Hvad er madspild?
Madspild kan defineres som de fødevarer, der bliver købt ind eller tilberedt, men som man ikke spiser. Madspild er ikke det samme som madaffald, som defineres som det affald, der opstår under madlavningen som f.eks. knogler, kartoffelskræller, æggeskaller, osteskorper osv.
Madspild i tal
I Danmark smider vi alt for meget mad ud. Faktisk smider vi hvert år over 700.000 ton mad i skraldespanden, hvilket gælder alt fra husholdninger og hoteller til restauranter og supermarkeder. Hver enkelt dansker smider i gennemsnit 47 kg. mad ud om året. Det svarer til ca. 470 æbler eller 520 pakker hamburgerryg.
Hvis man regner madspildet ud i kroner, svarer det til, at de danske husholdninger smider mad ud for 11,6 milliarder kroner årligt. Dette betyder, at hver dansker spilder mad for ca. 2000 kr. om året.
Madspild har dog ikke kun betydning for vores økonomi. Produktionen og transport af mad- og fødevarer påvirker miljøet og jordens begrænsede ressourcer og har en negativ indflydelse på den globale opvarmning og udledningen af CO2.
Nu skal du løse opgave 1, som du finder i opgavebjælken i højre side.
Indkøb og udnyttelseMadspild skyldes for det meste, at man køber for meget ind og får brugt for lidt. Derfor bliver fødevarerne dårlige og smides i skraldespanden.
I supermarkederne er varerne ofte pakket i store pakker, og tinges sælges i “Tag 2 - og betal for 1”-tilbud. Ofte kan det bedre betale sig at købe 2 kg. kartofler frem for ½ kg, ligesom mængderabat på frugt ofte betyder, at det er billigere at købe 10 stk. frem for 5 stk.
Idag skal vi have fokus på kartoflen, og dens mange anvendelsesmuligheder i madlavningen.
Hvorfor kartoflen?
I Danmark dyrker vi mange kartofler, og det er derfor en af de fødevarer, der er meget let tilgængelige herhjemme.
Med kartoflen i køkkenet er der mange muligheder, og den kan tilberedes på utallige måder - for eksempel kan den koges, steges, moses og bruges i bagværk. Derfor er det nemt at få anvendt alle de kartofler, man køber, hvis man altså kender til de forskellige måder, hvorpå en kartoffel kan tilberedes. I dag skal vi derfor kigge på nogle opskrifter, hvor kartoflen bliver brugt på forskellige måder.
Du kan finde opskrifter med kartoflen under fanen opskrifter.