Bookmark and Share    

Pasning og pleje

Kosten.

Overgangen fra modermælk til anden kost.


I de første 3-4 uger dier killingerne hos deres mor. Jo mere killingerne dier jo mere mælk bliver der til rådighed. Hvis der er mange killinger i kuldet spiser de i hold.

Når de er 3-4 uger begynder de at lege og tøffe rundt i kassen. På dette tidspunkt er de klar til at begynde at spise selv. De har fået tænder nu. Nogle killinger er klar tidligere end andre. Nogle er meget kræsne, andre spiser næsten hvad det skal være. Jeg starter med at give dem rå æggeblomme med lidt fløde. Det næste jeg giver dem er Royal Canins killingefoder.

 

Derefter introducerer jeg det mad jeg ellers giver. Men de kan ligesom menneskebørn ikke klare bratte skift i kosten. Det vil give dem tynd mave. Vær opmærksom på at vandholdig mad giver tyndere afføring end tørkost, som i øvrigt aldrig må gives uden at der også er adgang til frisk vand.  De vil selvfølgelig også spise med af den mad de voksne katte får. Det er jo på den måde de lærer hvad der er godt at spise. I naturen ville missemor fange mus, fugleunger m.m. og bringe det hjem til killingerne. Jeg hjælper blot ved at sætte egnet føde ned til de små.

Killingerne fortsætter med at die hos moderen indtil de er 12 uger ja nogle endnu længere, hvis muligheden er til stede.

Jeg lægger meget vægt på at variere maden. Både med hensyn til dåsemad og tørkost, men også ved at give kogt kød, indmad, æg, ost og kogt fisk og daggamle kyllinger (døde altså). Vær opmærksom på at katte ikke kan tåle at få lever i større mængder og kun en gang om ugen. Det tørfoder som du køber til din hund bliver katte syge af at leve af.

 

Fodring af din 12 uger gamle killing.

En killing på 12 uger bør fodres 3 gange om dagen, eller have tørkost til rådighed hele døgnet og desuden fodres med anden kost en til to gange om dagen. HUSK altid at killingen skal have adgang til frisk vand lige meget hvad du vælger at give den at spise.

Der findes et utal af tørkost-produkter som du kan vælge imellem. Vælg altid et produkt som er beregnet til katte.
Mange af mine katte mener at livet ikke kan leves uden daggamle kyllinger. Sandra spiste næsten ikke andet da hun var gravid og i ammeperiodens første uger sommeren 2006, hvor hun fik 7 killinger.

Den første tid i sit nye hjem kan din killing godt spise meget lidt eller næsten ingen ting. Det er ikke tegn på sygdom, tro mig den skal nok begynde af spise når den får vænnet sig til al det nye. Du giver måske maden et andet sted og på et andet tidspunkt end opdrætteren gjorde. Du kan heller ikke erstatte mor og dens søskende, som den savner. Når den har vænnet sig til al det nye skal abetitten nok vende tilbage.

 
Fodring af den voksne kat.


Stille og roligt bliver din lille norske skovkattekilling en ung flot teenager, for til sidst at blive voksen ca 1 år gammel med en voksen kats behov. (den norske skovkat er dog først helt udvokset som 3-4-årig). Du vælger selv hvordan din voksne kat skal fodres. Jeg giver mad morgen og aften i køkkenet. Her serveres dåsemad eller andet særligt. Desuden får de tørkost. Hertil serveres frisk vand. Katte er natdyr og vil gerne kunne spise om natten.

Hvis din kat går ude vil den selv supplere kosten med mus, fugle og hvad den ellers kan fange/finde, mad sat ud til katten hos naboen bl.a.. Vær opmærksom på at katte ikke kan tåle at spise hundemad (tørkost). Et enkelt lille nip gør ikke noget, men større mængder bør undgås.

Katte er rovdyr og kan som voksne godt tåle at springe et måltid over. Skal du være væk i flere dage lad da en god ven eller naboen fodre katten.

Kost forslag til voksne katte og til killinger (givet i små mængder).

