Jacob H. S. Rasmussen Lysdesign Teater/Event
 

Uddannelsen

  • TEATERTEKNIK MED LYS SOM SPECIALE

    Uddannelsen som teatertekniker på Statens Teaterskole er fire-årig, og giver de studerende både teoretisk og praktisk viden. De specialiserer sig i lyd, lys, regi eller produktion, og skolen lægger overordentlig stor vægt på, at de lærer et håndværk både i teori og praksis og mestrer deres eget fag, så de kan fungere som ligeværdige samarbejdspartnere på en produktion. Det skyldes, at lyd, lys, regi og produktion er »unge« fag i en professionel sammenhæng, fordi teaterteknikere indtil 1992 var selvlærte og uuddannede, og fagområderne lever derfor stadig med en indbygget risiko for at blive opfattet som et serviceorgan for scenekunstens øvrige professioner.

    Statens Teaterskole bliver det håndværksmæssige fundament grundlagt på det to-årige basisforløb, hvor de studerende får en bred og generel teaterteknisk viden, så de forstår deres tekniske kolleger og kan samarbejde og kommunikere med dem. De enkelte fagspecialer folder sig først for alvor ud på den to-årige overbygning, hvor de studerende lærer tekniske redskaber og fordyber sig i deres speciale. På overbygningen udvikler de studerende deres den tekniske viden også deres eget personlige udtryk inden for deres speciale , ligesom de får erfaring med at arbejde selvstændigt, så de kan bidrage til en forestillings samlede form og kunstneriske udtryk. De studerende er i praktik tre gange under studiet og laver desuden 5-6 produktioner på skolen. Uddannelsen har ingen traditionelle eksaminer.


 

  • Statens Teaterskole får studerende på fagspecialet i lys både en grundlæggende teaterteknisk uddannelse og en faglig specialisering, så de kan arbejde kunstnerisk med lys inden for alle former for scenekunst. De arbejder tværfagligt på basisforløbet og udvikler langsomt deres færdigheder frem mod overbygningen, hvor de fordyber sig i arbejdet med lys. Undervisningen veksler mellem teori og praktisk læring i skolens produktioner og praktikophold på professionelle teatre.

    Studerende med fagspeciale i lys snuser allerede på 1. studieår til deres kommende fag gennem projektorienterede kurser, hvor de blandt andet lærer om simpel lyssætning, ophængning, at lave en lysplan og afvikle fra lysbord. Størstedelen af undervisningen på basisforløbet er dog tværfaglig, så alle otte studerende på teaterteknikeruddannelsen lærer den grundlæggende teori og praksis inden for hinandens specialer, forstår hinandens arbejdsbetingelser og får et fælles sprog. Lys kommer først for alvor på skemaet på overbygningen, hvor de studerende arbejder med alt fra laserlys, moving light og projektioner til IT-programmerne AutoCAD, WYSIWYG og Photoshop, ligesom de uddyber deres kendskab til forskellige stilarter inden for teater, lyssætning og lysdesign.

    Fagreferenten for lys er den gennemgående person på overbygningen. Han er selv professionel scenekunstner og finder relevante lærerkræfter til at undervise i en mangfoldighed af fag for at give forskellige indfaldsvinkler til arbejdet med lysteknik og -design. Undervisningen på teaterteknikeruddannelsen er generelt lagt i hænderne på eksterne professionelle fagpersoner, mens uddannelseslederen er fælles for alle teaterteknikerstuderende på tværs af fagspecialer og koordinerer den samlede uddannelse.

    Uddannelsen har ingen traditionelle eksaminer. De studerendes udvikling bliver vurderet ved evalueringssamtaler på alle semestre, hvor de selv, uddannelseslederen og fagreferenten reflekterer over det aktuelle arbejde og den fremtidige udvikling, så det kommende semester tager afsæt i den studerendes kundskaber og interesser. Der medvirker en ekstern censor ved midtvejsbedømmelsen som afslutning på basisforløbet og ved den afsluttende bedømmelse efter afgangsforestillingen på 4. året.
Jacob H.S. Rasmussen