskidte.

 

Killingerne må flytte hjemmefra når de er 14uger og udstilles når de er 3 måneder. Fife besluttede i 1913 at ændre dette til 4 måneder.
Når du bestiller stamtavler til dine killinger kan du, hvis de har forskellige defekter eller du blot skønner at det skal være sådan, be om at der bliver påtrykt at din killing ikke må bruges til avl. Du lukker dermed stamtavlen og du og evt ny ejer kan ikke få stamtavler til evt killinger. Den kan åbnes igen af dig mod betaling. Vil du være 100% sikker på at ny ejer respekterer dette påbud neutraliser lille mis inden den flytter.
 

 

Krista Nielsen | Pilekrogen 20, Haastrup, 5600 Fåborg  | Tlf.: 57600334 | babettesnorskeskovkat@yahoo.com