UMD Forløb / Kernefaglighed / Lærer i rolle

Lærer i rolle

I rolle har læreren mulighed for at give udvalgte informationer, at tage lav- eller ligestillet status som budbringer, at henvende sig for af få særlige information om et emne eller af deltage som én blandt folket. Denne vifte af rollemodeller giver samtidig elever mulighed for at tage det fulde ansvar for deres handlinger og beslutninger og tillader dem at undersøge konsekvenserne af disse inden for dramaprocessens beskyttende ramme.
 

Anders Fabel 

Baggrund: Anders Fabel er en eventyr der har prøvet mange ting i sit liv, og været med på nogle helt fantastiske eventyr, både til nordpolen hvor han har mødt nisser. Til jungler hvor han har set kannibaler, for ikke at forglemme hans rejser i tiden. Anders Fabel er altid klar til at fortælle om en af disse fantastiske historier, som man til tider næsten skulle tro næsten var løgne historier. Han møder altid nye mennesker med åbne arme og klar til at lære om deres kultur og leve stil. Selv om han godt kan være noget bange når han kravler rundt i små huler på vej ind i en klippe for at finde ud af noget om den drage der lever der inden.

Kendetegn: Anders Fabel går med en lille mange farvede og til tider også en læder vest. Når han taler bruger han meget ordet vildt, om de ting han har oplevet, eller vis nogle fortæller ham om en ting de har oplevet.

Ide: Anders Fabel er en figur der er tænkt til at komme ind og fortælle historier og eventyr for børn i 5-10 års alderen. Han skal være med til at øge deres nysgerrighed for et bestemt emne, så vis en SFO/mindre klasse skal have om eks trolde, kan Anders Fabel starte med at komme på besøg i klassen og fortælle om sit møde med troldene og der med starte børenes nysgerrighed inden for dette emne, så de får lyst til at høre mere om disse væsner. Og når de så senere skal have om jul og nisser kan Anders Fabel komme der ind og fortælle om mødet med nisserne og der med være en tilbage vende figur.

 

Tilte Trissen

Hvem er figuren?: Figuren hedder Tilte Trissen og er Alf & Fe korrespondent på TV-ALF. Se personkarakteristik længere nede. 

I hvilken helhed er det tænkt ind?: * At inspirere til humor og glæde som direkte kilde til livskvalitet og sundhed i hverdagen.

* At skabe øget grundlag for empati og nærvær, respekt og anerkendelse i relationerne.

* At tage udgangspunkt i borgerens stærke sider, ønsker og behov.

* At fremme aktiviteter og samvær med og mellem borgerne.

Er det en figur der skal ”komme igen”?: Tilte figuren er en rolle, som kan hives frem igen og igen, og i mange forskellige sammenhænge. Det kan være overfor kollegaerne til et P-møde. Det kan være overfor børnehavebørn ved at fortælle eventyr, tage dem med ud på eventyr. Hun tager også gerne på eventyr med SFO børnene. 

Hvilken holdning har figuren; 1) Jeg er den der ved. 2) Vil I vide. 3) Jeg har ingen anelse.  4) Djævelens advokat.: Tilte figuren kan indtage flere af de ovennævnte holdninger. Hun kan være figuren som gerne vil vide nyt, hun kan være ret nysgerrig og viden søgende. Men hun kan også overfor f.eks. kollegaer sættes ind som djævelens advokat, der kommer med kritiske indvendinger, negative synspunkter og pessimistiske spådomme, for at belyse en sag bedre.

Hvem er målgruppen?: Tilte kan mødes med stort set alle. Til børnehavebørn vil hun være velegnet til at fortælle eventyr og man kan fortælle hende hvordan det går i børnehaven og hvordan man har det. Til SFO børn kan hun være den mest fjollede SFO-voksen som børnene har set, hun tillader sig rigtig mange ting. Hos klubbørn og voksne er Tilte den ”store dumme voksne” – der stiller alt for mange og alt for dumme spørgsmål, hun elsker at udfordre normen. Overfor bl.a. udviklingshæmmede & demente kommunikerer Tilte på tværs og henover mentale og sproglige begrænsninger.

* Hvilket kostume?: Tilte er kendetegnet ved hendes røde hår og at man engang imellem kan se hendes vinger. 

* Hvordan er overgangen mellem figur/fiktion og person/virkelighed?: Tilte er i familie med Diana, men hvordan vides ikke helt. Så hvad Tilte får at høre, kan hun godt finde på at fortæller videre til Diana – som så kan reagere på det.