Daggamle kyllinger (døde). I alle æg er der en blomme, som absorberes af kyllingen gennem et hul i bugen, lige inden den kommer ud af ægget. Det er denne blomme som gør kyllinger til et så glimrende fødeemne. Resten af kyllingen giver maven noget at arbejde med. Killinger helt ned til 4 uger klarer uden problemer at spise disse daggamle kyllinger. De købes hos rugerier, som også sælger levende kyllinger. Tildeles efter ædelyst eller som godbidder. Min kastrat og min han foretrækker kyllinger frem for anden mad. Sandra bad om kylling hver gang hun så mig da hun var gravid sommeren 2006. Hun spiste uden at kny 4 af gangen da hun have født. De små (7 stk) var rolige og voksede alle normalt. Til daglig får alle kattene 2 stk hver en gang i døgnet. Men de spiste gerne flere hvis de fik lov. I naturen ville de jo f.eks. kunne leve af fasankyllinger.

Når mine især ungkatte og killinger får kyllinger at spise, giver de sig ofte til at lege med dem først. Derved får de afløb for deres jagtinstinkt og de vil lave færre ”ulykker”.

 

Oksekød. Oksekød er dyrt, men skal familien have bøf, kan der vel falde en lille klat af til mis. Det er en god proteinkilde, og de fleste katte spiser det med glæde.

 
Alle former for løg, også hvidløg, er giftige for katte - det kan give Heinz Body amæmi = blodmangel
 

Svinekød. Svinekød bør aldrig serveres råt, men kogt eller stegt, idet det kan indeholde en virus der giver falsk hundegalskab, pseudobies. Virusset ødelægges ved opvarmning over 60 grader. Sygdommen er heldigvis meget sjælden, men skulle din kat blive smittet med dette virus kan den ikke behandles.

 

Lever. Lever er meget rig på A-vitamin og bør kun gives en gang om ugen. 50g lever dækker kattens behov for A-vitamin. Det hakkes, findeles og blandes evt. med anden foder.

 

Anden indmad. Indmad er udmærket foder. Kog det og giv det i mindre portioner. Evt. som supplement til tørkost.

 

Fjerkræ. Fjerkræ er ligesom de døde kyllinger let fordøjeligt og indeholder i forhold til andet kød et ikke ringe kvantum A-vitamin.

 

Fisk. Fisk af enhver art er udmærket foder. Kattene elsker det. Husk at koge den først. Derved dræbes bakterier og indvoldsorm af forskellig slags i fisken.

 

Syrnede mælkeprodukter. Creame Fraise, Ymer, A 38 m.m. kan de fleste katte lide. Disse produkter er ligesom hos mennesker glimrende fødeemner når katten/killingen har fået diare.

 

Mælk. Katte mangler det enzym, som nedbryder laktosen i mælk og kan derfor ikke udnytte næringsstofferne i mælken. De tager ikke skade af at få mælk, men skal også have frisk vand til rådighed.

 

Fløde. Fløde kan nedbrydes. Blandes det med rå æggeblomme, har du en nærende kost til din diegivende hun, dine killinger især når de 3-4 uger gamle skal i gang med at spise selv og til den sløje eller syge kat, som skal have noget særligt lækkert for overhovedet at ville spise.

 

Æg. Blommen er koncentreret næring, ideel mad i sygdoms-, graviditets- og amme-perioder. (i døde daggamle kyllinger er der en hel æggeblomme i hver kylling). Det giver en fantastisk flot pels. Katte bør ikke have rå æggehvide, da det nedbryder B-vitamin. Kog det eller giv det som røræg.

 

Ost. Ost er rig på kalk og fosfor.

 

Rester fra aftensbordet.  Et glimrende supplement til tørkost.

 
Skal du være væk i flere dage lad da naboen eller andre du har tillid til passe mis. Du kan også vælge at sende katten i pension (selvfølgelig ikke din hun med killinger).


Jeg syntes det er vigtigt at variere maden, både dåsemad og tør-kost, men også ved at give kogt kød, hjerte, lever, nyre, æg, ost og kogt fisk og daggamle kyllinger (døde altså som suplement). Vær opmærksom på at katte ikke kan tåle lever i større mængder og kun en gang om ugen. Det tørfoder, som du køber til din hund, bliver katte syge af at spise. Den mangler taurin som katte ikke selv kan danne og må have tilført via foderet. Taurin-mangel giver sygdomme bl.a. i øjet og hjertet .Foderet bør også indeholde carnitin. Carnitin-mangel kan føre til ophobning af fedt i kroppen, leversvigt, forstørret milt og dannelsen af krystaller i bugspytkirtlen. Når kattene spiser græs er det for at få folinsyre, som de heller ikke kan danne selv. Det bruges specielt til opbygningen af nervesystemet. En for høj magnesiummængde i foderet giver sygdomme i urinvejene.

