Samvirkets historie og organisation

Initiativet til Samvirket kom fra Multikulturel Forening, der i november 2006 indkaldte til et stormøde under overskrifter ”Natteravne i Gellerup?”

Til mødet dukkede næsten 30 repræsentanter op fra både offentlige institutioner og frivillige foreninger. I løbet af mødet blev der skabt enighed om, at det umiddelbart ikke var et natteravne-korps, der var behov for i Gellerup, men derimod et bredt repræsenteret samarbejdsorgan, hvor man ville kunne koordinere og orientere om indsatser, der sættes i værk i området.

Mødet resulterede i en arbejdsgruppe, der hen over vinteren arbejdede på at skabe rammerne for det nye samarbejde. Resultatet blev præsenteret på et nyt stormøde i februar 2007, hvor det nye samarbejdsorgan blev døbt ”Samvirket i Gellerup og Toveshøj”.

Den 8. maj 2007 blev det første ordinære kvartalsmøde holdt i ”Samvirket i Gellerup og Toveshøj” med deltagelse af 24 repræsenter fra mange forskellige lokale institutioner og foreninger.

Punkterne på dagordenen var politiets kriminalitetstal, knallertkørsel, oprydningsdag, Gang i Gellerup, Sol og Sommer og en naturlegeplads i Gellerup. Emner blev diskuteret og der fremkom mange input, og Samvirkets første ad hoc-grupper blev nedsat. 

Se introfilm om samvirket her https://www.youtube.com/watch?v=kPvs7y23MAQ&feature=youtu.be. 

Idebaseret samtalenetværk

Der er ikke et sæt foreningsvedtægter for Samvirket, som mere skal ses som et ide-baseret samtalenetværk og partnerskab. Målet er altid at søge den højeste fællesnævner for den samlede indsats til gavn for områdets borgere med særligt blik for børn og unge.

Aktørerne i Samvirket taler og handler på egne vegne. Foreningerne kan ikke pålægge ansatte opgaver, ligesom de offentlige myndigheder og boligforeningerne ikke kan pålægge de frivillige aktører opgaver. Indsats og aktiviteter baserer sig på de aktive deltagere.

Opgaven

Samvirkets fornemmeste opgave er, at alle deltagere er godt orienterede om hinandens tilbud og til enhver tid benytter sig af samarbejdet til at udvikle endnu bedre tilbud end de kan hver for sig.
 
Samvirkets har i dag ansvaret for driften af to af de boligsociale projekter i lokalområdet:

Organisationen

Samvirkets årsmøde gør status over arbejdet, planlægger nye indsatser og aktiviteter. Årsmødet nedsætter også en styregruppe for hvert år. Styregruppen består af seks interesserede samt tre fødte medlemmer fra kommunen/offentlige myndigheder, en repræsentant fra hver af afdelingsbestyrelserne i Gellerupparken og Toveshøj.

Som minimum er halvdelen af styregruppen frivillige og har en dynamisk sammensætning uden at blive for stor.

Styregruppen skal understøtte aktiviteterne og holde aktører og andre interesserede informerede f.eks. gennem:

  • ad hoc grupper
  • kvartalsmøder
  • årsmødet
 
Styregruppen fungerer samtidig som beredskab, når der er brug for en hurtig indsats i lokalområdet.
 
Styregruppen har sekretærbistand fra det boligsociale arbejde (Brabrand Boligforening) og kommunen.
 
 
Den aktuelle styregruppe - se deltagerne her
Se eksempler på aktiviteter i Samvirket og følg med i kalenderen

Tidligere aktiviteter under Samvirket

Samvirket har været initiativtager til mange aktiviteter og initiativer.
Her er en række eksempler (klik på linket og læs mere om de enkelte projekter):