Børn og unge

Andelen af børn under 18 år er faldet med 8% fra 43% til 35% i perioden 2007 til 2016, men ligger stadig væsentlig over andelen i resten af Aarhus, her er procentandelen 19%. Selvom forskellen stadig er så markant og mærkbar, kritisere områdets beboer stadig, at der ikke er et nok varieret, alsidigt og tilsvarende fritidstilbud til børnene og de unge i sammenligning med resten af Aarhus.
 
I 2007 var 43 % af børn og unge i Gellerupparken under 18 år og i Toveshøj var det 40,5% - mens der i resten af Aarhus kommune er betydelig færre børn og unge - her er tallet 21 %.
Området i Gellerup og Toveshøj har altså mere end dobbelt så mange børn og unge under 18 år som resten af Aarhus Kommune, men ikke et tilsvarende antal fritidstilbud.
 

Forebyggelse frem for brandslukning

Børnene og de unge skal væk fra gaderne og tilbydes flere fritidsaktiviteter, som forældrene bakker op om.
Et omdrejningspunkt i den boligsociale indsats er Foreningernes Hus og Fritidspatruljen, som både skal styrke de frivillige foreningers børne- og ungearbejde og selv skabe meningsfulde aktiviteter - ligesom de skal tilbyde et værested, som især kan samle de unge drenge i aftentimerne.

Socialt udsatte

En stor del af børnene og de unge i Gellerup-området har brug for særlig opmærksomhed og vejledning - blandt andet fordi, mange af dem lever i udsatte familier med mange børn og problemer med blandt andet:

• arbejdsløshed
• misbrug
• psykisk sygdom
• sproglige og integrationsvanskeligheder

Børn og unge opdrager i stor udstrækning hinanden på godt og ondt. Forældrene er præget af de kulturer, de kommer fra og har af forskellige årsager ikke magtet af lære det danske sprog og har derfor også svært ved at gebærde sig i samfundet.