Bookmark and Share    

Farlige råd om penge

21-12-2011 13:19
Det er nemt at få råd om penge og investeringer, men er de mange råd noget som helst værd?
 
Luften er ofte tyk af anbefalinger fra bankerne om, at visse aktier skal købes og andre sælges. Det er også nemt at gå ned i den lokale bankfilial og få rådgivning om, hvor man skal anbringe sine sparepenge, eller ringe til pensionsselskabet og få svar på, hvad man skal gøre med sin pension. Realkreditten stiller også med glæde op, hvis man ønsker vejledning om valg af boliglån, lige som de med sikker stemme ofte udtaler sig, om renten i fremtiden skal op eller ned.
 
Men kan alle de disse mange råd om pengesager overhovedet bruges til noget som helst? Det burde de fleste danskere spørge sig selv om, og det korte svare er desværre et rungende »nej«.
De har alle økonomiske interesser der med stor sandsynlighed, ikke er de samme som dine egen.
 

Bankerne lever af kunderne

Bankerne er nemlig sat i verden for at tjene penge. De har ansatte, som har nogle af landets højeste lønninger, de har filialer på de ofte bedste adresser i enhver dansk by, og oven i det aktionærer, som skal have et løbende afkast. Alle pengene til hele denne bankfest kan kun komme fra ét sted, nemlig kunderne. Bankerne lever af kunder, så selvfølgelig skal de behandles ordentligt. Hele opgaven går derfor ud på at plukke hønen med så lidt råben og skrigen som muligt, og allerhelst på en måde, så kunder føler, at de også er blevet hjulpet. Bankernes rådgivning finder med andre ord mere sted ud fra, hvad der gavner banken mest. Sådan er det også hos pensionsselskaber, som har klokkeklare interesser i at få fat i og fastholde folks penge længst muligt, så de kan hæve gebyrer og andre omkostninger.
 
Realkredittens rådgivning om boliglån er også noget, som er økonomisk farvet og stort set aldrig objektiv. Realkreditten tjener formuer, når boligejerne omlægger lån i stor stil, så det er næppe nogen tilfældighed, at de hele tiden gør opmærksom på selv de mindste muligheder, der åbner sig på dette område. Realkreditten tjener eksempelvis også tykt på lån uden afdrag, fordi bidraget betales af hovedstolen, som ikke falder, hvis der er tale om lån uden afdrag. Måske derfor er lån uden afdrag på ganske få år blevet det mest udbredte boliglån herhjemme.
 

Brug den sunde fornuft

Men hvad gør man så? Er der slet ikke noget sted, man kan få gode råd om penge? Svaret er, at man først og fremmest skal tænke selv, og bruge sin sunde fornuft, når det handler om pengesager.
 
De bedste beslutninger skal man selv tage, og heldigvis er det hele ikke så vanskeligt, som mange gerne vil gøre det til. Ofte er det nemlig enkle og simple løsninger, som har fungeret i mange år, der er bedst.
 
Indviklede nye hokus-pokus-produkter, der lover guld og grønne skove indeholder omvendt en klar risiko for, at man bliver snydt. Eksempelvis er det bedst at afvikle al form for dyr gæld, før man begynder at spare op med frie midler. Det er også meget bedre, at spare op til ting, man gerne vil købe i stedet for at låne sig frem. Skal man spare op, når gælden er væk, er det også de enkle løsninger med langsigtet opsparing i obligationer og sikre aktier, der er bedst, hvis man ikke vil spille sine sparepenge op på de finansielle markeder. God gammeldags snusfornuft i pengesager slår alt.
 
Brug en uvildig rådgiver, der ikke har økonomiske interesser i din beslutning, men kun vil dig det bedste.
 
HUSK: Seriøs og uvildig rådgivning får du ikke fra personer med økonomiske interesser i dine beslutninger, men udelukkende for rådgivere der ønsker dit bedste, og det er IKKE en sælger, som vi ynder at kalde de mange bankrådgivere.
 

Kategori: Privatøkonomi

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

Hilsner TBEA-teamet