Nye indlæg

Kategorier

Bedre folkeskole er ikke et spørgsmål om organisering

12-12-2016 12:00
Paw Amdisen, Hindbærhegnet 8, Horsens, formand og byrådskandidat for SF Horsens.

Som forælder til tre folkeskolebørn i kommunen, men også som politiker med en fortid i Børne- og skoleudvalget i Horsens Kommune glæder det mig, når Jakob Bille fra Liberal Alliance (6/12) inviterer til debat om fremtidens folkeskole. Jeg er sikker på, at vi deler ambitionen om at gøre en god skole bedre. Om vi også deler syn på hvordan denne ambition bedst kan opfyldes er nok mere tvivlsomt.

Jakob har meget fokus på hvordan folkeskolen præsterer og glæder sig således over et stigende karaktergennemsnit for kommunens afgangselever. Ud fra denne synsvinkel kunne man også glæde sig over en markant bedre -præstation- i de såkaldte Pisa-tests fra danske elever generelt. Men spørgsmålet er selvfølgelig om bedre testpræstationer nødvendigvis er en indikator for en bedre skole eller større læring?

Vi har i Horsens Kommune gjort en målrettet indsats for at styrke dansk og matematik. Bl.a. via øget timetal i disse fag. Dette har afgjort en betydning. Samtidig er man måske også, hvilket er ulempen ved at give testresultater en for stor plads i uddannelsessystemet, blevet bedre til at indrette undervisningen efter præstationsregimet. Uden at læringsudbyttet dermed nødvendigvis er blevet større.

Men samtidig må vi sande, at vi stadig har vores udfordringer. Særligt skal vi blive bedre til at bryde negativ social arv i uddannelse og at få endnu flere unge til at gå videre ad uddannelsesvejen efter folkeskolen.

Er løsningen på skolens udfordringer så rent organisatorisk? Mere -frihed- til den enkelte ledelse/skolebestyrelse? Allerede i dag har skolerne udstrakt selvstyre. Ikke mindst til at finde de besparelser som skolerne hvert år afkræves som led i den såkaldte 1 %-effektivisering, som Liberal Alliance synes er så genial, at de ifølge deres budgetoplæg gerne så den vokse til et endnu højere niveau.

Pointen er selvfølgelig, at frihed uden økonomiske rammer ikke er det store værd andet end, at man selvfølgelig selv bestemmer hvilket ben, der skal amputeres først. At Liberal Alliance mener, at aftaler om arbejdstid skal flyttes fra kollektive forhandlinger til individuelle forhandlinger på den enkelte arbejdsplads kan jo ikke overraske partiets ideologiske had til fagbevægelsen taget i betragtning, men det er næppe det, der skaber en bedre folkeskole i Horsens Kommune.

Hvad vi har brug for er at skabe bedre overensstemmelse mellem rammer og krav i forhold til folkeskolen. Vi kan ikke både -effektivisere-, implementere skolereform og skabe bæredygtig inklusion på én gang. Vi må som politikere tage et ansvar og prioritere i stedet for at skubbe ansvaret ud på de enkelte skoler og den enkelte lærer. Bl.a. derfor har vi i SF ønsket os at skabe en ny alliance omkring folkeskolen med deltagelse af forældre, elever, ledere, lærere, forvaltning og alle andre interessenter, hvor fokus netop skal være på hvad vi i Horsens ikke staten eller KL mener er det vigtige at prioritere i fremtidens folkeskole.
 
Bragt i Østjysk Avis/Østbirk Avis, 12/12-2016.

Kategori: Nyheder
Socialistisk Folkeparti i Horsens  | sfhorsens@gmail.com