'Teamøvelser og teamudvikling – samarbejde i praksis'.

Prøv øvelserne – og kommentér gerne her på siden under hver øvelse. 

 
 

Helikopteren

09-09-2016
Relationen:
Kommunikation og samarbejde (og i udviklingsmuligheden: værdier)
Retning:
At redde så mange personer med helikopteren fra druknedøden. Øvelsen kræver forestillingsevne: Der er 4 -8 personer (stykker træ med ”metaløje”) der ligger i et oprørt hav og skal reddes. Holdet er deltagere på en redningsaktion der skal styre en gammel russisk helikopter der står på landingsbanen, og skal redde deltagerne i land.
Rammer: Hold á 4-5 deltagere (kan dog være 8 i version med 2 redningsaktioner. Sted: Inde og ude (bedst ude på grund af pladsbehov). Regler: Kommunikation: Fordi der er tale om en gammel helikopter kan – og må – man kun tale og aftale med det talte sprog hvordan processen skal forløbe m.m. når helikopteren står på landingsbanen. Når helikopteren ”letter” må man kun bruge kropssprog. Handling: De nødstedte personer ligger i vandet . Placering er foretaget af én udenfor holdet. Hver deltager holder fast i en snor fra helikopteren og står på en ”flyde”måtte. Måtterne ligger i en afstand af halv snorlængde fra landingsbanen. Man må ikke flytte sig fra måtte, og heller ikke lægge hænd eller lignende på ”vandet”. Når man redder en person et reddet op af vandet skal denne stilles / sættes af på landingsbanen. Når personen er stillet på landingsbanen ,og står, tæller den. Personerne i vandet kan gives betydning (via numrene) samt svømme evner (hvornår personen tages ud af spillet). Hvem skal reddes, hvordan og hvornår. Roller:
Styrende Kommunikerende Problemløser (ideskaber)
Ressourcer: Pr. hold: 1 stk. ”helikopter”(firkantet plade med én krog og 4-8 snore. Snorene er ca. 8 meters længde.) 4-9 ”personer” (træstykker med metaløje) der skal reddes .Træstykkerne er nummereret . Én helikopterlandingsbane ( en træplade med skitserede numre til de redede) Én styk måtte til hver person.
Metode: Planlægning og aftale om kommunikation inden. FB-FF på aktiviteten mellem runderne. Udviklingsmuligheder og kommentarer: Udvikling: - én person (piloten) kan kommunikere sprogligt – men vedkommende skal stå på en måtte i 2 meter på afstand af processen. - Hvis der er 7-8 deltagere kan man arbejde med 2 helikoptere og redningsområder – således at én person har fat i 2 helikoptere . Her bliver kommunikationsopgaven intensiveret. De reddede kan sættes ind i redningsaktionen med kvaliteter (en berømt læge, en enlig far osv) svarende til de værdidiskussioner der foregår i grupper og virksomheder: hvordan skal vi prioritere. Aktiviteten er oplagt til to – og evt. en sidste 3. runde, hvor deltagerne kan få lov til at vende redningsøjet efter ønske. Det aktualiserer samtalen om ”den gode aflevering” på arbejdspladsen. Antallet af helikoptere m.m. er den eneste begrænsning på antal deltagere.
 
 

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
Søren Møller | Aabyvej 30, 8230 Aabyhøj - Danmark | Tlf.: 28442192