Leder - lær at lede dig selv

26-03-2012 12:00
Er du leder eller på vej til at blive det? Så læs vores bud på, hvordan du bliver en god leder.
 
Hvordan bliver man en god leder? Masser af bøger om moderne management og utallige konsulentvirksomheder forsøger at give fyldestgørende svar på dette spørgsmål til ledere i både private og offentlige organisationer.
 
 
 
Men måske skal man ikke søge svaret udenfor sig selv men snarere skue indad. Måske skal man kigge på hylderne i sit personlige lederskab for at finde ud af, hvad der er at hente her, inden man konsulterer litteratur og organisationspsykologer.
 
De gamle grækere havde fat i noget, da de konstaterede, at vejen til visdom hedder selvindsigt. Denne selvindsigt er også vigtig for lederen i videnssamfundet.
 
For at kunne lede andre skal man være i stand til at lede sig selv! Lederen skal med andre ord finde ud af, hvad der motiverer og inspirer ham eller hende personligt til at stå i spidsen for en moderne organisation med mange medarbejdere.
 
Kendskabet til egne værdier og motiver giver lederen motivation og drive til at løfte på de konkrete ledelsesopgaver i daligdagen.
 
Evnen til at lede andre starter altså med selvledelse! Den autentiske leder har et stærkt fundament i form af den selvindsigt, som skal benyttes til at motivere medarbejderne.
 
Men dette er kun en del af pakken. En leder kan nå rigtig langt med en veludviklet evne til at reflektere over sin egen ledelsespraksis, men de bedste resultater nås, når lederen deler sin selvindsigt med sit lederteam.
 
Det kræver tillid og åbenhed fra lederens side at dele indsigterne i sin egen praksis med lederteamet. Men gevinsterne er i den grad til at få øje på. At reflektere og evaluere med de andre ledere i teamet bidrager i høj grad til at kvalificere lederens praksis.
 
Et lederteams kompetencer udtrykker teamets samlede viden om ledelse og praktiske formåen indenfor feltet.
 
En væsentlig del af teammedlemmernes faglige og sociale kompetenceudvikling er kontekstafhængig og sker i den daglige interaktion. Kompetencerne er således relationelle.
 
Kompetenceudviklingen for et selvevaluerende lederteam kan karakteriseres som en tredelt proces med bagudrettet retrospektiv refleksion, hvor teamet arbejder med analyse og vurdering af den nuværende ledelsespraksis, og en proces med fremadrettet prospektiv refleksion, hvor lederteamet har fokus på udviklingen og udmøntningen af en ønsket ledelsespraksis og endelig en proces med indadrettet eksistentiel refleksion, hvor lederen fx selv reflekterer over sin uformelle rolle i lederteamet.
 
Teamets kompetenceudvikling foregår således på både gruppe- og individniveau - dels gennem en tanke- og bevidsthedsmæssig proces på individniveauet, hvor lederen ændrer sin mentale programmering og dels på gruppeniveauet som en social praksis i lederteamet, hvor læringen sker i teamets eget læringsrum gennem den refleksive interaktion.
 
God fornøjelse :)
Copyright 2012 - ArtikelHuset