 

 

Pelspleje m. m.

 

Pelspleje klarer de fleste katte selv. Jeg plejer kun at blande mig hvis de får lidt afføring eller kviste eller frø til at hænge fast i pelsen. Jeg skiller forsigtigt hårene og reder derefter forsigtigt. Er det en stor filter klipper jeg det blot af. Det vokser jo ud igen.

Om foråret fæller kattene i en ret kort periode. Katte med megen underuld vil få filterkluper, som man kan pille/klippe af alt efter temperament. Det ser jo ikke kønt ud, men på den anden side vil de jo falde af af sig selv. Vinterpelsen vil starte med at vokse ud på dette tidspunkt. Det har dog først sin rette længde når det behøves til efteråret samme år.

 

Begynder din kats pels at se glansløs ud og det samtidig ser ud som om den ikke er blevet redt for nylig er det tegn på sygdom eller angreb af orm.

 

Bliver pelsen pludselig fuld af små filterknuder kan det være tegn på stress. Undersøg om din kat kan klare sig i flokken, dine børn respekterer måske ikke kattens privatliv og vil lege med den hele tiden eller ?. Kun du der kender til kattens liv ved hvilke muligheder der kan forårsage stress, og kan få dem fjernet.

 

Du behøver normalt ikke at vaske mis, men taber du ketchup ud over den eller der sker noget andet der kræver at den bliver vasket brug da mild shampoo.

Hankatte kan få det man kalder fedthale. Det klares med specielshampoo. Men pas på ikke alle produkter holder hvad de lover.

 

Hankatte og hunkatte med for den sags skyld glemmer alt om pelspleje når de bliver interesseret i det modsatte køn. De triller sig i det værste pløre hvis det er nødvendigt. De gnider sig op af alting så deres flotte krave bliver et filter og må klippes af.

En kastrat kan til gengæld bryste sig af sin mega flotte pels hele året.

 

Du kan sagtens lade din Norske skovkat være udekat.

Du har valgt en race som kan klare den værste vinterkulde. Det eneste der kræves er lidt tilvænning. Ellers vil den få frost i trædepuderne, men har du din kat gående ud og ind som den vil eller i løbegård når du ikke er hjemme har den ingen problemer med at klare vintervejret. Killinger bør dog skærmes mod den værste vinterkulde indtil 7-9 måneders alderen.

 

 

Behandling mod lopper og orm og vac. m.m.

 

Hos mig er din lille killing blevet behandlet mod lopper og indvoldsorm.  Det skal du gentage med passende mellemrum med mindre du vælger at lade din kat være totalt isoleret fra mus, fugle og andre katte og hunde.

Loppemiddel kan du købe de steder hvor du køber specielfoder. Køb noget som går i blodbanen og virker 4-6 uger. Ormekur fås på recept hos dyrlægen. Hvis din kat kan spise mus og fugle må det formodes at den også får orm igennem disse fødeemner. Nogle dyrlæger vil undersøge kattens afføring først, men det er et fordyrende led som du roligt kan forsøge at snakke dig fra. Ja du har da lov at spørge en anden dyrlæge.

 

Vi vaccinerer i dag mod katte influenza, katte-AIDS og klamydia. Jeg giver første basisvaccination når killingerne er ca. 11½ uge; næste basisvac. gives 4 uger senere. Derefter vaccineres 1 gang årligt. (evt. hvert 2. år.).

Der findes forskellige sygdomme som bryder ud med jævne mellemrum steder hvor der er mange katte sammen. I stressende omgivelser med andre ord. Der er delte meninger om hvorvidt vi skal vac. os ud af problemet eller teste for det og/eller undgå at avle på katte som har sygdommene eller har haft dem. Men lever din kat et roligt sofahjørne liv er det ikke noget du behøver af frygte.

 

En kat kan få alle mulige sygdomme og må til dyrlægen, men en alsidig kost og rigeligt med beskæftigelsesmuligheder vil i de fleste tilfælde betyde et sygdomsfrit liv.

  Krista Nielsen | Pilekrogen 20, Haastrup, 5600 Fåborg  | Tlf.: 57600334 | babettesnorskeskovkat@yahoo.com